NFF freder landslagssjefen: – Høgmo har ingen resultatkrav

Fotballpresidenten sier styret i NFF ikke har satt resultatkrav til Høgmo & co før VM-kvaliken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OSLO (TV 2 Sporten): Landslaget skuffet stort i generalprøven mot Hviterussland, og kritikken har haglet mot Høgmo og hans menn.

Se hvordan Norge tapte mot Hviterussland øverst! (video med tillatelse fra MAX)

TV 2 har tatt en prat med fotballpresident, Terje Svendsen, om NFFs forventninger til Norge før VM-kvalifiseringen starter mot Tyskland i helgen.

Han freder Høgmo før det braker løs, og forteller at det ikke er satt konkrete resultatkrav. Nederst i saken ser du en presisering Svendsen har kommet med i etterkant av intervjuet.

Svendsen er litt tvetydig på om Høgmo vil bli evaluert fortløpende, eller om han sitter trygt gjennom hele perioden uansett hva resultatene blir.

Ingen krav til resultater
Svendsen er på en lenge planlagt privat jobbreise i utlandet, og understreker at han ikke fikk sett kampen mot Hviterussland.

TV 2 pratet med ham på telefonen i formiddag. Her er intervjuet med Svendsen, gjengitt ord for ord:

– Uavhengig av de negative signalene som kom etter gårsdagens kamp. Hva er kravene fra styret i NFF til Høgmo og landslaget før det starter?

- For oss i styret er det fokus på å samle alle de gode kreftene og ha fokus på de kampene som kommer. Sånn at man får gjort best mulig forberedelser, og har best mulig opplading til kampene. Slik at de får mest mulig støtte fra de som er ledere for dette her. Det er sånn man kan skape best mulige resultater. Så er det sånn at evalueringer og slike ting, holder man i etterkant.

– Før det braker løs, så er det vel satt et mål om å komme til sluttspill. Det er det vel ingen tvil om?

– Det som har blitt sagt om det, altså realistisk sett så er vi i en gruppe med veldig gode lag. Det er ni grupper der eneren går direkte til sluttspill, også er det de åtte beste toerne som får lov til å spille play off om de fire siste plassene. Vi har Tsjekkia som er ti, eller elleve på Europa-statistikken, og vi er nummer 22. Tyskland vet vi hva betyr, så vi må satse realistisk sett om en andreplass i gruppa for eventuelt å nå en play off. Men som sagt. Det blir tøft, og det blir knallhardt.

På sin pressekonferanse torsdag gjorde Høgmo det klart at han mener Norge må bli nummer en eller to i sin kvalik-gruppe.

– Men det er ikke et krav om at man skal få den andreplassen. Et rent prestasjonskrav?

– Det er ikke noe krav. Det er ikke formulert noe krav. Men vi må se på de prestasjonene som leveres, og de resultatene som oppnås, og så evaluerer vi i etterkant.

– Betyr det at man ikke evaluerer underveis, men at man venter til kvaliken er ferdig før man tar den endelige evalueringen?

– Vi har fokus på at vi bidrar til at man får best mulig oppladning til kampene, og har fokus på prestasjonene inn mot kampene. Det må være vårt bidrag inn mot dette, og så evaluerer vi seinere.

– Etter kvaliken?

– Tidspunkt, altså, jeg har ikke fokus på det i det hele tatt. Nå er fokus på å sørge for at vårt bidrag er å sørge for at det legges best mulig til rette for at det blir gode prestasjoner på banen.

Perspektivet er neste kamp
– Hva tenker du om at allerede før kvaliken, blant eksperter og fans på sosiale medier, er mye negativitet? Er det noe som påvirker deg?

– Styrets oppgave er som sagt at vi bidrar for å legge best mulig til rette for prestasjoner og resultater i kvalifiseringen. Og da må vi ha fokus på det.

– Jeg skjønner at det kanskje er vanskelig for deg å være konkret på om det er satt noen tidsgrenser for når man skal evaluere?

– I fotballen så er det ganske enkelt at man skal ha fokus på neste kamp. Ting som er historie det får man ikke gjort noe med. Det er neste kamp som er viktig, og det er det perspektivet man må ha. Og sørge for at man har mulighet til å prestere best mulig da.

– Men i det ligger det vel at det er en fortløpende vurdering av situasjonen?

– På ingen måte. Vi er nødt til å legge til rette for å få gjort en best mulig kvalifisering. Det er vår oppgave.

– Men hvorfor vil du da ikke si noe om den endelige evalueringen kommer etter kvalifiseringen?

– Vi evaluerer i etterkant. Og det vil være feil å ha fokus på evaluering når vi står foran en viktig kvalifisering.

– Det var mange som mente man burde kvitte seg med Høgmo og satse på noe nytt etter forrige kvalifisering, spesielt etter det som skjedde i play off’en mot Ungarn. Du var kanskje ikke involvert i hele den prosessen (Red. anm. Svendsen ble valgt til president fire måneder etter EM-kvalifiseringen). Men hva kan du si om det?

– Det har jeg ikke noe grunnlag for å uttale meg om.

– Har det vært et tema så lenge du har vært president?

– Vi evaluerer etter kvalifiseringa. Vi evaluerer ikke i forkant av ting.

Tre timer etter intervjuet ble publisert kom Svendsen med følgende presisering:

– Det er viktig for meg å presisere at både styret og norsk fotball har en klar målsetting om å komme til sluttspill. Det står også nedfelt i vår handlingsplan. Når det er sagt, så er det viktig at vi evner å se bak resultater og prestasjoner. Det var det jeg forsøkte å kommunisere, men ser at jeg kunne vært tydeligere på det punktet.