NYTER LIVET: Haitam Aleesami (tv) nyter livet som Palermo-spiller i Serie A. Her er han avbildet med Premier League-proff Adama Diomande under fotballandslagets pressetreff i Sandvika mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYTER LIVET: Haitam Aleesami (tv) nyter livet som Palermo-spiller i Serie A. Her er han avbildet med Premier League-proff Adama Diomande under fotballandslagets pressetreff i Sandvika mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– De siste ukene har vært kule

Landslagsback Haitam Aleesami nyter Serie A-tilværelsen i Palermo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagsbacken Haitam Aleesami har fått en flott start på Palermo-karrieren.

Etter overgangen fra IFK Göteborg har nordmannen fått tillit av Palermo-trener Davide Ballardini (52) i begge kampene.

På landslagssamlingen foran privatlandskampen mot Hviterussland og VM-kvalifiseringen mot Tyskland legger ikke 25-åringen skjul på at han har fått selvtillit av den gode starten på Serie A-oppholdet.

– Den har vært veldig bra. Jeg er blitt godt tatt i mot i gruppen og har fått en fin start. Jeg har spilt alt av minutter som har vært siden jeg kom til klubben. Det har vært fine treninger og i løpet av en uke har jeg fått alt på plass, som hus, bil etc. Det har vært en fin start. Ingen tvil om det, sier Aleesami til TV 2.

– De siste ukene har vært kule

I Palermo er det også litt andre fasiliteter enn det er i Göteborg. Backen tror han vil trives i sitt nye hjem på Sicilia.

– Det er en villa som er mer eller mindre helt ny. Stort, ferdig møblert og ganske høy standard. Det er klasse, smiler venstrebacken.

– Hvordan har overgangen vært fra ganske lite Göteborg til ganske mye større Palermo vært?

– De siste ukene har vært kule. Bra nivå på treninger. Livet utenfor fotball har vært bra. Det er god mat. Alt av det medisinske apparatet er veldig bra og trenerteamet er godt. Det handler bare om å komme inn i det nå. Bli kjent med fotballkulturen. Lære et nytt språk. Det meste foregår på italiensk. Jeg har noen lagkompiser som snakker engelsk og to svenske som har vært der i et år eller to, forklarer landslagsspilleren.

Robin Quaison og Oscar Hiljemark er de to svenskene som hjelper 25-åringen med italiensken. Språket må han sette seg inn i raskt. Allerede har backen klart å lære seg noen gloser, spesielt innenfor «fotballspråket».

– De har hjulpet meg å komme godt inn i gruppen. Jeg prøver å snakke italiensk, slik italienerne liker. Det er bare å kjøre på, sier han offensivt.

Forrige gang 25-åringen var i Italia endte det ikke godt. Da Norge møtte Italia i den avgjørende EM-kvalifiseringskampen i Roma tabbet backen seg ut. Aleesami skulle bryste ballen tilbake til keeper Ørjan Nyland, men ballen endte opp som en pasning til Alessandro Florenzi som utlignet til 1-1. Foreløpig er det ingen av lagkameratene som har minnet på landslagsspilleren på blemmen.

– Det smeller i taklingene

Men det Aleesami virkelig merker er at han har kommet til en helt annen fotballkultur. På treningsfeltet er det en annen innstilling enn det han er vant med fra klubber tidligere i karrieren.

– Det er en helt annen vinnermentalitet enn det jeg er vant med fra IFK Göteborg og tidligere klubber. Til syvende og sist handler det om å vinne selv om man har en litt dårlig dag. Det er veldig tøffe treninger og veldig bra kvalitet. Alle er superprofesjonelle. Alt fra spillere til trenere. Jeg er positivt overrasket.

Backen tror det har hjulpet godt på Palermo-starten at han kom rett fra sesong i Allsvenskan.

– Jeg kommer med en helt annen innstilling og er i bra kampform. Jeg har spilt i fire/fem måneder med IFK Göteborg. Jeg kom egentlig rett inn i det. Tok tempoet veldig bra og har hengt godt med. Jeg har fått vist frem mine kvaliteter. Det handler bare om å bli vant til duellspillet. Bli mye tøffere, til og med på trening. Det smeller i taklinger. Det skal jeg ikke legge skjul på. Man lærer at det bare handler om å vinne, forklarer Aleesami.