TØFFE DAGER: Landslagslege Fredrik Bendiksen og resten av det norske laget er i hardt vær om dagen. Her fra Ski Tour Canada i vinter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
TØFFE DAGER: Landslagslege Fredrik Bendiksen og resten av det norske laget er i hardt vær om dagen. Her fra Ski Tour Canada i vinter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: Pedersen, Terje

FIS inn i astmadebatten: – Om dette stemmer, bør laglegen klages inn til Legeforeningen

– Det bryter i så fall med medisinske retningslinjer og etiske standarder, sier FIS' antidopingekspert. Og WADA er heller ikke imponert.

OSLO (TV 2 Sporten): Astma og astmamedisin har sjelden vært heftigere debatterte innenlands enn akkurat nå.

Nå melder også de store utenlandske idrettsforbundene seg på.

Og Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Verdens antidopingbyrå (WADA) liker ikke det de ser.

– Bør klages inn

– Astmamedisin fåes på resept, og beta-2-agonister er forbudt av WADA og kan bare brukes om utøveren har fått en TUE (medisinsk fritak, journ.anm), forklarer FIS' antidopingekspert, Rasmus Damsgaard, til TV 2, og fortsetter:

– Om en lege skriver ut astmamedisin til ikke-astmatikere, bryter legen med medisinske retningslinjer og etiske standarder. Da bør han klages inn til Legeforeningen.

Legen på langrennslandslaget, Fredrik Bendiksen, sier i en uttalelse på Norges skiforbunds hjemmeside at «i fall det er et enkelttilfelle hvor rutinene ikke er fulgt er det uomgjengelig viktig å få korrigert dette».

I tillegg legger han til at «jeg imøteser også den varslede eksterne granskingen».

– Jeg tviler personlig på at det skjer

Flere sentrale skikkelser i både norsk idrett og politikk tok fredag til orde for at den varslede granskingen bør være så uavhengig som mulig.

Damsgaard, som ikke sitter på noen bevis for at det påståtte faktisk har skjedd, mener Antidoping Norge i så fall bør opprette kontakt med organisasjoner utenfor idretten om granskingen skulle bekrefte påstandene fra flere utøvere som TV 2 la frem mandag.

– Jeg tviler personlig på at norske leger skriver ut astmamedisiner for ikke-astmatiske utøvere, men om det stemmer, så vil det være lurt av Antidoping Norge å informere Den norske legeforening, sier dansken, som tidligere har drevet flere store sykkellags egne antidopingprogrammer.

– Om det her skjer i andre land, er det det nasjonale antidopingforbundet som bør se på saken med hjelp fra det lokale medisinske forbundet. Om dette ikke skjer, vil FIS, om bevisene er klare, gjøre det som må til for å informere de relevante partene.

WADA: – Utøvere bør ikke ta slik medisin

TV 2 sendte de samme spørsmålene som Damsgaard fikk til WADA.

WADA er dog mer opptatt av utøvernes ansvar enn laglegenes.

– Å gi astmamedisin til ikke-astmatikere er ikke et et brudd på dopingreglene. Men WADA mener at utøvere ikke bør ta slik medisin uten et veldokumentert medisinsk behov, sier pressetalsmann Ben Nichols.

På spørsmål om de vil følge med på den varslede granskingen, svarer Nichols:

– WADA føler at det i saker som dette er relevante autoriteters ansvar, som for eksempel medisinske - og etiske organer, å komme med ekspertanalyser og måter å ta tak i dette på.

– Uklart om det er prestasjonsfremmende

Det som i hovedsak skal granskes, ifølge presidenten i Norges skiforbund, er følgende:

– Jeg forutsetter at utøvere som skal medisineres, uavhengig om det er astma eller ikke, gjøres det basert på en diagnose som de har fått fra en lege. Det er det denne undersøkelsen skal kartlegge, om dette er tilfelle, sa Erik Røste til TV 2 tidligere i dag.

Debatten har etter avsløringene også dreiet seg rundt hvorvidt medisinering av friske utøvere faktisk er prestasjonsfremmende og på hvilken måte.

Damsgaard har ikke noe klart svar på akkurat det.

– Det er uklart om astmamedisinering av ikke-astmatikere gir prestasjonsforbedringer. Og bivirkningene (beta-2-agonistene) overgår fordelene. På den måten blir «overmedisinering» med beta-2-agonister unngått, da prestasjonene kan bli påvirket negativt, sier han.