ENDRINGER: Kampen om Europas gjeveste klubbtittel får flere endringer fra og med 2018.
ENDRINGER: Kampen om Europas gjeveste klubbtittel får flere endringer fra og med 2018. Foto: Valery Hache

UEFA varsler endringer for Mesterligaen fra 2018

De fire beste lagene fra de fire beste ligaene går rett til gruppespillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UEFA har fredag varslet store endringer i oppsettet rundt Mesterligaen, hvilke går i virkning fra 2018/2019-sesongen.

Den kanskje største endringen er at de fire beste lagene fra de fire beste ligaene vil gå direkte til gruppespillet i Mesterligaen.

Tidligere har det fjerde-beste laget ofte måtte spille en utslagsrunde. Det vil de ikke måtte gjøre fra 2018/2019-sesongen og frem til 2020/2021-sesongen, melder UEFA.

I tillegg vil Europa League-vinneren også gå direkte til gruppespillet i Mesterligaen fra 2018, og slipper dermed å måtte gå igjennom en playoff-runde, slik de nå kan risikere.

For Norges del er det også verdt å nevne at UEFA nå også vil endre på koeffisienten, og at klubber nå heller vil bli dømt på kun deres egen statistikk. Klubbens egen koeffisient vil dog ikke gå i virkning dersom klubbens egen koeffisient er lavere enn 20 prosent av landets, skriver UEFA.

Det nye rangeringssystemet vil glede klubber med europeiske titler. UEFA bekrefter at gamle meritter vil telle positivt inn på rangeringen.

Både norske og europeiske klubber vil nok også finne interesse i at opplyser UEFA i tillegg at distribueringen av penger vil økes «betraktelig» både for Europaliga og Mesterliga.

UEFA opplyser også om et «fire-stolpe-system» der lag belønnes etter kvalifisering, hvordan de farer i turneringen, individuell klubb-koeffisient og markedspott. Dette er igjen satt opp til at sportsbragder belønnes bedre, mens markedspotten går ned, opplyser UEFA.

Dermed er det duket for større prestisje, både sportslig og finansielt, når UEFA sparker i gang sin Mesterliga-sesong fra og med 2018/2019-sesongen.