Gikk for Norge sist vinter: Friske løpere ble tilbudt astmamedisin

– Vi ble mildt sagt overrasket. Hvorfor skulle vi – som er friske – bruke dette forstøverapparatet, sier løperne til TV 2.

I kjølvannet av at Martin Johnsrud Sundby ble dømt for brudd på dopingreglene har norsk langrenn måttet tåle mange spørsmål omkring bruk av astmamedisin.

Nå kan TV 2 avsløre at friske løpere ble tilbudt astmamedisin før de skulle gå løp for Norge sist vinter.

– Dette er forebyggende helsearbeid, sier sportssjef Vidar Løfshus.

Løperne ønsker å være anonyme, og TV 2 kan derfor ikke fortelle om dette er kvinner eller menn, heller ikke hvor eller i forbindelse med hvilket renn dette skjedde.

Det skal ha skjedd før et internasjonal løp, og før konkurransen skal en representant for Norges Skiforbund ha sagt at alle kunne benytte forstøverapparatet, som ifølge TV 2s kilder inneholdt astmamedisin.

– Vi ble mildt sagt overrasket, hvorfor skulle vi – som er friske – bruke dette forstøverapparatet, forteller løperne til TV 2.

– Har ikke noe med astma å gjøre
TV 2 har konfrontert sportssjef Vidar Løfshus med saken.

– Lungesystemet er det viktigste redskapet til langrennsløpere og da må vi sørge for at luftveiene er i orden. Og da medisinerer vi på linje med bruk av for eksempel Paralgin og Ibux.

– Men, jeg må understreke at dette er altså løpere som var friske - uten symptomer på astma?

– Jo, men dette har ikke noe med astma å gjøre. Det er jo her mange misforstår, vi behandler luftveier. Og det er vår plikt som støtteapparat slik at folk er friskest mulig.

– Men hvorfor brukes astmamedisin på friske mennesker?

– Som jeg sier; det som kan defineres som astmamedisin, og som er lovlig, brukes for å behandle luftveier. Slik at utøverne skal kunne yte sitt beste. Og så har det jo en preventiv effekt; løperne skal jo ha et liv også etter langrennskarrieren og da er det viktig at vi tar vare på helsen deres, forklarer Løfshus.

Skal lære bort luftveisbehandling til andre nasjoner
Sportssjefen understreker at det spesielt i sprintkonkurranser, hvor belastningen på luftveiene er stor, hvor løpere kan få behandling med medisiner sammen med saltvannsoppløsning – og dette har en slimoppløsende effekt, som igjen forebygger at luftveiene blir tette.

Løfshus påpeker at dette er innenfor regelverket og at denne behandlingen minsker risikoen for sykdom.

– Er det ikke et tankekors å bruke astmamedisin på friske løpere som skal gå langrenn?

– Vi bruker det enten for å forebygge eller når løpere har obstruktive luftveier. Det har alltid en hensikt. På dette området har norsk idrett vært dyktig og vi skal i høst ha et seminar der vi inviterer leger fra andre langrennsnasjoner. Her skal vi åpent fortelle hvordan vi behandler luftveier, sier sportssjef i langrenn, Vidar Løfshus.