Dopingdømt russer om Rio-OL: – Det var helt vilt. Det var som en krig

Julia Jefimova forteller om den tunge tiden i OL.

Den russiske svømmeren Julia Jefimova dro hjem fra OL i Rio med to sølvmedaljer i bagasjen. Underveis i lekene opplevde hun å bli pepet på av publikum og åpenlyst kritisert av konkurrentene.

– Det var helt vilt. Det var som en krig. Vanligvis når man kommer til en konkurranse er det veldig gøy og man møter folk fra andre land og får nye venner. Faren min pleier alltid å si at konkurranser er like gøy som å ha ferie for det er så god stemning. Men denne gangen var det grusomt. Det var ikke positivt. Det var som en krig, sier Jefimova i et intervju med BBC.

24-åringen ble i 2014 utestengt i 16 måneder etter å ha testet positivt på steroidhormonet DHEA. I mars i år ble hun tatt nok en gang. Denne gangen for å ha benyttet seg av det forbudte stoffet meldonium. Hun fikk i siste liten lov til å delta i lekene i Rio - etter at hun anket saken inn til voldgiftsdomstolen CAS.

– Det var helt vilt, for det var så mye fram og tilbake med om jeg fikk dra eller ikke. Jeg kan ikke beskrive følelsen da jeg fikk klarsignal.

Etter at Jefimova tok sølv på 100 meter bryst i Rio fikk hun passet påskrevet av sin amerikanske rivalinne, Lilly King, som mente at Jefimova aldri burde fått lov til å konkurrere.

– Dette beviser at du kan konkurrere rent og fremdeles vinne med all den harde jobben du har lagt ned i forkant, på trening og i vektrommet. Det er en måte å bli best på ved å gjøre det på rett måte, sa King da.

– Jeg ble så overrasket over hvordan de amerikanske utøverne snakket om meg. Jeg er en idrettsutøver. Og OL er spesielt. Det var tungt for meg, sier Jefimova videre.

Hun er likevel ikke bitter på King.

– Men jeg klandrer henne ikke. Hun er ung. Folk sier ofte ting bare fordi de ikke vet bedre. De tror på alt mediene skriver. De prøver ikke å se det fra den andre siden. Håper de gjør det en dag.