Politiet: – Sint og beruset Lochte fikk skytevåpen rettet mot seg av sikkerhetsvakt

Ifølge brasiliansk politi drev de fire amerikanske skandalesvømmerne hærverk mot en bensinstasjon, og har forsøkt å dekke over bråket med ranshistorie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagenes store snakkis har vært den smått bisarre situasjonen som har oppstått mellom deler av det amerikanske svømmelandslaget i OL og brasilianske myndigheter.

Tirsdag meldte flere medier at seks ganger olympisk mester Ryan Lochte, sammen med lagkameratene Jack Conger, Gunnar Bentz og Jimmy Feigen, hadde blitt truet med pistol og ranet da de var ute og feiret stafettgullet.

Brasilianske myndigheter har imidlertid stilt seg tvilende til amerikanernes forklaring, noe som blant annet har ført til at det ble utstedt en arrestordre på de fire svømmerne.

Fikk pistol rettet mot seg etter hærverk

På en pressekonferanse torsdag kveld slo politisjef Fernando Veloso det klart at det ikke var noe ran av de fire svømmerne.

– En eller flere av de fire drev med hærverk på en bensinstasjon, sa Veloso ifølge CNN.

– De ble konfrontert av sikkerhetsvakter, og en av dem rettet et skytevåpen mot de amerikanske svømmerne for å kontrollere dem.

Det blir ikke vurdert som å være overdreven maktbruk.

Jack Conger og Gunnar Bentz, som ble kastet av flyet de skulle ta tilbake til USA onsdag, har blitt intervjuet av politiet og en av dem har bekreftet at de fire hadde begått hærverk mot bensinstasjonen.

Jimmy Feigen er fremdeles i Brasil, men har ennå ikke blitt avhørt, mens Ryan Lochte er tilbake i USA. Ifølge Veloso var det Ryan Lochte som var mest konfronterende med sikkerhetsvaktene.

– Han var veldig sint fordi han var beruset, sier Fernando Veloso som oppfordret svømmerne til å beklage til de lokale innbyggerne etter løgnene.

De risikerer også straff, men ikke fengsel.

– I teorien kan en eller alle, bli siktet for falsk forklaring om en kriminell handling og for å skade privat eiendom, bensinstasjonen. Jeg sier ikke at de er siktet nå på grunn av det. Vi må avslutte etterforskningen, og i teorien kan det bli utfallet. Dette er ikke en kriminell handling som vil føre til at de blir arrestert, slår politisjefen fast.

Se overvåkingsbildene som skal avsløre OL-svømmerne i videovinduet øverst!

Ifølge ABC News var de fire amerikanerne så fulle under de første avhørene at de ikke klarte å gjøre rede for grunnleggende detaljer, som for eksempel hvor mange personer som var involvert i ranet.

– Lochte diktet opp historien

Brasilianske myndigheter fikk Conger og Bentz kastet av flyet og holdt igjen da de skulle reise hjem onsdag.

Conger og Bentz har siden sittet i lange avhør med det brasiliansk politi.

Torsdag kveld melder nyhetsbyåret AP at de to OL-svømmerne innrømmer å ha løyet om hele ranet, og at kameratene, i regi av Lochte, skapte en dekkhistorie etter å ha kommet i slagsmål med en sikkerhetsvakt på en bensinstasjon.

De to svømmerne hevder dekkhistorien først oppstod da Lochte var i en telefonsamtale med sin mor.

Brasilianske myndigheter sitter på overvåkningsvideoer som viser slagsmålet og at en av svømmerne sparker i stykker en dør på vei ut av bensinstasjonen. Bilder som i etterkant har blitt publisert av den brasilianske storavisen Globo og som du kan se øverst i denne saken.

Lochte endret forklaring

I sin opprinnelige forklaring til politiet sa Lochte at han satt i en taxi med Conge, Bentz og Feigen på vei tilbake til utøverlandsbyen i Barra de Tijuca, da de fire svømmerne ble ranet med pistol av personer som utgav seg for å være politi.

Lochte har i ettertid endret forklaringen til at de fire svømmerne ble ranet etter å ha stoppet på en bensinstasjon, og at pistolen ikke ble holdt mot hans hode, men at den ble pekt mot ham på avstand.

Myndighetene stilte spørsmål til hvorfor Lochte og kameratene ikke tilkalte politiet etter episoden, men at de først fikk vite om hendelsen gjennom media etter at Lochtes mor fortalte det til amerikansk presse.

Lochtes forklaring på hvorfor de ikke tilkalte politiet umiddelbart, var at de var redd for å komme i trøbbel med Den amerikanske olympiske komité.

Tidligere har Daily Mail publisert bilder fra en overvåkningsvideo av de fire svømmerne da de kommer hjem fra byen den kvelden de hevder de ble ranet.

Brasilianske medier vekt på at de fire ransofrene tilsynelatende virker uaffisert av hendelsen og at de har med seg flere av sine mer verdifulle eiendeler som klokker og mobiltelefoner da de passerer sikkerhetskontrollen inn til Den olympiske park hvor de bodde.