Phelps endte OL-karrieren med gull nummer 23

Michael Phelps tok gull i medley med USA.

Michael Phelps kronet en enorm olympisk karriere med stafettgull på 4 x 100 meter sammen med de amerikanske lagkameratene. Totalt står 31-åringen med 23 OL-gull.

Phelps var allerede tidenes mestvinnende olympier da han vurderte å legge opp etter London-lekene i 2012, men i Rio har han virket sterkere enn på lenge.

I løpet av årets OL har han samlet inn tre stafettgull, to individuelle gullmedaljer og én sølvmedalje på 100 meter butterfly.

– Det har vært en drømmeuke. Dette gullet er akkurat den avslutningen jeg ønsket meg. Det var toppen av kransekaken, sa Phelps ifølge New York Times.

Lørdag svømte han nok en 100 meter butterfly da han gjennomførte tredje etappe på stafetten. USA fikk en kanonstart da Ryan Murphy satte verdensrekord på 100 meter rygg på første etappe. Deretter mistet Cody Miller ledelsen halvveis, men Phelps hentet den tilbake og ga Nathan Adrian et godt utgangspunkt som han ikke misbrukte.

USA endte medleystafetten på tiden 3.27,95, som er olympisk rekord. Storbritannia tok sølvet på 3.29,24, mens Australia fulgte ytterligere 59 hundredels sekund bak.

Etter løpet samlet den 23. ganger olympiske mesterne lagkameratene og fortalte dem hvor privilegert han følte seg over å ha fått svømme med dem.

– Det var da det egentlig gikk opp for meg. Det var da jeg forstod at dette er siste gang jeg skal bære det amerikanske flagget i et OL-løp, sa Phelps.

Amerikansk gull ble det også på kvinnenes 4 x 100 meter medley. Kathleen Baker, Lilly King, Dana Vollmer og Simone Manuel sikret en klar seier på 3.53,13.

TV 2/NTB