Schooling lærte Phelps en lekse

Joseph Schooling tok Singapores aller første OL-gull da Michael Phelps og to andre(!) måtte dele på sølvet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I herrenes finale i 100 meter butterfly var verdens øyne rettet mot Michael Phelps, og om hvorvidt tidenes olympier kunne ta sitt 23. OL-gull.

Der var amerikaneren imidlertid sjanseløs på gullet, der Joseph Schooling (21) fra Singapore, var best fra start til slutt.

Der ble 50.39 tiden, som også ble ny olympisk rekord. Ifølge Fox Sports Australia blir også Schooling millionær, ettersom Singapore deler ut én million singaporske dollar til sine vinnere, som blir i overkant av greie seks millioner norske kroner.

Michael Phelps (31) på sin side startet tregt, men kom opp mot slutten, og var en av spektakulære tre(!) som havnet på sølvplass, sammen med sørafrikanske Chad Le Clos og ungarske Laszlo Cseh.

Det er første gang i olympisk historie at vi får en tredelt medalje i svømming.

Joseph Schooling (t.h.) møtte Michael Phelps i Singapore i 2008. Natt til lørdag tok Schooling OL-gull i Rio foran Phelp. FOTO: May Schooling
Joseph Schooling (t.h.) møtte Michael Phelps i Singapore i 2008. Natt til lørdag tok Schooling OL-gull i Rio foran Phelp. FOTO: May Schooling Foto: Handout

Møtte Phelps i 2008
For Schooling var det spesielt å slå sitt eget idol. I 2008 fikk han treffe Phelps da USA var på treningsleir i Singapore før OL i Beijing. Han har fortsatt bilde av møtet.

– Det er ganske vilt hva som skjer på åtte år. Jeg føler meg beæret og priviligert som får svømme sammen med ham, sier han ifølge CTV News.

At han skulle ta historiens første OL-gull for Singapore og henvise Phelps til andreplass ble nesten for mye for unggutten.

– Det har ikke helt gått opp for meg. Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro, om jeg faktisk har gjort det eller om jeg fortsatt forbereder meg til løpet, sa han på pressekonferansen etter gulløpet.

Legger opp
Etter at Phelps tok OL-gullet på 200 meter medley natt til fredag, sa han at han legger opp etter lekene i Rio. Men det tror ikke hans kamerat og konkurrent Ryan Lochte mye på, og han garanterte at Phelps kom til å dukke opp i Tokyo om fire år.

– Vet du hva? Jeg kan helt klart si det. For jeg garanterer at han kommer til å være der. Jeg tror det. Jeg virkelig tror det. Så Michael, vi snakkes i Tokyo, sa han til Today.

Katie Ledecky overlegen på kvinnenes 800 meter fri - satt ny verdensrekord!

Men Phelps står fast på at svømmekarrieren hans er over på søndag.

– Jeg vil bare gjøre det klart at Ryan ikke vet hva han snakker om. Jeg kommer ikke tilbake om fire år. Jeg har to lengder igjen i karrieren min, sier han til Sports Illustrated.

Det betyr at avslutter tidenes største olympiske karriere med en etappe på 4x100 medley.

– Koster henne dronningtittelen
I kvinnenes finale i 200 meter rygg, var det Maya Dirado som trakk det lengste strået, knepent foran ungarske Katinka Hosszú.

Dirado vant med tiden 2.05,99, bare seks hundredeler foran Hosszú.

Den ungarske jernkvinnen ledet lenge, men Dirado kom sterkt på de siste 50 meterne, og tok seieren på innslaget.

Dermed avslutter amerikaneren karrieren med OL-gull, ettersom Dirado har annonsert at hun gir seg etter mesterskapet.

For Hosszú ble den knallharde starten avgjørende.

Anthony Ervin overrasket alle og vant herrenes 50 meter fri

– Dette koster henne dronningtittelen i OL, sier TV 2s svømmekommentator Sander Smørdal.

Ledecky smadret resten og egen verdensrekord
I finalen i 800 meter fri for kvinner, var det klasseforskjell mellom 19 år gamle Katie Ledecky og røkla.

Amerikaneren lå foran verdensrekorden stort sett hele heatet, og stort sett et halvt basseng foran konkurrentene hele veien.

Ledecky svømte inn til 8.04,79, knuste sin egen verdensrekorden med god margin, og blir dermed OLs svømmedronning med fire gullmedaljer.

Maya Dirado overrasket alle og stakk av med gullet på kvinnenes 200 meter rygg

Hun vant med over elleve sekunder ned til Jazz Carlin og Boglarka Kapas på sølv- og bronseplass.

Vant 16 år etter første gull
LIke før klokken fire ble verdens raskeste mann i vann også kåret, i finalen i 50 meter fri.

Den mannen ble Anthony Ervin, 16 år etter at han ble olympisk mester i Sydney! Han valgte å gi seg i åtte år, skulle bli musiker, før han valgte å satse mot Rio-OL igjen. 35-åringen blir dermed den eldste individuelle gullvinneren i OLs svømmehistorie.

Ervin vant på tiden 21.40, bare én hundredel før franske Florent Manaudou. Amerikanske Nathan Adrian tok bronsen.