Henrik Christiansen til finale på favorittdistansen: – Betyr utrolig mye

Henrik Christiansen (19) klarte ikke å sette ny norsk rekord på 1500 meter fri. Men tiden holdt likevel til finale for svømmetalentet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var forventet at Henrik Christiansen måtte slå sin egen norske rekord på 14.53,77, dersom han skulle ha noen mulighet til å nå OL-finalen på favorittdistansen 1500 meter fri.

Etter to skuffende konkurranser i bassenget, ville samtidig 1500-meteren avgjøre om OL ville bli en fiasko eller suksess for 19-åringen.

Men fikk Christiansen det tungt i bassenget - og ble nummer seks i heatet med tiden 14.55,40. Dermed klarte ikke Skjetten-svømmeren å slå sin personlige rekord.

  • Se løpet til stortalentet i videovinduet over!

Men finalehåpet var ikke ute. I det siste heatet var Christiansen avhengig av at ikke flere enn to svømmere hadde bedre tid.

– Ååååh, det er skummelt! Herregud, dette er spennende. Nå sier magefølelsen at dette går, sa han, mens han fulgte innspurten i det siste heatet.

– Betyr utrolig mye

Se løpet som sikret finaleplass i OL

Der var det flere som fikk det tungt. Australske Jack McLoughlin klokket inn på tiden 14.56,02 som tredjemann, og nordmannen ble derfor klar for finale som siste utøver - med en margin på 62 hundredeler.

– Det gikk! Yes! Det betyr utrolig mye for meg. Det er deilig etter starten jeg hadde på mesterskapet, så er dette viktig for meg, sa Christiansen etter den nervepirrende innspurten.

– Nå må jeg faktisk ut og svømme ut og få i meg noe næring, for i morgen kveld skal jeg svømme fort. Nå gleder jeg meg til finalen. Det skal bli spennende å se, forsatte Christiansen og lovet god innsats i finalen:

– Nordmenn kan forvente et godt løp!

Finalen går natt til søndag kl. 03:11.

– Gjorde en strålende jobb

TV 2s svømmeekspert, Sander Smørdal, er mektig imponert over unggutten.

– Henrik gjorde en strålende jobb i et tøft heat. Han fikk betalt for å gå tøft ut. Han holdt ut mot slutten, selv om det gjorde vondt. Det var fantastisk svømming, sa svømmeeksperten, og slo fast:

– Nå har Henrik nådd målet sitt om en olympisk finale. Da gjenstår det bare norsk og personlig rekord for ham i OL. Henrik Christiansen gjorde jobben i et meget, meget sterkt heat. Han gjennomførte ikke på en perfekt måte, men på en god måte, sa Smørdal etter at 19-åringen kapret den siste finaleplassen.

Åpnet sterkt

Skjetten-svømmeren åpnet tregere enn sine konkurrenter, og lå sist ved de første 200 meterne. Men brukte ikke lang tid på å komme seg nærmere teten.

Etter 600 meter lå Christiansen på en fjerdeplass i heatet og klokken viste at han var i rute til å slå sin norske rekord.

– Han har gjort alt rett til nå, mente TV 2-kommentator Fin Gnatt.

I et knallsterkt heat ble det likevel vanskelig for tenåringen å holde følge. Over halvveis i løpet begynte de beste å dra i fra Christiansen, som plutselig så ut til å få det tøft i bassenget.

Men Christiansen bet tennene sammen og kjempet tappert mot slutten. Med en sjetteplass etter 1250 meter så finalehåpet ut til å svinne hen, men den norske rekorden var fortsatt innenfor rekkevidde.

Christiansen klarte ikke å holde frekvensen oppe mot slutten - og klokket inn på tiden 14.55,40. Det holdt likevel akkurat til finaleplass.

Amerikanske Jordan Wilmosky vant heatet på tiden 14.48,23.

Skuffet på de første øvelsene

Christiansen fikk en skuffende åpning på lekene. På 400 meter fri var han aldri i nærheten av å nå finalen, mens han på den halve distansen var langt unna målet om å sette ny personlig rekord.

19-åringen slet med å forklare hvorfor resultatene ikke var som forventet, og innrømmet at han følte seg rådvill.

Men hovedmålet før turen til Rio var å gjøre det godt på favorittdistansen.

Her skjønner Henrik Christiansen at han er i OL-finalen

Lik TV 2 Sporten på Facebook