– Det var en maltraktering av verdensrekorden

Almaz Ayana fra Etiopia knuste 23 år gammel verdensrekord. Karoline Bjerkeli Grøvdal satte ny personlig rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Almaz Ayana fra Etiopia var helt suveren i finalen på kvinnenes 10.000 meter.

Se Almaz Ayana smadre verdensrekorden i videovinduet øverst!

Hun knuste den 23 år gamle verdensrekorden på 29.31,78 og tok igjen mange av konkurrentene med flere runder.

Med den nye verdensrekorden på 29.17,45 tok hun et suverent gull.

– Det er helt vanvittig det hun driver med. Hun lå lenge klart foran verdensrekorden. Dette er absolutt den flotteste 10.000-meteren verden har sett. Det ble en maltraktering av verdensrekorden, og det var den mest imponerende 10.000-meteren i historien, mente TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

Vivian Jepkemoi Cheruiyot fra Kenya ble nummer to med 29.32,53, like bak den gamle verdensrekorden.

Tirunesh Dibaba fra Etiopia ble nummer tre med 29.42,56 i tidenes 10.000-meterløp for kvinner. Det skjedde allerede på friidrettens første dag i mesterskapet.

Grøvdahl nummer ni
Karoline Bjerkeli Grøvdal satte ny personlig rekord med ti sekunder og ble nummer ni til slutt.

– Det var en veldig rar opplevelse for alle var spredd i starten. Med to runder igjen så bommet jeg med en runde. Men jeg sa at jeg håpet på topp ti i utgangspunktet, og det klarte jeg. I tillegg perset jeg, så da har jeg gjort jobben min, sa Grøvdal til TV 2 Sporten etter 10.000-meteren.

– Det gikk veldig lett underveis, og jeg ble tvunget til å ligge der jeg lå, og følte det var en billig vei til de siste tre rundene. Nå gleder jeg meg til 5000-meteren, konstaterte hun.

– Hva tenker du om den nye verdensrekorden som ble satt?

– Jeg registrerte det, og det er helt sykt i et mesterskap som OL å sette verdensrekord. Da setter jeg i hvert fall pris på den niendeplassen jeg fikk, svarte den norske jenta.

– Hun gjorde en flott finale
Det norske håpet endte på tiden 31.14,07. Hennes tidligere personlige rekord lød på 31.23,45.

– Det gjaldt å ikke gå for hardt ut. Men forholdene var gode. Det var som en behagelig norsk sommerdag med 17-18 grader, en perfekt temperatur for langdistanseløperne, sa TV 2-ekspert Johan Kaggestad.

– Karoline åpnet fornuftig, men det var nok ikke det løpsopplegget hun drømte om. Det gikk veldig fort, også i kvartetten Karoline havnet i. Hun holdt farten bra, men slet med å tette luken til de foran. Uansett gjorde hun en en flott finale, oppsummerte han.

– Gjennomdopet da den gamle rekorden ble satt
Kaggestad fikk ikke understreket nok hvor fort det gikk i finalen på 10.000 meter.

– De passerte 5000 meter på 14.46, og da kan vi snart begynne å snakke om verdensrekord om farten holder seg. Verdensrekorden er på 29.31,78 og ble satt under de nasjonale lekene i Kina av Wang Junxia. Men hun har jo i etterkant innrømmet at de kinesiske løperne på den tiden var gjennomdopet, poengterte Kaggestad.