Anklager OLs tregeste svømmer for korrupsjon

Han fullførte suverent sist av alle i svømmebassenget. Nå anklages Robel Habte for å ha jukset seg til OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 24 år gamle afrikaneren tok internett – og publikum – med storm da han crawlet inn til sisteplass i første heat i OL-bassenget i Rio for to dager siden.

Etiopieren, som raskt fikk kallenavnet «Hvalen», har en historie som minner om Eric the Eel Moussambani, svømmefenomentet fra Ekvatorial-Guinea som tok verden med storm da han nærmest druknet i bassenget i Sydney for 16 år siden.

Der «Ålen» Moussambani brukte 1.52,72 på sin 100 meter, slo Habte inn til «respektable» 1.04,95 i Rio.

Publikum svarte med å klappe ham inn de siste meterne.

Til orientering har Etiopia verken kystlinje eller et registrert 50-metersbasseng.

– Jeg er glad fordi dette er mitt første OL. Jeg ville gjøre noe annerledes for landet mitt, det er derfor jeg valgte svømming ... hver dag våkner du opp i Etiopia, og løper. Du svømmer ikke. Men jeg ville svømme; Det hadde ikke noe å si hvilken plass jeg fikk, sa 24-åringen til CNN etter løpet.

Nå viser det seg at historien kanskje ikke er fullt så sjarmerende som først antatt.

FIKK HJELP AV PAPPA: Robel Kiros Habte. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler
FIKK HJELP AV PAPPA: Robel Kiros Habte. Foto: REUTERS/Dominic Ebenbichler Foto: Dominic Ebenbichler

Flere hjemlige medier melder at Habte skal være sønn av landets svømmepresident, Kiros Habte Kinfe, melder The Australian. Habte var også flaggbærer for hjemlandet, selv om en rekke mer meritterte løpere deltar i lekene.

– Vi ønsket ikke resultater. Vi ville bare delta. Det er alt, skal pappa Kiros ha uttalt til hjemlige medier.

Habte junior skal ha kvalifisert seg gjennom en såkalt spesialinvitasjon fra Det internasjonale svømmeforbundet FINA, som gir ut flere plasser til underrepresenterte land, ifølge Reuters.

Rapportene kommer også i kjølvannet av avsløringer om tvilsomme svømmekvalifiseringstider inn til Rio-lekene. En rekke utøvere i Rio skal ha fått sine bestetider i VM i Kazan i 2015. Ni tilfeller av påmeldte svømmere skal være oppført med feilaktige tider, åtte er oppført i øvelser de aldri deltok i. Totalt 17 deltakere kan dermed feilaktig ha kvalifisert seg til lekene. Det meksikanske svømmeforbundet skal ifølge The Guardian allerede ha innrømmet å jukse med påmeldingene til VM i fjor.