Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arctic Race på TV 2 hver dag

Sju ryttere i brudd hadde på det meste sju minutters forsprang på hovedfeltet på den første etappen av Arctic Race torsdag. Rytterne syklet over Saltstraumen og Kvikstadheia før de måtte over Ljøsenhammeren, 542 meter over havet, på veien til Rognan.

Andreas Schillinger var eneste gjenlevende fra det opprinnelige bruddet med 18 kilometer igjen, og ledet da med ett minutt og 44 sekunder. Tyskeren ble imidlertid kjørt inn av hovedfeltet etter å ha sikret seg et års forbruk av laks på den siste bakkespurten, og det hele skulle avgjøres på oppløpet.

Katjusja satset alt på sin norske stjerne Alexander Kristoff, men når det hele skulle avgjøres var 29-åringen alene i duell med tyskeren John Degenkolb.

Se spurten øverst i artikkelen

Nordmannen vant duellen og tok dermed seieren på den første etappen av rittet.

– Degenkolb fikk problemer på oppløpet med et kjede som hoppet av, så jeg var litt heldig, men det føltes godt. Det var målet mitt å ta en etappeseier, så det er deilig. Nå er det en ny etappe i morgen, så da får vi se hvordan det går da, sier Kristoff i seiersintervjuet.

Kan gå i Russland i 2017

Et norsk-russisk samarbeid i sykkelrittet Arctic Race kan bli en realitet allerede neste år.

Det bekrefter presidenten i det russiske sykkelforbundet, Dmitrij Minnebajev, som i disse dager er i Norge sammen med en russisk delegasjon for å vurdere mulighetene for en etappe med start i Murmansk. Hvor etappen eventuelt skal gå er ikke avklart, skriver arrangøren i en pressemelding torsdag.

– Naturen er flott, og man kan nærmest lukte sykkelatmosfæren her. Vi har i dag hatt gode møter med ledelsen av rittet og fylkeskommunen, og vi føler at kommunikasjonen og samarbeidet med organisasjonen bak Arctic Race fungerer veldig bra. Det vi har sett gjør oss sterke i troen på et samarbeid alt i 2017, forteller Minnebaev.

Daglig leder i Arctic Race, Knut-Eirik Dybdal, har sammen med ledelsen i partnerarrangøren ASO jobbet med en russisk etappe over lengre tid.

– Vi har selv vært på befaring i Murmansk, og er nå glade for at de har kommet hit, slik at de kan se og føle rittet på nært hold. Vi merker at opplevelsen har vært god, og det betyr selvsagt mye for å få til en avtale. Nå håper vi på å skape ny sykkelhistorie i Norge, sier Dybdal.

– Det er noen ting som gjenstår, men alt ser veldig positivt ut så langt. Om det blir etappe i Murmansk kan vi love at det vil bli veldig, veldig bra, sier Irina Tsyhankova fra komiteen for fysisk kultur og idrett i Murmansk-regionen. (©NTB)