IKKE FORNØYD: Yulia Efimova er ikke fornøyd med behandlingen russiske utøvere har fått.
IKKE FORNØYD: Yulia Efimova er ikke fornøyd med behandlingen russiske utøvere har fått. Foto: Christophe Simon

Russisk medaljevinner til angrep mot vestlige nasjoner: – Jeg trodde den kalde krigen var over

Mener vestlige nasjoner gjør det de kan for å ødelegge for Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten rundt de russiske utøvernes deltagelse i OL fortsetter. Denne gangen er det likevel en av russerne som kommer med tilsvar.

Julia Jefimova var en av de som fikk delta etter å ha protestert på utestengelsen, og tok sølvmedalje på svømming i 100 meter bryst. Det gjorde hun til buing fra publikum, og nå svarer 24-åringen på behandlingen.

– Under OL så pleier alle kriger å stoppe, men nå klarer de ikke å finne en måte å slå Russland så de prøver å gjøre det gjennom idrettsutøverne, sier Efimova ifølge den engelske avisen The Telegraph.

Efimova ble dopingtatt for bruk av steroider i 2013, og var suspendert i 16 måneder. I 2016 testet hun igjen positivt for meldonium. Mulige sanksjoner har blitt satt på vent av WADA som fortsatt undersøker stoffet, som ikke var på deres dopingliste før tidlig 2016. Jefimova vant også VM-gull i svømming på hjemmebane i Kazan i 2015.

Lilly King, som til slutt vant gullmedaljen på 100 meter bryst, har vært veldig kritisk til Jefimova, og amerikaneren var nådeløs i sin kritikk av sin russiske rival etter løpet.

– Dette beviser at du kan konkurrere rent og fremdeles vinne med all den harde jobben du har lagt ned i forkant, på trening og i vektrommet. Det er en måte å bli best på ved å gjøre det på rett måte, sa King etter løpet, som kanskje best huskes for hennes intense blikk mot russeren.

Jefimova har tidligere sagt at hun har sluttet med meldonium før det ble gjort ulovlig, men at stoffet fortsatt befant seg i systemet hennes når hun ble testet. Nå har hun likevel sett seg lei av kritikken fra blant andre King.

– Jeg vil veldig gjerne at de andre utøverne skal forstå mine problemer og la politikk ligge utenfor. Jeg trodde at den kalde krigen var over. Hvorfor skal vi starten den på nytt med sport? spør Jefimova seg.

Den internasjonale olympiske komitee har bedt om ro rundt utøverne, også etter at det har oppstått problemer mellom australske Mackenzie Horton og kinesiske Sun Yang på herresiden under svømmingen i OL.

Dermed har det brutt ut full munnhuggeri mellom flere nasjoner i bassenget, etter at flere utøvere har tidligere har testet positivt for ulovlige midler.

Slik ståa er nå ser det ut at argumentasjonene mellom USA og Russland i bassenget ingen ende vil ta.