Mesterlige Michael Phelps tok sitt 20. og 21.  OL-gull

Amerikaneren vant først 200 meter butterfly. Så ble det stafettgull – en drøy time etter.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se og følg alt fra OL i vårt livesenter!

Michael Phelps imponerte nok en gang og tok OL-gullet på 200 meter butterfly i Rio natt til onsdag.

Så – en og en halv time seinere – fosset den amerikanske stjernen inn til nok et gull med en strålende ankeretappe for USA på 4 x 200 meter fri stafett.

– Det var sannsynligvis det mest krevende dobbeltløpet jeg har gjort. Å svømme to distanser på den måten er hardere enn det en gang var, sa Phelps på pressekonferansen etterpå.

Det er amerikanerens gull nummer 20 og 21 (!) i OL-sammenheng, og det andre og tredje i Rio-lekene. Phelps fikk også smake det edleste metallet på 4x100 meter stafett natt til mandag.

Totalt har amerikaneren nå 25 medaljer, fordelt på fem OL.

– Det er mange medaljer, sa Phelps.

TV 2s svømmekommentator Fin Gnatt tror fort Phelps gullfangst i Rio fort kan bli enda bedre.

– Han tok åtte OL-gull i Beijing (i 2008). Det vil det ikke bli her. Men han er allerede oppe i tre, og skal også svømme 100 meter butterfly, 200 meter medley og butterfly for USAs medleylag. Det kan bli seks OL-gull, sier han.

Se Michael Phelps fosse inn til gull nummer 20 i videovinduet øverst!

Vant såvidt butterfly

Japanske Masato Sakai tok sølvet på 200 meter butterfly, mens ungarske Tamas Kenderesi knep bronsen.

Phelps åpnet butterflyfinalen hardt og ledet klart før siste vending. Sakai nærmet seg imidlertid veldig like før siste innslag, men Phelps klarte såvidt å holde unna og vant med tiden 1.53,36. Sakai fulgte like bak med 1.53,40.

– Han hadde ikke helt den utholdenheten som han hadde håpet på, men det holdt akkurat, sier TV 2s svømmeekspert Sander Smørdal.

– Det er en sensasjon at det er Masato Sakai som tar sølvet. Han holdt på å snyte Phelps for gullet. Det var kun fire hundredeler mellom dem, sier Smørdal.

Phelps innrømmet at det holdt hardt på slutten.

– De siste ti meterne var ikke morsomme. Det føltes som om jeg stod stille i vannet.

Sørafrikanske Chad le Clos – som vant distansen i OL i 2012 – var en av forhåndsfavorittene, men skuffet og måtte nøye seg med 4. plassen.

For Phelps smakte nok seieren ekstra deilig, ettersom han tok sølvet bak nettopp le Clos i 2012, etter å ha ledet store deler av finalen.

– Det var denne distansen jeg virkelig ville vinne, sa han etterpå.

Og la til:

– Jeg gikk gjennom de 16 siste årene på podiumet etterpå. Denne distansen var alt for meg og det er den siste gangen jeg kommer til å svømme den. Det er helt sykt å tenke på. Men det var ikke en sjanse i helvete at jeg skulle tape her i dag. Jeg visste ikke at jeg bare vant med fire hundredeler før på premieutdelingen. Men bare det å se ett-tallet bak navnet mitt på 200 butterfly - jeg kunne ikke ha regissert det bedre

Grei skuring på stafetten

På stafetten var det ikke like spennende som på butterfly, ettersom USA rett og slett var knusende overlegne.

Det amerikanske laget ledet stort sett hele veien, og Phelps fikk en forholdsvis enkel oppgave på sin ankeretappe med å cruise inn seieren.

Foruten Phelps, svømte også Conor Dwyer, Townley Haas og Ryan Lochte inn til det amerikanske gullet.

Storbritannia tok stafettsølvet, mens Japan sikret seg bronsen.

Det ble for øvrig også amerikansk gull på 200 meter fri for kvinner tidligere på natten, der Katie Ledecky utklasset konkurrentene og vant suverent.

Sveriges håp Sarah Sjöström tok sølvet, mens australske Emma McKeon svømte inn til bronse.

Lik TV 2 Sporten på Facebook