Simone Biles' gullrush er i gang – men veien til toppen var langt fra skrevet i stjernene

Forlatt av far og sviktet av mor oppdaget OL-vinneren turn ved en tilfeldighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Simone Biles (19) tok tirsdag kveld norsk tid OL-gull i mangekamp for lag med sine amerikanske lagvenninner.

Sammen med Alexandra Raisman, Gabrielle Douglas, Lauren Hernandez og Madison Kocain feiet de all motstand til side og vant overlegent med en total poengsum på 184.897.

Med seier i samtlige rotasjoner tok amerikanerne førsteplassen foran Russland på andre- og Kina på tredjeplass med henholdsvis 176.688 og 176.003 poeng.

Amerikanerne imponerte fra start til slutt, og særlig Biles, som allerede regnes som en av tidenes beste turnere, eksellerte ved flere anledninger.

Dermed er gullhøstingen for alvor i gang for 19-åringen som er tippet å gjøre rent bord i kvinnenes turnøvelser under lekene i Rio.

– Hun er en fantastisk turner. Jeg tror ikke verden har sett maken, utbrøt TV 2s turnekspert Flemming Solberg.

– Hun bare beseglet den seieren som alle ventet på på best mulig måte. Fantastisk imponerende! Dette for en jente som ikke akkurat er født inn i de beste forholdene, fulgte TV 2-kommentator Åse Linda Tynning opp.

For veien til turntoppen for den amerikanske gullvinneren var ikke akkurat skrevet i stjernene.

Forlatt av far og sviktet av mor

14. mars 1997 kom Simone Biles til verden.

Hennes første år blant oss var det lite som tilsa at den lille jenta fra Ohio skulle bli verdens desidert beste turner.

Simones mor, Shannon Biles, var tungt narkoman og alkoholiker, mens hennes far hadde stukket av like etter at hennes to år yngre søster Adria ble født.

Mor hadde mer enn nok med seg selv, og slet tungt med å ta vare på både Simone, Adria og deres to eldre brødre.

En telefonsamtale i 1999 endret alt. Simones bestefar, Ronald Biles, plukket opp røret til budskapet om at barnevernet hadde hentet de fire barna. Hans datter var ikke lenger skikket til å oppdra Simone og hennes søsken.

Adoptert av besteforeldrene

Ronald ønsket ikke at barna skulle vokse opp i fosterfamilie, og ba om at barnevernet sendte ungene til ham og hans kone Nellie i Houston, Texas' største by.

Tre år senere adopterte Ronald og Nellie Simone og Adria, mens Ronalds søster adopterte de fem og syv år eldre guttene.

Simone ble beskrevet som en glad og svært aktiv liten jente. Hun satt aldri stille og hadde bestandig noe på gang. Hennes første erfaringer med kroppsgymnastikk kom på trampolinen i familiens hage.

På grunn av forsikringsmessige årsaker, hadde hun ikke fått lov til å bruke trampolinen i perioden hun bodde hos en fosterfamilie. Derfor tok det lang tid før Simone turte å spørre om å få bruke trampolinen i sine besteforeldres bakgård. Men da hun ført våget seg frem, var det ingen vei tilbake.

Oppdaget ved en tilfeldighet

At turn skulle bli Simones bane, kom likevel ved en tilfeldighet.

En utflukt med barnehagen måtte flyttes innendørs, og da falt valget på Bannon's Gymnastix, et turnstudio en halvtimes kjøretur fra Houston sentrum.

Der hermet lille Simone etter de eldre turnerne, og trenerne ved studioet oppdaget umiddelbart hennes potensial. Samme kveld kom Simone hjem med et brev til Ellie, som hun selv kaller "mamma", om hun ikke ville vurdere å melde sin seks år gamle datter på Bannon's turnprogram.

Det tok ikke lang tid før Simone hadde sin første dag ved Bannon's Gymnastix, og da hun var åtte begynte hun å trene med Aimee Boorman. Resten er historie.

Verdens beste turner

Simone Biles deltar i år i sitt første OL. 19-åringen var for ung til å delta i London 2012, selv om hun garantert var god nok allerede da.

Den spretne jenta har siden 2013 tatt ti VM-gull, to -sølv og to -bronse. Hun har ikke tapt en eneste konkurranse hun har deltatt i på to år. I turnmiljøet snakker man allerede om Biles som tidenes utøver, før hun hadde vunnet ett eneste OL-gull.

I Rio er hun storfavoritt til å stikke av med gull i alle fem øvelser, og startet tirsdag godt med å ta gull sammen med sine lagvenninner i mangekamp.

PS. Shannon Biles, Simones biologiske mor, lever ifølge Ronald nå et bedre liv. Hun har sluttet med narkotikamisbruket og har jevnlig kontakt med sin eldste datter. De har også truffet hverandre ved et par anledninger.

Kilder: New York Post, Texas Monthly, Bannon's Gymnastix, Wikipedia,