Kontroversiell kineser bedre i enn utenfor bassenget

Sun Yang knuste alle på 200 meter fri, men publikumsfrieriet hans gikk galt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sun Yang har allerede vært mye i fokus under OL i Rio de Janeiro.

Det hele startet da han sprutet vann i ansiktet på australske Mackenzie Horton under første trening i OL-bassenget.

«Drug cheat»
Horton, som lenge har hatt et horn i siden til konkurrenten, ble ikke spesielt fornøyd og omtalte kineseren som «drug cheat».

Det hele fortsatte etter at Horton hadde vunnet 400 meter fri. Australieren sa i seiersintervjuet at gullet «var en seier for de snille gutta».

På 200 meter fikk Sun sin revansje. Han vant foran sørafrikanske Chad Le Clos og amerikaneren Conor Dwyer.

Mislykket badehettekasting
Men da han skulle fri til publikum i jubelen etter seieren, så gikk det ikke helt etter planen. Badehettekastet hans er et av OLs høydepunkter så langt.

Se video av badehettekastet øverst på siden

Sun har lenge vært en kontroversiell kar.

Etter at han tok to gull under OL i London for fire år siden, har han rotet seg inn i mye bråk.

Hans trener Zhu Zhigen likte dårlig at Sun var mer opptatt av å nyte oppmerksomheten han fikk av omgivelsene og av å være med kjæresten sin enn han var av å trene etter OL-gullene.

Kjørte inn i buss uten førerkort
Da Sun forsøkte å sparke Zhu, så endte det med at den eldre treneren fikk høyt blodtrykk og andre helseproblemer, skriver The Australian.

Senere i 2013 ble han også arrestert etter å ha kjørt en Porsche Cayenne inn i en buss. Sun hadde ikke førerkort og ble sittende i varetekt i sju dager.

– Etter å ha sjekket systemet, fant vi ikke noen spor av førerkortet hans. Sun innrømmet at han ikke hadde noe, sa en talsmann for politiet i Hangzhou ifølge Reuters.

Han ble da også nektet å gjøre sponsoroppdrag, trene med landslaget og å delta i stevner. Denne utestengelsen ble opphevet i april 2014. Tilfeldigvis samtidig som Zhu trakk seg som trener på grunn av dårlig helse.

Slo og sparket etter kvinnelig svømmer
Like etter ble han utestengt i tre måneder for brudd på dopingreglene, noe som er årsaken til Hortons dopinguttalelser.

Selv hevdet Sun at han hadde fått utskrevet medisiner av legen sin som følge av hjerterytmeforstyrrelser han opplevde i 2008, og at han ikke var klar over at stoffet trimetazidine var satt på dopinglisten.

Også under VM i 2015 klarte han å havne i trøbbel. Da ble han anklaget av de brasilianske trenerne for å ha slått etter og sparket den kvinnelige svømmeren Larissa Oliveira under trening.

Sun skal ha latt seg irritere av Oliveira, som svømte foran ham og var i veien.

– Canadas trener kom til meg og fortalte at han også hadde plaget svømmerne hans. Sør Afrikas trener sa at han plaget svømmerne hans mens de var i bassenget. Chile, Argentina, alle kom og sa hva jeg måtte gjøre. Dersom han holder på slik med alle, så er han en farlig fyr. Da har han ingenting i idretten vår å gjøre, sa Brasils trener Pinto da Silva til Sydney Morning Herald.

Og vi har neppe hørt det siste fra Sun Yang i Rio. Han har fortsatt favorittdistansen 1500 meter igjen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook