Håndballjentene slo nådeløst tilbake

– Vi var aldri i tvil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble verken tapas eller paella da de norske håndballjentene laget ertestuing av Nerea Pena og lagvenninnene i den andre gruppespillkampen i OLs gruppe A.

Etter en jevn førsteomgang, var det ingen tvil om hvor seieren skulle ende den siste halvtimen.

– Dette var arbeidsomt, men morsomt. Det er alltid gøy å vinne. Det er gøyere å vinne!, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2 etter kampen.

De regjerende EM-, VM- og OL-mesterne slo til slutt finalemotstanderen fra EM for to år siden 27-24.

Se sammendrag i videovinduet øverst!

– Vi var aldri i tvil om at vi kunne reise oss på to dager. Vi visste jo at det vi hadde både ferdighetene og systemet inne. Det handlet mer om å få ut potensialet og slippe seg litt løs, sier Hergeirsson.

Måtte slå tilbake

Etter åpningssmellen for Brasil for to dager siden måtte de norske håndballjentene slå tilbake.

Norge har ikke tapt to mesterskapskamper på rad siden OL i 1996 – en statistikk som fortsatt lever etter oppgjøret mandag kveld.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson gjorde ingen endringer og ga de samme som tapte for Brasil i åpningskampen fornyet tillit.

Åpningsminuttene var tette og jevne. Lagene fulgte hverandre som skygger. 1-1 ble til 2-2 og 4-4.

Thorir Hergeirsson var ikke fornøyd med sine utvalgte, og tok en tidlig timeout.

– Vi mangler det lille kneppet opp i forsvar. Vi må mer samlet og høyere opp i press, kun ned for å dekke linjen. Armene må opp og vi må ha is i magen, var landslagssjefens budskap.

Da Heidi Løke gikk på en utvisning på stillingen 5-5, stakk Spania imidlertid fra med to mål. Men da en heltent Neli Alberto pådro seg to utvisninger på drøye seks minutter benyttet Nora Mørk og co. muligheten til å igjen komme à jour.

Brasilianer i mål

Spanjolene uttalte før oppgjøret at de visste hvordan de norske jentene skulle brytes ned, og byttet blant annet keeper før oppgjøret.

Darly Zoqbi med 150 landskamper for vertsnasjon Brasil, spiller nå med Spanias flagg på brystet. 34-åringen, som fikk sjansen til fordel for Silvia Navarro, kunne gå til pause med en redningsprosent på 48, mye takket flere svake norske avslutninger.

Likevel gikk lagene til pause med norsk ledelse på stillingen 11-10.

For en pasning av Nora Mørk!

– Spillerne får alltid litt tid og får slippe oss trenerne litt i pausen, så de får snakket ut sammen. Deretter snakker vi trenerne sammen og gjør noen vurderinger. Etter det så ser vi hva de har snakket om, og det de har snakket om er det samme som oss, så trenger vi jo ikke si noe, sier Hergeirsson.

Avgjørende strafferedning

Andreomgang startet med et smell. Marta Mangue kjempet til straffe allerede i første angrep. Katrine Lunde ble sendt på banen til fordel for Kari Aalvik Grimsbø for å stoppe Nerea Penas forsøk, en jobb hun gjorde med knappest mulig margin.

– Vi traff veldig bra før kampen. Vi gjorde et veldig grundig etterarbeid i Ulsteinvik etter at vi tapte mot Spania. Vi så igjennom kampen, hver spiller gjorde sine refleksjoner, og så hentet vi det frem i går når vi var ferdige med å jobbe med oss selv. Vi traff også bra på taktikkmøte for å finne ut hvordan vi holder dem nede på 23-24 mål. Vi vet jo at vi scorer mer enn 25, sier Hergeirsson.

Kunstverk fra Nora Mørk

Scoringer fra kaptein Stine Bredal Oftedal og en, for kvelden, sjelden kantscoring fra Camilla Herrem var de norske jentene to mål foran. Et scoringsmessig initiativ som bare økte etterhvert som Spania ble sliten og ukonsentrert.

Med drøye ti minutter igjen av oppgjøret gikk Norge opp i en fire poengs ledelse. Nora Mørk vartet opp med et aldri så lite kunstverk da hun spilte Herrem, så enkelt satte ballen i nettet bak Navarro.

– Det er nesten ingen andre i verden som gjør det der, utbrøt TV 2s kommentator Harald Bredeli.

Da Veronica Kristiansen dunket inn 24-18-ledelse to minutter senere før var det ingen tvil om hvor seieren skulle ende.

Til slutt kunne Norge juble for seier 27-24 og sine to første poeng i OL i Rio. Med fire av seks lag videre til kvartfinaler, skal det nå mye til for at vi ikke får se Bredal Oftedal, Mørk, Herrem og resten av jentene i en kvartfinale når utslagsrundene begynner.

Defensiv forbedring

24 baklengs er en betydelig forbedring fra de 31 mot Brasil. Noe TV 2s håndballekspert Randi Gustad er glad for å se.

– Det var fint å se at de lykkes med å være plagsomme! De slipper kun inn 24 mål og jeg trekker frem Marit Malm Frafjord som jeg syns gjorde en solid kamp. Når hun kommer inn i forsvar så får vi låst opp Spania. Pena står med ett spillemål i dag, og det er veldig sjeldent!, sier hun.

Malm Frafjord som, før OL, ikke har vært i aksjon for det norske håndballandslaget siden 2012, sier det var godt å komme tilbake og sette noen taklinger igjen.

– Det var godt å få komme innpå og sette litt taklinger i starten fordi de spiller kjapt, og de er litt vanskelige å få tak i. Man får litt selvtillit når man får litt overtak. Jeg henger jo litt etter inni mellom, men jeg klarer å flytte beina nok til at det blir frikast, sier hun.

Frafjord passer også på å skryte av angrepsspillet, til tross for flere grove bom fra sine lagvenninner.

– Jeg synes angrepsspillet vårt er veldig bra. Selv om vi bommer så spiller vi oss til kjempesjanser. Til slutt får vi også satt forsvaret og Kari (Aalvik Grimsbø) står kjempebra i tillegg. Det er godt å komme skikkelig i gang i OL, sier hun.