Beskylder Moen for videodømming: – Har aldri sett på maken

Svein Oddvar Moen beskyldes for å ta storskjermen i bruk etter kontroversiell avgjørelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborg økte ledelsen på toppen av Tippeligaen da trønderne slo Lillestrøm 4-3 på Åråsen lørdag kveld.

Trønderne ledet hele 4-0 til pause, men Lillestrøm forsøkte seg tappert på en opphenting etter hvilen. Vertene hadde ballen i nettet fire ganger, men bare tre av dem ble godkjent.

På stillingen 4-1 satte Erling Knudtzon ballen i nettet etter å ha blitt servert av en tydelig offsideplassert lagkamerat, og kveldens kampleder Svein Oddvar Moen så først ut til å godkjenne målet.

Se video av situasjonen øverst i saken!

Men etter å ha fått tenkt seg om i rundt 45 sekunder og pratet med sin assistent Kim Tomas Haglund, gjorde imidlertid Moen om avgjørelsen, til store protester fra Lillestrøm-leiren, som går langt i å beskylde Norges eneste representant under fotball-EM for å ha tatt storskjermen til hjelp.

Sammendrag: Lillestrøm - Rosenborg 3-4

– Jeg har aldri sett på maken! Han dømmer mål og linjedommer har flagget nede. Det er tydelig at det er offside når jeg ser det nå, men han dømmer mål og bruker tydeligvis videoskjerm eller noe, for det tar lang tid før han gjør noe med det. Det er ikke sånn man skal dømme. Når man bruker video blir det totalt feil, mener jeg i hvert fall, sukker en oppgitt Frode Kippe i intervju med TV 2 etter kampslutt.

Marius Lundemo reagerer på det han omtaler som en merkelig avgjørelse.

– Ut fra hva jeg har hørt brukte de tv-skjermen for å avgjøre, og det er jo ikke sånn det skal være. Jeg vet ikke om vi kommer til å gjøre noe med det, men det var en merkelig avgjørelse.

Lillestrøms trener Rúnar Kristinsson erkjenner at dommer Moen gjør rett i å dømme offside, men stiller også spørsmålstegn til kamplederens metoder.

– Det er offside. Men linjedommer går opp til midtbanen og gir mål. Dommeren mener ingenting om det og gir mål. Men så ser han på videobildene på storskjermen bak seg at ballen kommer fra en Lillestrøm-spiller og ikke en Rosenborg-spiller og da annullerer han det, sier Kristinsson.

Islendingen føler seg urettferdig behandlet, og sier han tror situasjonen ville vært annerledes om det var Rosenborg som hadde satt ballen i mål.

– Jeg synes det er helt feil. Jeg vet ikke om dere har telt sekundene fra ballen ligger i mål og til han går bort til linjedommer. Hvorfor går han ikke med en gang? Hvorfor går linjedommer nesten opp mot benken til oss. Det er rart, for vi har ikke begynt med videodømming selv om mange ønsker det. Hadde det skjedd andre veien tror jeg ikke det hadde blitt annullert, sier han.

Lillestrøm-leiren får støtte av TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst, som sier han selv ser at linjedommer Kim Tomas Haglund har blikket rettet mot skjermen.

– Her er det ganske klart og tydelig at han bruker videoskjermen til dømming, for det er linjedommer som gir beskjed til Svein Oddvar Moen som står klar til å blåse for avspark. Jeg ser blikket på linjedommer som ser opp på skjermen og kommuniserer med dommer som står klar på midtbanen for blåse for avspark, så det er ikke noe tvil om at storskjermen blir brukt som et middel til å gjøre om på avgjørelsen. Vi har havnet i en gråsone, en kvasiløsning, med videodømming eller ikke videodømming. Det er ikke bra, sier Årst.

Overfor TV 2 avviser Moen blankt at han benyttet seg av noe form for videoskjerm da han gjorde om avgjørelsen.

– Det får stå for deres regning. Storskjerm ble på ingen måte brukt for å ta den avgjørelsen. Den ble tatt i samtale med min assistent Kim Tomas Haglund. Samtalen dreide seg om hvem som spilte ball og hvem som var i offside og hvem som ikke var i offside. Det var to-tre situasjoner på en gang der, og så lenge avspark ikke er tatt har vi all verdens tid til å fatte den rette avgjørelsen, sier Moen.

Kveldens kampleder sier at han ikke kan ta stilling til om situasjoner blir vist på storskjerm.

– Når man dømmer er man så konsentrert at man ikke merker ting som foregår utenfor banen. Om den ble vist på storskjerm, og hvor mange ganger den så har blitt vist, er for meg en gåte. Jeg kan ikke konsentrere meg om alt som skjer rundt meg når jeg dømmer. Da hadde jeg ikke fått tid til å gjøre jobben min, sier han.

Moen poengterer at han er helt komfortabel med tiden som ble brukt på å fatte avgjørelsen, så lenge den viste seg å være rett.

– For meg er det viktig at riktig avgjørelse blir tatt og det ble den. Uansett hvor lang tid jeg bruker i samtale med mine assistenter på det, sier han.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tar Moen i forsvar, og berømmer samtidig kamplederen for å stille seg åpen for kritiske spørsmål etter oppgjøret.

– Jeg synes det er bra løst av Moen som stiller opp etter kampen. Han har alt på det rene her. Han fatter den rette avgjørelsen. Det blir umulig for oss å si at de så på skjermen eller ikke, det blir bare ord mot ord. Lillestrøm har ingen grunn til å føle seg snytt her, for det er uansett ikke dette som gjør at de taper kampen, konkluderer Mathisen.

TV 2 har vært i kontakt med Kim Tomas Haglund som henviser til Moen for kommentarer om kveldens kamp.