Da svømmestjernen ville gi seg etter London-fiaskoen, kom ektemannen med en sinnssyk idé. Nå er hun OLs største favoritt

Katinka «Iron Lady» Hosszú og den eksentriske ektemann-treneren Shane Tusup vil garantert gjøre seg bemerket i Rio-OL.

AdO Arena (TV 2): Katinka Hosszú forlot London-OL uten edelt metall i bagasjen, men kommer til Rio som svømmesportens jernkvinne.

På olympiaden som er gått siden hun gråt sine modige tårer for fjerdeplass på 400 meter medley er det stort sett blitt gledestårer.

Sannsynligheten er stor for at hun reiser hjem fra Brasil i forgylt utgave.

Hun er, sammen med Katie Ledecky på 800 meter fri, OLs største favoritt på en svømmeøvelse når hun stuper uti det olympiske vannet på 200 meter medley.

Hosszú er gullkandidat på flere andre øvelser, hun kalles ikke «Iron Lady» uten grunn, men allerede på åpningsdagen jakter 27-åringen på sitt første gull og en mulig verdensrekord: 400 meter medley.

– Det er den eneste medley-rekorden jeg mangler. Så det er klart det er et mål. Jeg jobber med det. Om det ikke skjer i Rio, så vil jeg jobbe videre, sier Hosszú til TV 2.

På kortbane (25 meter langt basseng) har hun allerede verdensrekordene på 100, 200 og 400 meter medley, men på den internasjonale svømmescenen er det verdensrekordene på langbane som gjelder.

Jeg drømte aldri om OL-gull
Katinka Hosszú

Derfor var det noe eget da hun satte verdensrekord på 200 meter medley under VM i russiske Kazan i fjor. Det var faktisk noe større enn OL-gull for det ungarske svømmeesset.

– Mange svømmere vokser opp og drømmer om OL. Jeg drømte alltid om å ha en verdensrekord i et langbanebasseng, sier Hosszú når hun møter TV 2 under Bergen Swim Festival i slutten av mai.

Nesten et år senere sliter hun fremdeles med å forstå at hun nådde sitt store mål i fjor.

– Det har ennå ikke sunket inn. Det er vanskelig å beskrive det når man oppnår noe man alltid har drømt om. Kanskje setter jeg enda mer pris på det fordi jeg var 26 år da jeg klarte det. Jeg har virkelig måtte jobbe lenge for det, sier hun.

REKORDKYSSET: Ektemannen og treneren Shane Tusup gir verdensrekordsetter Katinka Hosszú et smask på kinnet etter VM-gullet på 200 meter medley i Kazan. FOTO: AP Photo/Michael Sohn
REKORDKYSSET: Ektemannen og treneren Shane Tusup gir verdensrekordsetter Katinka Hosszú et smask på kinnet etter VM-gullet på 200 meter medley i Kazan. FOTO: AP Photo/Michael Sohn Foto: Michael Sohn

– Da hun slo den verdensrekorden gråt jeg som en unge, sier ektemannen Shane Tusup.

– Det er morsomt hvordan man sier at OL-gull er det ypperste innen sport, men det betyr at du hadde full klaff på den dagen. Du kan trene hver dag og gjøre alt rett, men så blir du syk den dagen og alt er over. Med verdensrekorden betyr det at hun er den raskeste på den distansen gjennom historien. Og det vil hun være over det antall dager hun har den rekorden. Det er kult å kunne si at en gang så var det deg.

Jeg er takknemlig for at jeg ble nummer fire
Katinka Hosszú

De to er som klor og vann i et olympisk basseng. Du får nesten ikke den ene uten den andre. Tusup er ikke bare ektemann, han er også trener, og med en utdannelse innen idrettspsykolog også en viktig støttespiller mentalt.

Katinka Hosszú

Født: 3. mai, 1989
Fødested:
Pecs, Ungarn
Kallenavn:
«Iron Lady»
VM-gull:
11.
Verdensrekorder
: 6
Øvelser, Rio:
400m medley (6. august)
100m rygg (7. august)
200m medley (8. august)
200m butterfly (9. august)
200m rygg (11. august)

Amerikaneren har spilt en nøkkelrolle for kjærestens utvikling de siste årene. De ble kjærester da begge studerte og svømte ved University of South California, et av USAs beste og mest meritterte svømmemiljøer.

Etter London-fiaskoen tok han over som trener. Men første måtte han overbevise kjæresten om at det var verdt å svømme videre.

– Når jeg ser tilbake, er jeg faktisk takknemlig at jeg ble nummer fire i London. Shane sa det allerede da at dette kunne være det beste som hadde skjedd meg. Akkurat da trodde jeg at han var gal, men når jeg ser tilbake hadde han rett, som han har mesteparten av tiden, sier Hosszú og gløtter bort på ektemannen som later som han puster lettet ut og gliser.

– Shane overbeviste meg om at det egentlig var fantastisk å være fjerde best i verden i noe. Man kan se på det som å mislyktes, men det kan også sees på som at det er sinnssykt å være så god i noe. Man kan ikke kaste bort det og begynne med noe annet. Han overbeviste meg om at jeg fortsatt kunne ha det gøy, bli en profesjonell svømmer og tjene penger.

Jeg hadde en gal idé om at vi kunne gjøre ting på en annen måte
Shane Tusup

Og i etterpåklokskapens lys er det ikke vanskelig å se at han hadde rett. Bare Michael Phelps kan i dag måle seg med Hosszús merkevare, i en sport der de fleste forsvinner i badehetter og bølgeskvulp.

«The Iron Lady» har en fanskare med navnet «Iron Nation» og duoen har også startet et eget firma, Iron Corp., som hovedsaklig driver med klær og kosttilskudd, i tillegg til å være et agentur for ungarske idrettsutøvere. Til høsten starter hun egen svømmeklubb: «Iron Aquatics». Et av de mer bisarre biprosjektene er tegneserien Iron Lady Arcanum - med Katinka Hosszú i hovedrollen som superhelt. Ektemannen har også en fremtredende rolle.

Svømmestjerne blir superhelt i egen tegneserie

Bedriften er millionbusiness. Hun har 14 ansatte, og har takket nei til støtte fra det ungarske svømmeforbundet. De 500.000 kronene tiltenkt henne i støtte har hun bedt om går andre ungarske utøvere til gode.

Og bakgrunnen for kallenavnet er kjærestens sinnssyke idé som skulle vise seg å snu hele svømmekarrieren til Katinka Hosszú på hodet. Han foreslo at hun skulle begynne å svømme langt flere øvelser på stevner, og særlig stevner der det var pengepremier å hente. Trene mindre, konkurrere mer – og bruke konkurransene som trening.

– Jeg hadde en gal idé om at vi kunne gjøre ting på en annen måte. At vi kunne være profesjonelle på en helt annen måte enn de fleste andre svømmere har vært, forklare Shane Tusup.

Dermed startet hun med å svømme stadig flere øvelser pr. dag på verdenscupturnéen som går i Asia og Europa hvert år. Fire, fem, seks øvelser pr. dag, der de fleste andre ville nøye seg med en til to. Og det kunne virke som hun ble stadig bedre, for hun ble tilnærmet ustoppelig, og etterhvert ble hun uslåelig.

– Igjen tenkte jeg at han var gal, men det gikk bedre og bedre. Man må lære seg den mentaliteten og fokusere på et og et løp. Til slutt blir kroppen vant til det, og vi innså at dette var veldig bra trening. Jeg trener for det meste alene, og det å komme ut og svømme mot andre er en god mulighet for meg, sier Hosszú.

Når jeg går opp på blokken tar Iron Lady over
Katinka Hosszú

De siste fire årene har hun reist verden rundt på jakt etter svømmestevne etter svømmestevne med pengepremier. Det strider mot all konvensjonell svømming, der svømmerne trener tungt i lengre perioder uten konkurranse og svømmer en begrenset mengde stevner i året, for så å toppe formen til de virkelig store stevnene.

Derfor er Katinka Hosszú blant annet blitt en gjenganger under Bergen Swim Festival, som kan lokke med gode pengepremier. Hun bruker å stille på alle 15 øvelser, og vinner de fleste, til tross for at norgeseliten, og flere fra verdenseliten er på plass.

Selve kallenavnet «The Iron Lady» fikk hun av den kinesiske pressen under verdenscupturnéen i 2012. Det tok litt tid, men etterhvert trykket hun det til sitt bryst.

– Det er jo ikke så lett å kalle seg selv for jernkvinnen, men det startet å klikke på et tidspunkt. Nå er det blitt en idé om å være jern. Å gjøre i dag bedre enn i går, ta babysteg og en ting om gangen. Man må presse grensene, selv om du kommer sist, sier mannen som er gift med fenomenet.

– Nå hjelper det meg på en måte. Når jeg går opp på blokken så tar Iron Lady over. Katinka kan bli på hotellet, ha sine unnskyldninger og problemer, så kan Iron Lady svømme, sier Hosszú.

Jeg har sett mye upassende oppførsel fra Shane
Jessica Hardy, tidligere lagvenninne

Flere ganger i løpet av intervjuet henviser hun til kjæresten, treneren og psykologen som «gal». Og mange av de som har sett Tusup på bassengkanten har nok tenkt samme tanken selv.

Når konen svømmer er han høyt og lavt, og veldig verbal. Om hun en gang skulle bli slått lar han det skinne gjennom at han ikke er fornøyd.

Som demonstrert i twittervideoen publisert av den amerikanske olympieren Josh Prenot etter at amerikanske Missy Franklin tok innersvingen på Hosszú under Duel in the Pool, svømmingens svar på Ryder og Solheim Cup, i desember.

Jessica Hardy, tidligere OL-svømmer, trente med Hosszú og Tusup ved USC. Hun beskriver i New York Times Tusups oppførsel i nyere tid som ufin.

– Jeg har sett mye upassende oppførsel som ikke er OK hos Shane. Jeg har sett trenere oppføre seg slik på trening enkelte ganger, men dette er på et annet nivå. Det er skummelt, sier Hardy.

Ser du svømming fra Rio kommer du nesten garantert til å se ham. TV-produsenter liker å sirkle ham ut, på grunn av hans eksentriske væremåte.

Vi er ultrakonkurransemennesker
Shane Tusup

Selv under Bergen Swim Festival, der Hosszú i stor grad lekte med konkurrentene, var det mye lyder, mye hopping og en del utbrudd på bassengkanten – som du kan se i videovinduet øverst.

– For oss er alle løp det samme. For meg betyr det ikke noe om det er EM-finalen på 400 medley, eller 200 medley på BSF eller om det er OL-finalen. Nytelsen er den samme, men det er litt angst også. Jeg er i kontroll et stykke på veien, men plutselig kan jeg ikke gjøre noe for henne. Jeg kan ikke se eller gjøre noe, sier Tusup.

– Det gjør noe med adrenalinet. Vi er ultrakonkurransemennesker.

Konen innrømmer at det er til tider krevende å være oppå hverandre hele tiden. Det er stort sett når hun svømmer, er på toalettet eller får behandling av fysioterapeut at de to ikke er sammen. Alt de gjør handler om hennes svømmekarriere, og etterhvert felles bedrift.

– Man må ha personligheten til å kunne gjøre det. Å sette alt til side for å fokusere på målet, og hva vi må gjøre for å komme dit. Det er vanskelig av og til, sier Hosszú.

– Men vi ble lagkamerater. Vi er mer et lag enn at jeg er svømmer og han er trener. Men det krever at vi er ærlig med hverandre. Når jeg trener hardt må jeg være ærlig på om det er for hardt, eller for lett. Det kan være krevende.