X Games og Antidoping Norge enige om avtale

ENIGE. Ayana Onozuka fra Japan tok bronse under finalen i freeski superpipe for kvinner under X Games Oslo 2016.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ENIGE. Ayana Onozuka fra Japan tok bronse under finalen i freeski superpipe for kvinner under X Games Oslo 2016. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad
Partene signerer avtale sammen med ESPN om antidopingarbeid, men Oslos byråd vil ikke love bevilgning selv om dette kravet er på plass.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag møttes representanter for X Games og Antidoping Norge, som har blitt enige om en avtale om et antidopingprogram som vil bli iverksatt hvis det blir X Games i Norge i 2017.

– Dette var helt avgjørende å få til, sier Henning Andersen i produksjonsselskapet SAHR, til TV 2.

– Vi er stolte av å kunne få være pioner ved å fremme antidopingarbeidet i et stort arrangement som X Games Norge, sier Andersen om den historiske avtalen.

Han sier dialogen har vært bra mellom alle parter, og beskriver det som et kvalitetsstempel på lik linje med miljø og sikkerhet.

Venter på bevilgning

Det politiske Norge har gitt klart svar om at de ville ha en slik avtale på plass, og Andersen og SAHR sender et brev til kulturminister Linda Hofstad Helleland i dag for å få til et møte nå som antidopingarbeidet er på plass.

– Vi har gjort et gundig arbeid og leverte første søknad til kulturdepartementet allerede i februar, og sendte revidert i mai, sier Andersen.

Han sier at Stortinget har vært positiv, men at responsen ellers har vært lunken.

– Vi har fått de første åtte av de 18 millionene innvilget, men har ennå ikke fått noen tilbakemelding fra Oslo Kommune, sier Andersen.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Rina Mariann Hansen, ser svært positivt på den nye avtalen.

- Nå er jeg veldig glad for at en antidopingavtale er på plass slik at vi får et arrangement som følger spillereglene i idretten. Det har vært en forutsetning for at vi skal kunne se på støtte til X Games i budsjettarbeidet vårt, sier Hansen til TV 2.

Selv om dette kravet nå er oppfylt, vil ikke Hansen love at Oslo kommune kommer til å bevilge penger til et nytt arrangement.

- Vi har hele tiden sagt at X Games er et kjempefint arrangement i Oslo. Om det betyr at man skal få mange millioner kroner fra Oslo kommunes budsjett, det må vi komme tilbake til, sier byråden.

– Nybrottsarbeid
Dopingtester innenfor konkurranse tester etter andre stoffer som ikke vil være fellende om man tester positivt på det utenfor konkurranse.

Antidoping Norge og Anders Solheim er nå glade for å endelig være i mål med dopingreglementet.

– Vi har lagt historien bak oss og ser fremover. Dette er nybrottsarbeid. Vi er glade for at vi har ESPN sin fulle tilslutning til et antidopingprogram i henhold til WADA-koden, og at det blir et av de første actionsport-arrarrangementene som følger dette, sier Solheim til TV 2.

Skipresident Erik Røste er også fornøyd.

– Dette er en god nyhet. Det har vært vårt fokus hele tiden. Det samme reglementet må gjelde for X Games som i alle andre arrangement, skriver Erik Røste i en tekstmelding til TV 2 Sporten.

X Games kommer til å tilrettelegge og betale for Antidoping Norge, slik at de kan fokusere på å være arrangør, og at antidopingarbeidet gjøres av dem med kompetanse.

Kan nå testes i konkurranse

Under X Games i Oslo tidligere år, trakk Skiforbundet seg fra avtalen de hadde med TV 2 og medarrangør ESPN, som er eier av X Games-konseptet.

Antidoping Norge støttet forbundet og på sin side var kritiske til at utøvere ikke kunne testes i konkurranser under arrangementet. De nye reglene gjør at utøvere nå kan testes i konkurranse.

I WADA-koden heter det nemlig at utøverne skal kunne testes i konkurranser. Men ettersom X Games ikke er et arrangement som står på den internasjonale terminlisten, må arrangøren skaffe en hjemmel som sier at utøverne skal kunne testes.

Denne hjemmelen skaffet ikke ESPN, som var TV 2s medarrangør. Det betydde da at utøverne kun kunne dopingtestes, som nevnt, utenfor konkurranse.

Lik TV 2 Sporten på Facebook