Får vi se Evgenij Trefilov på sidelinjen under OL i Rio? (Jens Dresling/Polfoto via AP) 
Får vi se Evgenij Trefilov på sidelinjen under OL i Rio? (Jens Dresling/Polfoto via AP)  Foto: Jens Dresling

Gullrival til håndballjentene kan bli OL-utestengt

En av håndballjentenes største gullkonkurrenter i Rio har fortsatt ikke fått svar på om de får delta i lekene, som begynner om under to uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den avslørende McLaren-rapporten kommer det frem at sju av de positive dopingprøvene tilhører håndballspillere.

Kjønnsfordelingen på disse prøvene kommer ikke frem, men det kan føre til at Russlands kvinnelag ikke får delta i OL.

– For at hele laget skal bli utestengt, må flere enn to av spillerne ha testet positivt for doping eller være under etterforskning for doping. Russland er slik jeg ser det en av gullfavorittene sammen med Nederland og Norge, så det vil ha mye og si for mesterskapet dersom de ikke får delta, sier TV 2s ekspert Randi Gustad.

Avgjørelsen er opp til IHF
Søndag ble det kjent at IOC overlater ansvaret til de internasjonale særforbundene når det gjelder Russlands deltakelse i OL.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vil dopingteste alle de russiske håndballjentene før de får klarsignal til Rio-OL.

– Prøvene vil bli fortløpende undersøkt av et WADA-akkreditert laboratorium, skriver forbundet i en pressemelding.

I en telefonsamtale med TV 2 ønsker ikke IHF å avsløre kjønnet på utøverne bak de sju positive prøvene i McLaren-rapporten. De vil heller ikke si noe om når en avgjørelse vil komme, annet enn at prosessen er i gang.

– Jeg er veldig skeptisk til denne prosessen. Jeg har ikke tro på at IHF har kompetanse eller tid til å vurdere disse unntaksvilkårene som IOC har satt. Men det gjelder ikke bare IHF, og der ligger jo også mye av kritikken mot måten IOC har valgt å løse dette på, sier Gustad.

Det er flere variabler som spiller inn i denne saken: kjønnsfordelingen på de syv positive prøvene i McLaren-rapporten er fortsatt ikke offentlige, dersom det skulle være flere enn to kvinner er det ikke gitt at disse kvinnene er i den russiske troppen i dag og vi vet heller ikke i hvilken grad IHF vil legge McLaren-rapporten til grunn for en avgjørelse, slik for eksempel det internasjonale svømmeforbundet har gjort.

– Jeg tror vi får se det russiske laget i OL, sier Gustad.

– Jeg er ingen dommer
På landslagets siste samling før OL i Rio fikk Thorir Heirgeirsson spørsmål om hva han synes om IOCs beslutning om å tillate russere i OL.

– Jeg er ingen dommer, og ikke er jeg moralist heller. Jeg mener at de som doper seg skal straffes og tas, men jeg kan vanskelig tenke meg at alle russere er dopet og derfor vil det være urimelig å straffe alle. Men noen tiltak må jo gjøres, man må stramme grepet, sier den norske landslagssjefen til TV 2.

Har du noen gang mistenkt noen håndballspillere for å være dopet?

– Jeg mistenker ingen. Det er samme som med andre regelbrudd og overtredelser. Så lenge det ikke er bevist at du er skyldig synes jeg ikke vi skal dele ut skyldstempel, sier han.

– Helt sikkert en medaljekandidat
Norges ferskeste tilskudd i OL-troppen sier hun bruker minst mulig energi på å spekulere i om Russland får delta eller ikke. Men hun er ikke i tvil om at Russland blir et farlig lag å møte dersom de får en billett til Rio.

– De er et typisk lag som topper formen inn mot et OL, så de er helt sikkert en medaljekandidat, sier Marit Malm Frafjord til TV 2.

Randi Gustad er enig.

– Russland er en av de store medaljefavorittene og det vil derfor gjøre gruppen Norge krysser med enklere dersom de ikke får delta. Da vil antakeligvis Polen erstatte Russland, men det er nok helt usannsynlig at det vil skje i en lagidrett, så kort tid før mesterskapet, sier Randi Gustad.

Har ikke tenkt tanken på doping
Marit Malm Frafjord innrømmer at hun ikke har tenkt over at det kan være doping i håndballen.

– Man kan ha en fordel av doping i form av fysikk, men for å være god i håndball må du ha et håndballhode. Jeg har egentlig aldri tenkt at det er doping i håndball, men selvfølgelig finnes det tilfeller av det, sier Frafjord.

IHFs president Hassan Moustafa og president i Norges håndballforbund Kåre Geir Lio var tirsdag i Oslo i forbindelse med Tor Lians begravelse, men ønsket ikke å kommentere denne saken på nåværende tidspunkt.