Oslo  20160720.
Martin Johnsrud Sundby har brutt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin. Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby intervjues etter at Norges Skiforbund holdt pressekonferanse på Ullevaal stadion onsdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Oslo 20160720. Martin Johnsrud Sundby har brutt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin. Langrennsløper Martin Johnsrud Sundby intervjues etter at Norges Skiforbund holdt pressekonferanse på Ullevaal stadion onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Antidoping Finland etterlyser WADA-etterforskning av Norges Skiforbund

Medisinsk direktør i Antidoping Finland, Timo Seppälä, mener Verdens antidopingbyrå (WADA) burde etterforske omfanget av doping i Norges Skiforbund.

Det sier finnen til statskanalen Yle mandag.

– Jeg tenker at det er klart at WADA burde sende en form for delegasjon for å etterforske omfanget av doping i hele Norges Skiforbund, og hvordan det håndterer positive prøver. Det finnes ikke et annet alternativ, mener legen.

Skiforbundet: – Kunnskapsløst
Norges Skiforbund har måttet svare på mange anklager fra Finland etter at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder for feil bruk av en astmamedisin.

Landslagssjef Vidar Løfshus vil svare Seppälä via hans kollegaer i Norge.

– Det er bare kunnskapsløst. Jeg skal ta en telefon til Anders Solheim (leder i Antidoping Norge), så kan han gi et tilsvar til sin finske kollega på den måten, sier Løfshus til NTB.

Seppälä avslutter med at det er i Norges interesse å få besøk av WADA, slik at nordmennene kan bevise at de ikke har noe skjule.

Mørk historie
Finland har selv en mørk historie når det gjelder doping i langrenn.

Ski-VM i Lahtis 2001 ble nemlig et mareritt for Finland. Nasjonalheltene Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Mika Myllylä og Janne Immonen ble avslørt for systematisk å ha dopet seg med det plasmaekspanderende stoffet HES.

Også kvinneløperne Virpi Kuitunen og Milla Jauho testet positivt.

Dopingskandalen for 15 år siden skal ha kostet finsk toppidrett minst 16 millioner euro (120 millioner norske kroner) i tapt sponsorstøtte.

(©NTB/TV 2 Sporten)