Tour de France-leder Chris Froome gikk i bakken og slo seg på den svært dramatiske etappen til Saint-Gervais Mont Blanc. Froome kom seg raskt opp på sykkelen til lagkamerat Geraint Thomas, men briten virket rystet og tapte noe tid til flere av de andre sammenlagtrivalene på den siste kilometeren.

Men Froome var ikke den eneste rytteren som gikk i bakken på det såpeglatte føret. Pierre Rolland, Richie Porte, Vincenzo Nibali og Bauke Mollema var noen av dem som fikk et ublidt møte med asfalten.

Det ble store endringer i toppen av Tour-sammendraget. Mollema og Adam Yates falt fra henholdsvis 2. plass og 3. plass til 10. plass og 4. plass i sammendraget.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad mener summen av alle episodene på etappen gjør den til en av de mest dramatiske han har kommentert i Tour de France.

– På en dramatikk-skala fra én til ti var dette svært nær en tier. Jeg har knapt sett noe mer heftig. På de siste ti kilometerne skiftet topp ti-plasseringene seg jevnt og trutt. Det er alltid dramatisk når den gule trøyen går i bakken. Froome ble jo opplagt skadet, så det blir spennende å se hvordan han er lørdag, sier Kaggestad.

For Bauke Mollema ble det en svært tung dag på sykkelen. Han lå helt i front av favoritt-feltet da sykkelen skled under ham.

– Jeg var ganske raskt tilbake på sykkelen, men jeg var 20 sekunder bak allerede i den siste bakken og klarte ikke å tette luken. Jeg gikk helt tom, sier Mollema.

Ingen nederlendere har stått på Tour-pallen i Paris siden Erik Breukink i 1990. Det blir neppe noen i år heller.

– For sykkel-Nederland var det en tragisk dag hvis idrett kan være tragisk. Tom Dumoulin, som er favoritt på OL-tempoen, er ute med det som sannsynligvis er et håndleddsbrudd. I tillegg falt Mollema fra 2. plass i sammendraget til 10. plass. De hadde mulighet til å få sin første pallplass i Tour de France siden 1990. Nederlenderne bør samles rundt en krisepsykiater, sier Kaggestad.

Mads Kaggestad satt på motorsykkel på den dramatiske etappen. Han forteller at det flere ganger holdt på å gå galt.

– Det var en stund jeg mistet oversikten. Da lå det en rytter i busken og en rytter i rundkjøringen. Vi holdt på å velte selv. Sportsdirektørene var helt ville. Det var nådeløs kjøring bak i køen. De holdt på å kjøre ned motorsyklene, forteller Kaggestad.

PS! Froome leder nå sammendraget med 04.11 til Bardet, mens Nairo Quintana – som tok noen sekunder på Adam Yates og klatret opp på pallen – innehar 3. plassen, 04.27 bak.

Yates ligger på sin side på 4. plass 04.46 bak Froome, etter at han fikk ti sekunders straff for å henge på en annen rytter. Richie Porte er på 5. plass – 05.17 bak.