Hope Solo er lei av dårlige fasiliteter i den amerikanske kvinneligaen. Foto: Scanpix/hopesolo.com 
Hope Solo er lei av dårlige fasiliteter i den amerikanske kvinneligaen. Foto: Scanpix/hopesolo.com 

Fotballsko som smelter, altfor små baner og hotellrom med kulehull – stjernekeeper raser mot forholdene i kvinnefotballen

Hope Solo langer ut mot forholdene i den amerikanske kvinneligaen, NWSL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske landslagskeeperen har lenge sett seg lei på arbeidsforholdene hun og de andre spillerne i National Women’s Soccer League må jobbe under

Etter at søndagens kamp mellom Solos lag, Seattle Reign og Western New York Flash ble flyttet til en altfor liten fotballbane på siden av en baseball-bane, har keeperveteranen nå fått nok.

– På tide med en forandring, skriver hun i et innlegg på sin hjemmeside. Der ber hun NWSL-sjef Jeff Plush om å ta affære for å bedre situasjonen for spillerne på de ti lagene i den profesjonelle ligaen i USA.

– I fjor, etter at ligaen var ferdigspilt, forfattet jeg et innlegg om forholdene vi jobber under i et forsøk på å vise hvor mye spillerne i NWSL gir opp for å støtte og bygge opp den profesjonelle ligaen. Jeg trykket det ikke den gangen fordi jeg håpet at tingene skulle bli bedre, spesielt etter at vi akkurat hadde vunnet VM, skriver hun videre.

I samme innlegg poster hun ulike bilder som støtter opp under påstandene om elendige forhold.

Søndagens kamp ble spilt på Frontier Field, en baseball-bane som ifølge The Equalizer er 91 meter lang og 53 meter bred. Det vil si langt under standardmålene til FIFA som er på 105x68. Landslagstjerner som Carli Lloyd, Alex Morgan og Megan Rapinoe var alle ute og kritisterte NWSL og Jeff Plush for å la kampen bli spilt på en så smal og liten bane.

Klikk her for å se størrelsen på banen (ekstern lenke)

Plush kom søndag kveld med en unnskyldning på vegne av ligaen, men ifølge Hope Solo er dette langt fra bra nok.

– Dessverre er hendelser som dette snarere regelen enn unntaket som viser hvor skuffende og ustabile forholdene er, skriver hun og lister opp flere eksempler på de uholdbare forholdene.

Skoene smeltet
Blant annet nevner hun lønninger som er under fattigdomsgrensen, mangel på reise- og mat-penger og varierende treningsforhold før kamp.

– Vi får ikke lov til å trene på banene vi skal spille på. Enkelte steder, som i Kansas, får vi kun tilgang til kunstgress. Da vi trente der var det så varmt at skoene mine smeltet, skriver hun videre.

Spillerne kan heller ikke alltid dusje etter kampene, på grunn av dårlige sanitære forhold i garderoben.

Solo rapporterer også om manglende sikkerhet rundt kampene og fravær av medisinsk personell.

– Fansen får stå rett bak målet og skrike de mest obskøne ting. Etter kampene må vi ofte gå gjennom en mengde med fans for komme inn i garderoben og av og til følger til og med folk etter oss inn i garderoben.

Også dommerne får gjennomgå.

– Dommerne holder ikke profesjonell standard. Dommerne skal beskytte spillerne. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har fått spillere mot meg med knottene først uten at det har blitt blåst. Dommerne har ødelagt flere kamper enn jeg klarer å telle.

– Avskyelige hotellrom
– Fakta er at det heller ikke finnes noen form for standard på hotellene. Vi har sett alt. Enkelte av stedene vi har overnattet har vært helt avskyelig. Vi bodde på et Comfort Inn-hotell i Kansas som har en stjerne i rating på Yelp og var skittent. I Houston var det kulehull i vinduene og prostituerte som stod på gaten like utenfor. På hotellet i Portland arrangerte de en pornomesse samtidig som vi bodde der. Andre hotell har vært fulle av sengelopper.

Samtlige av spillerne som er tatt ut i den amerikanske OL-troppen er hentet fra den amerikanske ligaen. USA har vunnet gull i OL i 96, 2004, 2008 og 2012.

Klaget på lønnsdiskrimering
Det er ikke første gang den amerikanske fotballstjernen har klaget på behandlingen de får av fotballforbundet.

Sammen med Carli Lloyd, Megan Rapinoe, Rebecca Sauerbrunn og Alex Morgan leverte hun i mars en skriftlig klage til det amerikanske fotballforbundet der de pekte på at kvinnelaget har skaffet det amerikanske fotballforbundet mer penger enn herrene, men at herrene likevel fikk bedre betalt.