To nordmenn i topp seks

Kittel med råsterk etappeseier – Kristoff på femteplass

Tyskeren vant millimeterduell mot fransk yndling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble bare nesten for Alexander Kristoff, som fylte 29 år tirsdag, på den fjerde etappen i Tour de France.

For tidlig i front
Nordmannen lå lenge i front i den knalltøffe spurten, men ble passert på de siste meterne.

– Jeg holdt ikke helt inn, men i dag var jeg i alle fall med. Jeg skulle gjerne ventet litt, men jeg var ikke helt orientert, sier Kristoff til TV 2.

– Det var i alle fall en start. Jeg er ikke her for å bli nummer fem, men det var bedre enn i går.

En som imidlertid kunne feire var Marcel Kittel. Etixx-Quick Steps superspurter har hatt mye stang ut så langt i Touren. Det hadde han definitivt ikke i Limoges.

Tyskeren var akkurat sterkest og vant noen få millimeter foran franske Bryan Coquard. Sammenlagtleder Peter Sagan tok tredjeplassen.

– Det er et veldig følelsesladet øyeblikk. Jeg er så glad og stolt. Laget jobbet skikkelig for meg etter noen dager der ting ikke har gått vår vei. Jeg kan ikke tro det, sier Kittel.

Sondre Holst Enger (22) fulgte opp med nok en strålende prestasjon da han suste i mål til sin andre sjetteplass på to dager.

– Beina mine stoppet da det var 100 meter igjen. Jeg er litt skuffet. Sjetteplass er bra, men man vil alltid gjøre det bedre, sier i Horten-rytteren et intervju med IAM-laget.

Se den dramatiske spurten i videovinduet øverst på siden!

Fornøyd sportssjef
Som på mandagens etappe ble det en hektisk avslutning for spurterne. Mange ville frem på de siste 500 tøffe meterne opp til mållinjen. Hjelperytter Jacopo Guarnieri var ferdig med opptrekket og Kristoff måtte ta mye vind allerede med 300 meter igjen. Sportsdirektør Torsten Schmidt er likevel fornøyd med lagets prestasjon.

– Teori og praksis er alltid forskjellig. Alt i alt gjorde laget en god jobb, sier Schmidt til TV 2.

Fraværet av en skade Michael Mørkøv merkes for laget.

– Vi klarte å komme oss i god posisjon. Det er ikke enkelt. Vi er bare meg og Marco (Haller) siden Michael er skadet, sier Guarnieri.

– Jeg bestemte meg for å begynne og håpte at noen andre skulle åpne spurten tidlig. Fra min side var det en god jobb. Når du bare er to, har du ikke så mange kulere i pistolen din.

Edvald Boasson Hagen fikk også en kaotisk dag på jobben som en av Mark Cavendish' opptrekkere. Med under fire kilometer igjen til mål ble det en splitt i feltet da rytterne passerte en trafikk-øy. Den ble Dimension Data-lagets bane.

– Vi mistet hverandre alle mann. Så ble det litt kaos på slutten. Da gikk det ikke. Jeg kom meg frem, men ble sperret da det var 500 meter igjen. Da gikk det heller ikke å få Mark lenger frem, sier Boasson Hagen til TV 2.

Cavendish endte til slutt på åttendeplass.

Sjekk komplett resultatliste og oversikt over trøyene her!

Slik var etappen:
Etter litt prøving og feiling fikk til slutt et brudd på fire ryttere slippe løs fra feltet. Andreas Schillinger, Olivier Naesen, Markel Irizar og Alexis Gougeard var kvartetten som lå i front på årets lengste Tour de France-etappe, 237,5 kilometer fra Saumur til Limoges.

På den innlagte spurten rullet Schillinger over streken som førstemann i kvartetten. I hovedfeltet kapret Peter Sagan flest poeng foran Marcel Kittel og Cavendish.

Etappens eneste klatrepoeng gikk til Irizar, lagkamerat til Jasper Stuyven som leder klatrekonkurransen.

Gougeard takket for seg i bruddet med under 40 kilometer igjen av etappen. Trioen fikk kjørt litt lenger i front, men ble hentet av hovedfeltet med sju kilometer igjen.

I den knalltøffe spurten, som inneholdt en stigning på mellom fem til seks prosent på de siste 500 meterne, var Kittel sterkest.