Sensasjonslaget Island sendte England hodestups ut av EM: – Spiller med en vilje ingen andre kan matche

Island er sensasjonelt klar for kvartfinale i EM etter å ha slått et tafatt England i åttedelsfinalen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

England – Island 1-2 (1-2):

England tok ledelsen etter en straffescoring av Wayne Rooney i det tredje spilleminutt, men 15 minutter senere hadde Island snudd 0-1 til 2-1.

Et tafatt og stillestående England maktet aldri å utligne, og resultatet holdt seg kampen ut.

Sensasjonslaget Island er klar for kvartfinale mot Frankrike i det som er nasjonens første mesterskap noensinne.

Islands beste spiller, stopperen Ragnar Sigurdsson, visste nesten ikke hva han skulle si etter bragden mot England.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Vi spiller med en vilje og en selvtillit som ingen andre kan matche, sa han etter kampslutt.

– Dette er spillere vi ser spille fotball på TV hver dag. Når du kommer til en kamp som dette må du bare spille ditt aller beste. Dette er helt utrolig, og jeg vil takke vår 12. mann, fansen, for deres enorme støtte. Jeg håper de vet hvor viktige de er for oss, mente Sigurdsson, som nå bare gleder seg til å møte EM-favoritt Frankrike.

– Frankrike neste blir helt fantastisk. Det blir utrolig å møte hjemmenasjonen i EM. Vi gleder oss, slo banens beste spiller fast.

Stopperkollega Kari Arnason sier at Island har sjokkert hele verden etter seieren mot England.

– Vi trodde alle på at det var mulig, mens resten av verden trodde England ville slå oss enkelt. Akkurat nå er jeg overlykkelig. Treneren vår sa at han aldri hadde tapt en kamp mot England, og bare skulle ut å nyte kampen. Da Jamie Vardy kom innpå fikk England litt mer fart, men vi hadde hele tiden kontroll, sa Arnason, og fortsatte:

– Dette er uten tvil det største resultatet i Islandsk fotballs historie. Vi har sjokkert verden, mente han.

– En fantastisk prestasjon
TV 2-ekspert Petter Myhre sliter med å beskrive hvordan det er mulig for et lite lag som Island å slå England.

– Det er vanskelig å sette ord på det her. Bare å klare å komme hit er en fantastisk prestasjon. De har sett helt ferdige ut på slutten av alle gruppespillkampene, men de har klart å fighte seg til et bra resultat, oppsummerte en mektig imponert Myhre etter kampslutt.

– Jeg var helt sikker på at de skulle være helt sluttkjørt i dag, men det var de altså ikke. Den 2. omgangen de viste i dag var det beste de har vist til nå, og det er første gang jeg synes det er fortjent at de får med seg et bra resultat. Det er en fantastisk prestasjon, og måten de klarer det på er beundringsverdig, konkluderte han.

– Frankrike neste – er det mulig?

– Jeg trodde ikke de hadde sjans mot England, og da de tok ledelsen tenkte jeg «aldri i verden». Men de kom tilbake. Likevel, jeg tror ikke de kan slå Frankrike. Men jeg har tatt feil før, svarte TV 2-eksperten.

Hodgson trolig ferdig
Roy Hodgson bekreftet at han er ferdig landslagssjef etter det pinlige nederlaget mot lilleputtnasjonen Island. Kontrakten gikk ut etter EM, og den tidligere Viking-treneren uttalte at han nå overlater ansvaret til en annen.

– Han tok ut riktig lag mot Russland, men alle byttene var feil. Etter det har han tatt ut feil lag til hver kamp. Roy Hodgson må gå, tvitret Joey Barton.

– Det så ut som vi er desperate etter å forlate Europa på alle mulige måter, mente Englands spisslegende og BBC-ekspert Gary Lineker.

Stillestående England produserte ingenting
Et stillestående England fikk ikke opp tempoet etter hvilen og slet med å skape de store sjansene de første ti minuttene av 2. omgang.

På benken funderte nok Roy Hodgson på hvilke grep han skulle gjøre for å endre kampbildet.

Et av grepene Englands trener gjorde var å sende Jack Wilshere inn for Eric Dier, men Arsenal-spilleren var lite involvert i spillet de første minuttene etter sidebyttet.

Ti minutter ut i omgangen var midtstopper Ragnar Sigurdsson svært nære ved å sende Island opp i 3-1-ledelse. Etter et corner brassesparket han ballen mot mål, men denne gang fikk Joe Hart ballen rett på seg og avverget scoring.

– Kvaliteten til England var elendig
Etter én times spill kom Jamie Vardy på banen til fordel for en svak Raheem Sterling.

Fem minutter senere prøvde Harry Kane seg med et frispark fra lang distanse. Men avslutningen fra Tottenham-stjernen gikk milevis utenfor, og ble møtt med pipekonsert av Englands supportere på tribunen.

– Kvaliteten på det England viste de første 20 minuttene var rett og slett elendig. De var svake og spilte langt fra godt nok, beskrev en skuffet BBC-ekspert Chris Waddle om Englands innsats etter sidebyttet.

England slet med å skape de store sjansene og så svært slitne ut utover i omgangen.

Sju minutter før slutt kontret Island. Aron Gunnarsson kom alene med Joe Hart og kunne definitivt punktert kampen. Skuddet gikk imidlertid rett på Joe Hart, som fikk slått til corner.

På overtid headet Jamie Vardy like utenfor, og Island kunne juble for en sensasjonell 2-1-seier.

Island slo tilbake umiddelbart
England tok kommandoen fra start og dominerte spillet de første minuttene.

Allerede etter tre minutters spill fikk England straffe.

Raheem Sterling ble spilt alene med keeper, og i duellen med Islands sisteskanse Halldórsson gikk City-spilleren i bakken.

Wayne Rooney satte ballen sikkert i lengste hjørnet og sikret England en drømmestart på kampen.

Men bare halvannet minutt senere, og omtrent før England-spillerne var ferdige med å juble for 1-0-scoringen, slo Island tilbake.

– Den scoringen var latterlig
Etter et langt innkast i feltet kjempet Ragnar Sigurdsson inn 1-1-scoringen for overraskelseslaget etter snaut seks minutters spill.

– Den scoringen var helt latterlig. Det var bare for Sigurdsson å tuppe den inn. Englands back Kyle Walker mistet markeringen. England visste at Island var gode på dødballsituasjoner, sa en skuffet BBC-ekspert Danny Mills på BBC Radio 5 live etter Islands 1-1-scoring.

Drøye 15 minutter senere sjokkerte Island igjen. Kolbeinn Sigthórsson fikk avsluttet utenfor 16-meteren og avfyrt et skudd langs bakken.

– En scoring Hart ikke vil se igjen
Joe Hart fikk en hånd på ballen, men maktet ikke å hindre scoring. TV-bildene viser at det var et skudd Citys vanligvis så solide keeper burde reddet.

– Joe Hart vil ikke se den scoringen igjen. Det var lite godt keeperspill fra Englands sisteskanse, og England ligger under 1-2, skrev Sky Sports om scoringen.

Etter en halvtimes spill fikk Harry Kane sjansen til å utligne til 2-2, men skuddet på hel volley ble solid reddet av Islands og Bodø/Glimts keeper Halldórsson.

England fortsatte å jage utligningsmålet resten av omgangen. Roy Hodgsons menn maktet ikke å score, og måtte gå slukøret til pause med 1-2 i bagasjen.

– England har vært svært dårlige i forsvar. Vi sa før kampen at forsvaret var vårt svake punkt. Island har hatt to innlegg i boksen, og England har sluppet inn to mål, sukket BBC-ekspert Chris Waddle.

Hodgson gjorde seks endringer
England gikk ut i Roy Hodgsons foretrukne 4-3-3-formasjon, og landslagssjefen gjorde hele seks endringer fra laget som spilte 0-0 mot Slovakia.

I forsvarsfireren henviste Kyle Walker og Danny Rose Nathaniel Clyne og Ryan Bertrand til benken.

På midtbanen erstattet Dele Alli Jordan Henderson, og Wayne Rooney tok Jack Wilsheres plass.

På topp ble Adam Lallana og Jamie Vardy erstattet av henholdsvis Raheem Sterling og Harry Kane.

Island valgte som ventet å starte med de samme som slo Østerrike sist.

Slik startet lagene:

Island (4-4-2): Halldórsson - Sævarsson, Árnason, R. Sigurdsson, Skúlason - Gudmundsson, Sigurdsson, Gunnarsson, Bjarnason - Sigthórsson, Bödvarsson.

England (4-3-3): Hart - Walker, Smalling, Cahill, Rose - Dier, Alli, Rooney - Sterling, Sturridge, Kane.

Dommer: Damir Skomina, Slovenia

Lik TV 2 Sporten på Facebook