Heroisk forsvarskamp sendte Island til åttedelsfinale i EM

Holdt unna massivt østerriksk press og kontret inn seiersmålet på overtid.

Island - Østerrike 2-1

Island er klar for åttedelsfinale i EM på sitt aller første forsøk i EM.

Jon Dadi Bödvarsson sendte islendingene foran til pause, men utligning fra Alessandro Schöpf kvarteret etter hvilen sørget for et østerriksk stormløp mot islendingenes mål.

Heroisk islandsk forsvarsspill holdt Østerrike unna og på overtid kunne Arnór Ingvi Traustason kontre inn 2-1 og hele Island slippe jubelen løs.

Se høydepunkter i videovinduet øverst!

– Dette er absolutt helt ellevilt!, utbrøt TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt da triumfen var et faktum.

Island-keeperen nær utrolig tabbe

I åttedelsfinalen venter Roy Hodgsons England på Allianz Riviera i Nice.

TV 2-kollega Simen Stamsø Møller spøker med at Island hadde vært bedre tjent med at Traustason heller hadde bommet.

– Island burde nesten skutt utenfor!, flirer han, før han forklarer.

– De sender seg selv til feil side av turneringen. Kroatia er minst like tøffe som England, men deretter ser veien videre enklere ut, sier han.

Islands første målscorer Jon Dadi Bödvarsson deler ikke den samme oppfatningen som TV 2s kommentator.

– England er for meg drømmelaget å møte. Det er laget jeg heiet på da jeg var ung og så dem i EM og VM hjemme på Island, så det kommer til å bli fantastisk å møte dem, sier Bödvarsson etter kampslutt.

Også Islands landslagssjef Lars Lagerbäck gleder seg til å møte det engelske stjernegalleriet.

– Alle lag man møter nå er tøffe, men å møte England er egentlig ganske greit. Jeg har møtt England fem eller seks ganger tidligere og har aldri tapt, så jeg håper vi kan fortsette den fine trenden. I tillegg får vi som gruppetoer fire hviledager, noe som er greit for oss. Men England er naturligvis favoritter, konstanterer Lagerbäck.

Åpnet med et smell

I realiteten holdt det med uavgjort for Island da de to andre tredjeplasserte lagene, Albania og Tyrkia, som også hadde tre poeng stod med negativ målforskjell. Østerrike, på sin side, måtte ha seier for å ha håp om videre avansement.

Men selv om det poengmessige initiativet var på islendingenes side, var det Lars Lagerbäcks menn som åpnet mest offensivt.

Jóhann Guðmundsson la all beskjedenhet til side da han banket til fra rundt 25 meter og sendte avgårde det som kanskje er EMs hardeste skudd så langt. Ballen gikk som en prosjektil mot Robert Almers lengste kryss, men uheldigvis for islendingene smalt deb helt oppe i krysstanga og ut. Østerrike var rystet.

Likevel var det de røde og hvite som skulle få kampens neste store mulighet. Hannes Halldorsson tok seg altfor god tid på et tilbakespill, og Marko Arnautovic snappet ballen foran nesa på Bodø/Glimt-keeperen. Stoke-spilleren sklei imidlertid da han skulle trille ballen i det åpne nettet, og Halldorsson fikk kastet inn en takling i siste liten.

Bödvarsson sendte Island foran

Fem minutter senere var det igjen Islands tur til å forsøke seg, og denne gangen stod ingenting i veien. Jon Dadi Bödvarsson fikk god tid til å ta ned et langt innkast fra kaptein Aron Gunnarsson. Uten ordentlig press vente Bödvarsson opp og trillet ballen til side for Almer og inn i nettmaskene.

– Det var en fantastisk følelse å se ballen gå i nettet. Å få 1-0-ledelsen var utrolig viktig for oss, for det ble en forsvarskamp og vi falt kanskje litt for lavt i banen. Det ble en fysisk tøff kamp for oss, men til slutt var det verdt det, sa Bödvarsson etter kampslutt.

Samtidig hadde Ungarn scoret mot Portugal og Island så ut til å være på vei til åttedelsfinale som gruppetoer. Et resultat islendingene naturlig nok var svært fornøyd med, og lot Østerrike ta mer og mer over banespillet.

Ti minutter før pause holdt islendingene nok en gang på å rote det til for seg selv da Ari Skúlason lagde straffe til Østerrike ved å holde igjen David Alaba.

Straffebom for Østerrike

Alaba, som er mer eller mindre fast straffeskytter for Bayern München, overlot imidlertid ansvaret til Aleksander Dragovic. Dynamo Kiev-spissen kopierte Cristiano Ronaldos forsøk fra ellevemeteren mot nettopp Østerrike fire dager tidligere og sendte ballen i stolpen.

Minuttet senere hadde Island ballen i nettet igjen da Birkir Bjarnason satte ballen i mål alene med Almer, men den tidligere Viking-spilleren ble korrekt avblåst for offside.

Flere ordentlige muligheter ble det ikke for noe av lagene, og islendingene kunne tusle i garderoben vel vitende om at de var på vei til finalespillet i sitt aller første EM.

For Østerrike sin del måtte de ikke bare ha én, men to scoringer for å ta seg vidert. Marcel Kollers menn durte rett i angrep, og fikk umiddelbart en kjempemulighet. Arnautovic fant Alaba som fikk avslutte fra farlig hold, men ikke mindre en fire islendinger fikk kastet seg inn og blokkert.

– Det er helt utrolig at Østerrike står uten scoring i dette mesterskapet, oppsummerte Øyvind Alsaker etter Alabas bom.

Og det skulle gå troll i ord, like etter fikk Østerrike omsider uttelling for sine sjanser. Innbytter Alessandro Schöpf dro seg gjennom Islands forsvar som en kniv i varmt smør og plasserte ballen utagbart til side for Halldorsson.

Samtidig hadde det nok en gang vært utvikling i gruppens andre kamp mellom Ungarn og Portugal. Cristiano Ronaldo hadde utliknet for portugiserne og sendte med det Island ned på en tredjeplass i gruppa.

Østerrike fortsatte å kjøre på mot Halldorsson og det islandske målet, men verken Marc Janko eller Schöpf maktet å sette ballen i nettet.

– I førsteomgang viste vi at vi kan spille fotball, men etter pausen gikk vi litt tilbake til gamle synder og falt for lavt i banen. Likevel kom vi unna med et helt fantastisk resultat. Jeg er vanligvis veldig rolig, men det var intense minutter på slutten for meg også, sier Lagerbäck.

Innbytteren sendte Island til himmels

Det massive presset åpnet for muligheter for Island på kontringer, men heller ikke Gylfi Sigurdsson hadde den nødvendige roen og klassen til å roe islandske nerver.

I kampens siste minutter kastet Østerrike alle mann i angrep, uten resultat, og tre minutter på overtid kunne Arnór Ingvi Traustason kontre inn 2-1 og sende Island tilbake forbi Portugal på tabellen.

Island er videre til åttedelsfinale som gruppetoer i EM på sitt aller første forsøk.

– Gratulerer Island! De har skrevet historie ved å komme hit, og de bare fortsetter å skrive historie, konkluderte TV 2s kommentator Øyvind Alsaker.

Slik startet lagene:

Island: Halldórsson - Sævarsson, Árnason, Sigurðsson, Skúlason - Guðmundsson, Gunnarsson, Sigurdsson, Bjarnason - Böðvarsson, Sigþórsson.

Østerrike: Almer - Dragovic, Prödl, Hinteregger, Fuchs - Ilsanker, Baumgartlinger - Klein, Alaba, Arnautovic - Sabitzer.