Det kan bli slutt på spillere som Emre Can, David de Gea og Dimitri Payet dersom Brexit blir en realitet. FOTO: Montasje/Scanpix
Det kan bli slutt på spillere som Emre Can, David de Gea og Dimitri Payet dersom Brexit blir en realitet. FOTO: Montasje/Scanpix

Se hvilke konsekvenser Brexit kan få for din Premier League-klubb

Flere stjernespillere kan havne i Brexit-trøbbel.

Debatten spisser seg til i forkant av torsdagens folkeavstemming i Storbritannia. Blir britene værende i EU, eller blir det Brexit? Det er det store spørsmålet hele Europa nå venter på.

En britisk utmelding av Den europeiske unionen (EU) kan få store konsekvenser – også for klubbene i Premier League.

Over 300 spillere kan bli påvirket
Under gjeldende regler kan spillere med EU-pass spille fritt i Storbritannia, slik reglene om fri arbeidsflyt gjelder ellers i EU. Men en utmelding kan føre til at spillere uten britisk pass må søke om arbeidstillatelse for å få spille i Premier League.

Da er det opp til klubben å kunne bevise at du er en etablert landslagsspiller ut fra gitte kriterier.

Slik er reglene:

En spiller fra et land som er blant topp ti på FIFAs ranking trenger bare å ha spilt 30 % av landskampene i forkant av søknaden om arbeidstillatelse.

En spiller fra et land ranket mellom 11 og 20 må ha spilt i 45 % av landskampene.

Prosentandelen stiger til 60 for de neste ti nasjonene, deretter til 75 for nasjonene ranket 31 til 50

En avgjørelse om å melde seg ut av EU betyr at spillerne fra de 27 landene som fortsatt er medlem av EU er nødt til å møte disse kriteriene.

Kilde: BBC

Det betyr at ukjente spillere på vei opp og frem, uten mengder med landslagserfaring, vil kunne få problemer med å få arbeidstillatelse. Eksempel på en spillere som ville falt under den kategorien er David de Gea, Dimitri Payet og N'Golo Kanté.

The Telegraph har laget en oversikt over spillere i Premier League-klubbene som ikke oppfyller kravene om arbeidstillatelse. Se listen nederst i saken.

Hele 332 europeiske spillere i Premier League, Championship og den skotske Premier League vil ikke oppfylle kravene om arbeidstillatelse ved «Brexit». Det skriver BBC. Klubbene er med andre ord tjent med at Storbritannia blir værende i EU.

Det mener Premier League-sjef Richard Scudamore klart og tydelig.

– Det ville ikke harmonert med den åpenheten vi har i Premier League dersom vi skulle tatt det motsatte standpunkt, sier Scudamore til BBC Radio 5 Live ifølge PA.

Premier League omsetter årlig for vanvittige summer som følger av en enorm global interesse. I fjor var tallet på svimlende 3,3 milliarder pund.

Slo tilbake mot statsministeren
I en Twitter-melding tidligere denne uken skrev EU-tilhenger og statsminister David Cameron at «fotballfans bør vite at 20 Premier League-klubber sier at vi er sterkere i Europa». Nå får Cameron kritikk for utspillet, som ikke støttes av samtlige klubber i Premier League.

«Dette må virkelig slettes. Klubben har ikke et syn på saken, ei heller har vi blitt spurt, det er opp til den enkelte», skriver Crystal Palace-eier Steve Parish i en Twitter-melding.

Parish skriver at han er motstander av å bruke Premier League-klubber for å støtte et politisk syn, spesielt med tanke på at de ikke har blitt spurt.

Brexit-siden tror de at utmelding av EU vil gagne engelsk fotball. Vote Leaves Robert Oxley sier ifølge PA at de gjeldende EU-reglene ødelegger og skader talentarbeidet på hjemmebane.

Tall fra Det engelske fotballforbundet viser at hele 66,8 prosent av de faste spillerne i Premier League var utlendinger forrige sesong.

Scudamore mener at britene bør bli værende i EU av forretningsmessige hensyn, mens andre eksperter mener at reglene som omfatter arbeidstillatelse kommer til å bli vannet ut dersom utmeldingen blir et faktum.

– Jeg vil bli overrasket dersom de reglene ikke blir justert, sier professor i sportsindustri ved Universitetet i Glasgow, Raymond Boyle, til BBC.

– Nasjoner som for eksempel Sveits lager bare sine egne regler. Jeg tror det at eliten innen kommersiell sport alltid kommer til å påvirke reglene slik at de drar nytte av det.

Frykten blant klubbene er også at utmelding av EU vil føre til at det blir dyrere å kjøpe internasjonale spillere. Pundet vil bli påvirket og vekslingskursen vil gjøre spillere kjøpt fra andre europeiske klubber dyrere.

– Klubbene vil bli avgrenset til å hente høykvalitetsspillere fra høyt FIFA-rangerte EU-land. Dersom Premier League blir avgrenset til slike spillere, vil det øke prisene på overgangssummene og lønninger ved kjøp av etablerte EU-spillere. En av ulempene vil være at man går glipp av talenter på vei opp, sier Dr. Babatunde, Bruaimo, foreleser i sportsøkonomi ved Universitetet i Liverpool, til Telegraph.

Disse europeiske spillerne ville ikke fått automatisk arbeidstillatelse ved Brexit. (Egne regler for unge-/akademispillere regnes ikke med her) (Flere av spillerne i listen har kontrakter som går ut når overgangsvinduet åpner 1. juli):

Arsenal:
Francis Coquelin, Mathieu Flamini, Mikel Arteta, Hector Bellerin, Nacho Monreal, Tomas Rosicky, Laurent Koscielny og Serge Gnabry

Bournemouth:
Artur Boruc, Sylvain Distin og Joshua King

Burnley:
Stephen Ward og Rouwen Hennings.

Chelsea:
Loic Remy, Kurt Zouma og Marco Amelia

Crystal Palace:
Brede Hangeland

Everton:
Gerard Deulofeu og Joel Robles

Hull:
Dusan Kuciak, Brian Lenihan og David Meyler

Leicester:
N'Golo Kanté, Marcin Wasilewski og Robert Huth

Liverpool:
Emre Can, Alberto Moreno, Jose Enrique, Adam Bogdan, Simon Mignolet, Dejan Lovren, Mamadou Sakho, Tiago Ilori og Joao Carlos Teixeira

Manchester City:
Jesus Navas, Bacary Sagna, Eliaquim Mangala og Gael Clichy

Manchester United:
Anthony Martial, Ander Herrera, Adnan Januzaj, David de Gea, Morgan Schneiderlin og Timothy Fosu-Mensah

Middlesbrough:
Dimi Konstantopoulos, Tomas Mejias, Michael Agazzi, Damia Abella, Daniel Sanchez Ayala, Tomas Kalas og Enrique Sola

Southampton:
Juanmi, Oriol Romeu, Jose Fonte, Virgil van Dijk, Maarten Stekelenburg, Florin Gardos og Jordy Clasie

Stoke:
Bojan, Joselu, Erik Pieters, Marc Muniesa, Philipp Wollscheid, Jakob Haugaard, Ibrahim Afellay, Giannelli Imbula og Dionatan Teixeira

Sunderland:
Fabio Borini, Ola Toivonen, Yann M'Vila, Patrick van Aanholt, Younes Kaboul, Vito Mannone, Jan Kirchhoff og Jeremain Lens

Swansea:
Bafétimbi Gomis, Angel Rangel, Jordi Amat, Kristoffer Nordfeldt, Leroy Fer og Alberto Paloschi

Tottenham:
Kevin Wimmer og Michel Vorm

Watford:
Mario Suarez, Jose Manuel Jurado, Obbi Oulare, Jose Holebas, Etienne Capoue, Nathan Aké, Steven Berghuis, Joel Ekstrand og Costel Pantilimon

West Bromwich:
Jonas Olsson og Sébastien Pocognoli

West Ham:
Dimitri Payet, Pedro Obiang, Angelo Ogbonna og Adrian