Modrics Ramos-råd hjalp keeperen til strafferedning da Kroatia tok gruppeseieren

Kroatia snappet førsteplassen i gruppen foran nesen på de regjerende europamesterne.

Kroatia-Spania 2-1

Ivan Perisic ble Kroatias store helt da han senket Spania minutter før slutt i tirsdagens gruppefinale i EMs gruppe D.

Alvaro Morata satte inn 1-0 for Spania, men scoringer av Nikola Kalinic og Ivan Perisic snudde kampen for kroatene, som med 2-1-seieren er gruppevinner foran de regjerende europamesterne.

– Man kunne ikke vært mer imponert enn man er over Kroatia akkurat i kveld, konstaterte TV 2s fotballkommentator Simen Stamsø Møller etter kampslutt.

– Her sitter vi og er ganske så panegyriske om Spania før kamp, så kommer det en kroatisk gjeng som ikke har respekt og går rett i strupen på de, selv når de kommer under. Det er imponerende, stemte TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt i.

 Se sammendrag:

Etter noen rolige minutter i starten av kampen slo Spania, regissert av David Silva, om tempoet og da klarte ikke kroatene å henge med.

Real Madrid-klare Alvaro Morata fikk æren av å sende spanjolene i føringen etter nydelig samspill mellom nevnte Silva og Cesc Fabregas.

Like etter var Kroatia millimetere fra å utligne da David de Gea lagde sirkus for seg selv på et tilbakespill.

Spanias sisteskanse rotet bort ballen til Nikola Kalinic, som fikk taklet den videre til lagkamerat Ivan Rakitic. Dessverre for kroatene traff Barcelona-spillerens avslutning først tverrliggeren og deretter stangen før den spratt ut igjen i klypene til de Gea.

Kalinic utlikner med en utsøkt hælflikk!

Spania tok etter hvert mer styring på kampen og trillet mye ball, og det var nok en gang Morata som skulle få spanjolenes neste store sjanse. Minutter før pause fikk den ferske Real Madrid-spissen stå helt alene på Kroatias sekstenmeter, men et dårlig mottak hindret Morata fra å straffe Ante Čačić' mannskap ytterligere.

Lekkert hælspark

Like etter var det Kroatias tur til å rulle opp Spanias forsvar, og denne gangen viste kroatene klasse.

Nikola Kalinic snurret karusell med Juanfran ute på venstrekanten før han fant Nikola Kalinic med et innlegg. Der Morata minutter like før slurvet, var Kalinic sylskarp og styrte inn utligningen med hælen.

– En lekkerbisken etter strålende et kroatisk angrep. En klassescoring av Fiorentina-spissen!, konstaterte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker da ballen seilte inn i nettmaskene.

Etter hvilen fortsatte Spania dominansen i banespillet, men ingen av lagene skapte de helt store sjansene. Et Kroatia uten blant andre Luka Modric som har storspilt på den kroatiske midtbanen i mesterskapet, hamlet godt opp med de spanske gigantene.

Etter halvspilt andreomgang ropte hele Kroatia på straffe. Marko Pjaca gikk ned i feltet, og ved første øyekast kunne det se ut til at Dinamo Zagreb-spilleren ble feid over ende, men kveldens kampleder Björn Kuipers lot det hele passere.

Sergio Ramos bommer på straffespark!

– Jeg er helt enig med dommer. For meg ser det ut som at han hjelper i overkant mye til der, sa TV 2s ekspertkommentator Petter Myhre om situasjonen.

Ramos kunne sendt Spania foran

Ti minutter senere var det Spanias tur til å rope på straffe, og spanjolene fikk gehør. David Silva gikk i bakken på vei inn i feltet etter et lekkert innlegg fra Andrés Iniesta, og Kuipers pekte sikkert på straffemerket.

Med toppscorer Morata nylig byttet ut var det kaptein Sergio Ramos som måtte ta ansvar fra ellevemeteren. Real Madrid-stopperens forsøk var hardt, men ikke veldig godt plassert og Danijel Subasic i Kroatia-burdet, som allerede hadde beveget seg over en meter ut fra streken, fikk stoppet forsøket.

– Vi hadde våre sjanser til å score, og jeg bommet på straffespark. Jeg kunne gitt oss ledelsen, sa Ramos etter kampslutt.

På spørsmål om Real Madrid-lagkamerat Modric kan ha spilt en rolle for at Subasic valgte riktig side, svarte Spania-kapteinen bekreftende.

– Modric kjenner meg veldig godt. Keeperen ventet på meg, og jeg endret side i siste sekund. Men slik er det. Jeg vil heller bomme i gruppespillet enn i semifinalen, sa Ramos.

Modric hjalp til fra benken, og ga kaptein Darijo Srna en beskjed som ble videreformidlet til Subasic før straffesparket.

– Darijo (Srna) sa at Luka Modric fortalte ham at jeg må vente på Ramos, og at han vil sende ballen til høyre for meg. Det stemte, forklarte keeper-helten.

Da det hele så ut til å ebbe ut med 1-1, slo Kroatia kraftig til og sjokkerte spanjolene.

Sjokkerte europamesterne

Kaptein Srna vant ballen på egen banehalvdel og sendte avgårde Kalinic som igjen serverte Perisic. Inter-spilleren satte full fart mot mål og banket til mot nærmeste hjørne. En touch fra Piqué satte de Gea ut av spill, og Kroatia ledet plutelig 2-1.

Spania forsøkte febrilsk å komme tilbake i kampen, men til tross for et stormløp mot Subasic' mål maktet ikke Vicente del Bosques menn å slå tilbake.

Dermed er Kroatia gruppevinner i gruppe D, og møter overkommelig motstand i tredjeplass i enten gruppe B (Slovakia), E eller F. Spania på sin side møter Italia som allerede er vinner av gruppe E før siste gruppespillkamp.

– Målet var å komme oss videre, vi hadde foretrukket å komme på første for å unngå de sterkeste lagene, men vi må slå alle favorittene for å bli mestere, konkluderte Ramos.

PS! Det var før kampen knyttet spenning til hvordan de kroatiske fotballsupporterne ville oppføre seg etter skandalescenene som utspant seg i møtet med Tsjekkia tidligere i uken.

Kroatisk politi hadde varslet om at supporterne planlagte banestorming og et angrep på dommeren i kampens 30. minutt, men heldigvis for alle involverte forholdt Kroatia-fansen seg rolig på tribunene.