Ukraina snytt for straffe av de norske dommerne – så stakk Polen av med seieren

– Det er en soleklar straffe, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Ukraina 0-1 Polen

Polen var allerede så godt som klare for åttedelsfinale, men med seier kunne de utfordre Tyskland om førsteplassen i gruppe C.

Mot gruppejumbo Ukraina fikk de imidlertid store problemer, og polakkene kunne takke norske Svein Oddvar Moen og hans dommerteam for at Ukraina ikke fikk straffe.

I andre omgang satte Jakub Błaszczykowski inn vinnermålet for Polen, som dermed avslutter gruppespillet med sju poeng. Det er like mange som Tyskland, som imidlertid vinner gruppen på målforskjell.

Dermed venter Sveits i åttedelsfinale for polakkene.

Snytt for straffe

Lewandowski har slitt med å komme til de helt store mulighetene hittil i EM, men i åpningsminuttene av tredje gruppespillskamp fikk han omsider sjansen. Helt alene i boksen satte han imidlertid avslutningen over.

Til tross for sterke åpningsminutter skulle det ikke bli en enkel kamp mot Ukraina, som allerede var utslått av mesterskapet før tirsdagens kamp.

Etter Polens tidlige sjanse var det nemlig ukrainerne som skapte de største sjansene. Yarmolenko, som også bommet alene med keeper, skulle hatt straffe da han ble lagt i bakken av Polens venstreback Artur Jedrzejczyk.

Det norske dommerteamet, anført av Svein Oddvar Moen, ble imidlertid ikke overbevist og vinket spillet videre. Dermed bommet de på en ny straffesituasjon, etter Skrtels overfall på Jonathan Williams i oppgjøret mellom Wales og Slovakia.

– Det skal ikke være tvil om denne situasjonen. Det skulle selvfølgelig ha vært straffe. Det er synd for hele teamet, men først og fremst for Svein Oddvar Moen, som har vært strålende i hele år. Da er det synd at han og teamet hans gjør to alvorlige feil. Det blir vel med disse to kampene nå, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen om situasjonen.

Kuba i krysset

I andre omgang skulle det i stedet være Polen som tok ledelsen. Jakub «Kuba» Błaszczykowski kom inn i pausen for en svak Piotr Zielinski og benyttet sjansen til å dra bort forsvareren og dundre ballen i krysset.

Med målet var Polen oppe på sju poeng - like mange som Tyskland, som vant 1-0 over Nord-Irland. Med likhet på innbyrdes oppgjør, var det dermed målforskjell som måtte skille de to lagene.

Polen hadde 2-0 i målforskjell, mens Tyskland var på 3-0. Med et mål til ville dermed de to lagene ha lik målforskjell og antall scorede mål, men i så fall ville Tyskland gått videre på færre gule kort.

Det scenarioet ble imidlertid aldri aktuelt, da Polen hadde nok med å forsvare 1-0-seieren. Det klarte de også, og dermed er Polen videre fra gruppen C med sju poeng.

Ukraina reiser hjem med tre strake tap. Mot Polen hadde de trolig fortjent bedre. De hadde i alle fall fortjent sjansen fra straffemerket.