Ny tribuneskandale i EM: – Dette er sportsterrorister

Kroatiske supportere sloss og kastet bluss på banen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kroatia var på cruisekontroll mot seier over Tsjekkia da en gjeng kroater gikk amok på tribunen bak Petr Cechs mål.

Det skal ha vært et samarbeid mellom de beryktede supportergruppene Bad Blue Boys fra Dinamo Zagreb, Torcida Split som følger Hajduk Split, Rijeka-baserte Armada og Vinkovci.

Aksjonen skal i hvert fall ha vært varslet på forhånd.

– Vi har fått informasjon som ikke er så bra. Vi håper at ingenting skjer, men vi er blitt informert om at det vil bli bråk. Under kampen mot Tsjekkia er det noen som har planer om å få stoppet kampen, fortalte supporterleder Kruno Grlevic til 24 Sata i forkant av kampen.

Og Torcida Split la også angrepsplanen ut på Facebook i timene før kampstart. Der det var fargekoder for hver av de fire grupperingene og hvor de skulle angripe fra. En post de senere har slettet fra Facebook-siden sin.

De kastet en rekke bluss inn på banen, og mens funksjonærer plukket opp de brennende blussene ble også knallskudd kastet inn.

En funksjonær ble slått rett i bakken da et knallskudd gikk av da han skulle ta et annet bort fra banen.

– Det ble kastet noen nødbluss ut på banen. Så hørte vi et fryktelig smell, og da skvatt folk veldig til, både på tribunen og banen, forklarer TV 2s Marius Skjelbæk.

ANGREPSPLANEN: Torcida er markert med rødt, Bad Blue Boys med lilla, Armada er gule, mens Vinkovci er oransje.
ANGREPSPLANEN: Torcida er markert med rødt, Bad Blue Boys med lilla, Armada er gule, mens Vinkovci er oransje.

– Kampen ble stoppet bokstavelig talt med et smell. Det var et skikkelig smell som gikk av i ansiktet på han ene vakten. Det så ikke bra ut i det hele tatt, men heldigvis så tror jeg det gikk bra med vakten. Kampen ble stoppet veldig lenge og dette er scener vi ikke vil ha på en fotballbane, sier Erik Thorstvedt.

Etter hvert tok dommer Mark Clattenburg lagene av banen. Det oppstod slagsmål internt blant de kroatiske supporterne.

Mario Mandzukic, Ivan Rakitic og en rekke andre kroatiske spillere gjorde sitt beste for å roe ned supporterne.

– De kroatiske spillerne kom bort for å be publikum om å roe seg ned, men det førte bare til at supporterne barket sammen. Mange var forbannet på de som hadde kastet blussene ut på banen. Det så ikke ut som vaktene hadde kontroll på situasjonen i det hele tatt, forteller Skjelbæk.

Etter noen minutter ble kampen satt i gang igjen. Og på overtid utlignet Tsjekkia til 2-2 på straffespark.

Det roet ikke gemyttene blant de kroatiske fansen.

– Man kan fortsatt se at det deles ut slag på tribunen, sier han ti minutter etter at spillet ble gjenopptatt.

– Det er en veldig spesiell stemning her. Dette gikk fra kroatisk fest til flause og piping på et blunk, forteller Skjelbæk.

Kroatias landslagssjef Ante Cacic skammet seg over det som skjedde.

– 90 prosent av Kroatias supportere skammer seg nå overfor resten av Europa. Spillerne er veldig triste. De har veldig stolthet i å ta på seg den kroatiske trøyen og vi er veldig trist etter å ha spilt en flott kamp, sa han etter kampen.

Cacic er knallhard med de supporterne som ødela kampen både for andre fans og spillerne.

– Dette handler kanskje bare om seks til ti personer. Jeg håper de kan bli identifisert og straffet. Jeg håper det kroatiske fotballforbundet gjør alt de kan for å forhindre dette, men det er umulig å unngå. Disse menneskene er virkelig skremmende. Derfor kaller jeg dem hooligans. Dette er ikke ekte kroatiske fans. Dette er sportsterrorister. Landet vårt ønsker ikke å tulle med denne typen hooligans, sier han.

En talsmann for UEFA sier ifølge BBC at de nå vil etterforske episoden, og det kroatiske fotballforbundet kan bli straffet.

Lik TV 2 Sporten på Facebook