Blatter: Trekninger til europeiske turneringer ble rigget

- Jeg har aldri hørt på maken, sier Per Ravn Omdal til TV 2.

ANTYDER FUSK: Sepp Blatter hevder trekninger til europeiske turneringer har blitt rigget. (Laurent Gillieron/Keystone via AP). Foto: Laurent Gillieron
ANTYDER FUSK: Sepp Blatter hevder trekninger til europeiske turneringer har blitt rigget. (Laurent Gillieron/Keystone via AP). Foto: Laurent Gillieron

Tidligere FIFA-president Sepp Blatter hevder han har sett fiksing av trekninger til europeiske fotballturneringer. Riggingen ble gjort ved bruk av varme og kalde kuler, sier han.

Påstandene kommer fram i et intervju med den argentinske avisen La Nación. Blatter sier at ingen trekninger i FIFA-regi har blitt rigget i løpet av hans 18 år som leder for Det internasjonale fotballforbundet, men at han har sett det skje i europeiske turneringer.

– Jeg tok aldri på kulene, sier Blatter med henvisning til plastkulene hvor lagenes navn står skrevet. Disse brukes ved trekninger til blant annet VM-kvalifisering og mesterligaen.

– Du kan selvfølgelig merke dem ved enten å varme dem opp eller kjøle dem ned. Jeg så trekninger på europeisk nivå hvor det skjedde. Men aldri i FIFA, sier Blatter. Han forklarer at triksingen gjøres ved at noen kuler legges i kjøleskap før trekningen.

Per Ravn Omdal har lang fartstid i internasjonal fotball og er æresmedlem i Det europeiske fotballforbundet. Han har hatt en rekke verv i UEFA og FIFA. Fra 1994 til 2001 var han styremedlem i FIFA, i organisasjonen Sepp Blatter styrte som president fra 1998.

– Jeg har aldri i mitt liv hørt på maken, sier Omdal til TV 2 Sporten på telefon fra Frankrike.

– Jeg tar selvsagt avstand fra dette. Dette er tatt ut av lufta. Jeg kan aldri tenke meg at noe slikt har skjedd. Aldri. Er det noe man har vært nøye med, er det akkurat slikt, forteller han.

– Så du har aldri opplevd noe som kan tyde på at slikt har blitt gjort?

– Nei. Aldri.

Kan dette være en bitter Blatter?

– Det kan det sikkert, sier Omdal.

I 2013 hevdet tidligere toppdommer Ahmet Cakar det samme som Blatter nå hevder, at UEFA har manipulert trekninger av egne turneringer. Dommeren var overbevist om at UEFA fikset Champions League-trekningene. Hans teori gikk ut på at personen som trekker lagene har et metallobjekt i hånda som plukker opp vibrasjoner i ballene.

Eks-dommeren gikk ut på tyrkisk tv og demonstrerte sin teori.

I 2012 gjennomførte UEFA en prøvetrekning av 8-delsfinalene i Champions League. Da den virkelige trekningen fant sted, var de åtte kampene identiske med de som ble trukket i prøvetrekningen, noe som fikk ryktene til å gå.

– Kan man være helt sikker på det slikt ikke har foregått, med tanke på opplysningene som kom rundt Champions League-trekningene for noen år tilbake?

– Jeg snakker bare om det jeg har kjennskap til, og jeg har aldri hatt kjennskap til noe som helst form for juks eller manipulering i forbindelse med trekninger. Er det noe man har vært nøye med, er det akkurat det, sier Per Ravn Omdal til TV 2.

Blatter (80) forsvarer seg selv og FIFA mot korrupsjonsanklagene som har rystet forbundet.

– Blatter er ikke korrupt. De prøvde å finne noe på meg, men de kommer ikke til å finne noe bevis for at jeg brøt sveitsisk lov, sier han. (©NTB).

Mer innhold fra TV 2