Svømmestjerne blir superhelt i egen tegneserie

Katinka «Jernkvinnen» Hosszú går for OL-gull i Rio, men fakker skurker i tegnet form.

En av verdens beste kvinnelige svømmere blir tegneseriehelt når første nummer av «Iron Lady - Arcanum» kommer ut i juli.

I tegneserien, som du kan se utdrag fra i videovinduet øverst, tar Katinka Hosszú rollen som helt mot skurker og monstre.

– Her kan du finne ut hele sannheten bak «Iron Lady», skriver svømmestjernen selv på Instagram.

Merkevare

Med unntak av Michael Phelps har ungarske Hosszú den sterkeste merkevaren av alle verdens svømmere.

Hosszú fikk klengenavnet «Iron Lady» («Jernkvinnen») på grunn av sitt ekstreme løpsopplegg på stevner.

Der andre nøyer seg med én eller to øvelser pr. dag i konkurranse kan 27-åringen fort stille i fire, fem eller mer - og prestere i verdensklasse på samtlige.

Evnen til å tåle store belastninger og å restituere seg hurtig har forbløffet svømmeinteresserte over flere år.

Kommersiell gevinst

Og Hosszú har virkelig trykket klengenavnet til sitt bryst.

«Jernkvinnen» er superstjerne i hjemlandet, og har startet sitt eget selskap, Iron Corp., der hun bygger og utnytter merkevaren til kommersielle hensyn.

Klær, husholdningsartikler, bøker og ulike former for kosttilskudd med merkelappen «Iron Lady» har alle blitt storselgere. Særlig i Ungarn, men også i det globale svømmemiljøet der Hosszús fans kalles for «Iron Nation».

– Selvsagt er det en kommersiell gevinst for oss, men formålet er også å inspirere folk. Jeg føler navnet passer veldig godt til det jeg står for, og det symboliserer hva som er mulig dersom man jobber hardt nok for det, sa Hosszú da TV 2 møtte henne under Bergen Swim Festival i mai.

Der stilte hun på samtlige 15 øvelser, forsøk og finale, og vant mesteparten med tider som skapte ringvirkninger i svømme-verden.

14 ansatte

Selskapet bygd på svømmerens kallenavn har nå 14 ansatte, og ekspanderer stadig. Seneste med en tegneserieavdeling, Iron Comics.

Første tegneserie ut er altså den om eieren selv.

– Jeg er veldig stolt over at vi publiserer noe som reflekterer selskapets og min personlige filosofi; vi tenker ute av boksen, skriver Hosszú om lanseringen.

– En av de viktigste grunnene til at vi startet selskapet var å gi jobbmuligheter til unge ungarere, og dette prosjektet gjør akkurat det.

Mangler OL-gull

OL i Rio blir Hosszús fjerde OL etter at hun var med første gang som 15-åring i 2004.

Hun har vunnet verdenscupen fire år på rad, men aldri lyktes i lekene, og reiste skuffet hjem fra London etter fjerdeplass på 400 meter medley.

I august er hun gullfavoritt på flere øvelser, særlig medleydistansene på 200 og 400 meter. Hosszú er regjerende verdensmester på 200-meteren, etter at hun satte verdensrekord på øvelsen i Kazan i fjor.