«Drillo» og Phil Thompson om Riise: – Et unikt treningstalent

Fotballfolket med hyllest av Riises eventyrlige karriere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag formiddag kom John Arne Riise med sjokkbeskjeden om at han legger opp som fotballspiller. Etter bare ti spilte Tippeliga-kamper for Aalesund denne sesongen, legger 35-åringen opp på dagen.

– Den siste tiden har det vokst frem en helt NY følelse i meg: Følelsen av at gleden, gløden og viljen ikke lenger er sterk nok til å prestere på mitt beste, skriver Riise i et blogginnlegg mandag.

Øverst: Se hans fem beste scoringer for Liverpool

Den tidligere landslagsbacken, som står med flest kamper for Norge, har hatt en lang og eventyrlig fotballkarriere i utlandet. Han var bare 17 år da det hele startet, da Monaco i 1998 hentet han til Fyrstedømmet i Sør-Frankrike.

Mange mente det var for tidlig å dra ut for unggutten. Venstrebacken motbeviste likevel kritikerne og gjorde det så bra at daværende Liverpool-trener Gerard Houllier hentet ham til klubben i 2001.

Alltid best trent
I Liverpool vant Riise Champions League, FA-cupen, Ligacupen, Community Shield og UEFA-cupen i 2001 og 2005.

Tidligere Liverpool-spiller og -trener Phil Thompson er ikke i tvil da TV 2 Sporten spør om hvilket øyeblikk Riise vil bli husket best for.

– Liverpool-supporterne vil alltid huske hans fantastiske frispark mot Manchester United på Anfield. Det var et spesielt øyeblikk, og sangen hans vil synges i lang tid på grunn av det, sier Thompson til TV 2.

– Hans tid i Liverpool var fantastisk. Noe av det som var bra med Riise, var at han alltid var i topp form. Da han kom fra Monaco som ung, ville han bevise at han kunne spille Premier League-fotball, og det gjorde han ved å være den best trente spilleren i Liverpool. Han var en fantastisk atlet og alltid villig til å pushe seg, sier han.

Thompson husker Riise som en habil og allsidig venstreback, og som et bra angrepsvåpen med sin gode venstrefot og sine lange innkast.

– Jeg husker Riise i en av de første kampene da han ankom. Han skulle ta et innkast og plukket opp ballen på egen banehalvdel. Han kastet ballen sikkert 40-50 meter, og jeg husker Gerrard og lagkameratene bare ble stående igjen med store øyne, sier Thompson.

– Har Liverpool hatt et problem på venstreback siden Riise forlot klubben?

– Ja, det vil jeg si. De har lenge leitet etter en som kunne ta plassen til John Arne. De har prøvd litt forskjellig uten å klare og finne en som har gjort det like bra, forteller Thompson.

– Det var få backer som scoret mål slik han gjorde. Liverpool-supporterne setter John Arne Riise veldig høyt, og jeg ønsker ham lykke til videre i livet, avslutter Thompson.

En av de største
35-åringen spilte for det norske A-landslaget fra 2000 til 2013. Tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen mener unge norske spillere har mye å lære av John Arne Riise når det gjelder holdninger og vilje til å stå på.

– Hva tenkte du da du fikk høre at John Arne legger opp som fotballspiller?

– Det er litt overraskende siden det er midt i sesong, men han har vel sine grunner for at det nå er slutt. Han er i den alderen og har opplevd så mye, derfor er det ingen bombe, sier Drillo.

Riise spilte under trenerlegenden på landslaget fra 2009 til 2013, og står bokført med hele 110 landskamper.

– Det John Arne har prestert internasjonalt og på det norske landslaget, taler for seg selv. Bakgrunnen for dette er ei vanvittig innstilling og en vilje til å stå på. I miljøet på landslaget hadde han flere særegenheter. Han var alltid førstemann på spillermøter, uansett, og han ga alltid 100 prosent på trening. I tillegg var han viktig utenfor banen. Han var et muntrasjonsråd, forteller Drillo.

– Det er bare å bli imponert over det John Arne har oppnådd. Han er et treningsprodukt og har fått maksimalt ut av de forutsetningene han hadde. John Arne har jobbet seg til det han har fått til, legger han til.

Tidligere lagkamerater har i dag takket Riise for fine øyeblikk. Brede Hangeland takket for tiden de hadde sammen på landslaget og i Fulham, og Luis Garcia ønsket 35-åringen lykke til videre i karrieren via Twitter, kort tid etter at nyheten sprakk.