Davy om Riise: – En bauta i norsk fotballhistorie

– Det er umulig ikke å bli imponert av og beundre det han har fått til, sier Davy Wathne om John Arne Riise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beskjeden om at John Arne Riise legger opp kommer overraskende bare tre måneder etter at han returnerte til norsk fotball.

– Det forbauser meg at han legger opp nå, sier TV 2s Davy Wathne.

Wathne har fulgt Riise gjennom en lang landslagskarriere og kjenner ham godt.

– Det er noe atypisk over at han gir seg nå. Jeg ville trodd at han ga seg på topp, etter en cuptriumf med Aalesund eller etter at han hadde avgjort en kamp som matchvinner. Ikke etter en litt trøblete periode og det som kan sees på som et mislykket comeback i Norge, sier Wathne.

– Uansett hvilke stormer Riise har stått i har han alltid kommet tilbake gjennom å trene knallhardt og på mange måter overprestere. Han har besvart det sportslig, og lukket kjeften på kritikerne.

Riise gikk til Aalesund i mars etter en lang strid om fotballspillerens avtale med Betsson. Riise måtte ut av avtalen for å få lov til å spille i Norge. Betsson er en konkurrent til Norsk Tipping, som sponser norsk fotball.

Turbulente tider

Tiden tilbake i Norge, der han for første gang har spilt på øverste nivå i hjemlandet, har vært preget av turbulens.

Etter tapet for Viking 17. april klikket Riise på dommeren.

– Fy faen, for en f***edommer, tordnet Riise, som senere ble utestengt i to kamper.

Aalesund slet med å vinne kamper med Riise på banen, noe som fikk en del oppmerksomhet i media.

I mai tordnet han mot norsk presse etter det han oppfattet som mobbing.

– I det siste har jeg lurt på om det er verdt å bli slaktet i media hver gang. Hva har jeg igjen for å fortsette? For selv om jeg vet jeg må tåle mer fokus enn mange andre, så går det en grense. Jeg skjønner godt at folk er lei av å se meg i media. Jeg er lei av å se det selv, skrev Riise.

Han fikk også støtte av sin bror Bjørn Helge Riise som mente det var på grensen til trakassering.

Å få spille sammen med lillebror for moderklubben var en viktig grunn til at John Arne kom til Aalesund.

Stor karriere

Men nå er det altså over for Riise, som kan se tilbake på en av de største norske fotballkarrierene.

Tellingen stoppet på 110 landskamper og 16 mål, mens det på klubbnivå ble 708 kamper og 57 mål som senior. Det er flere landskamper enn noen andre, selv om Torbjørn Svendsen spilte for landslaget over en lengre periode.

Riise begynte sin seniorkarriere i Aalesund, hvor han debuterte allerede som 16-åring. Han forlot klubben som 17-åring i 1998. Riise har siden hatt en eventyrlig karriere i Monaco, Liverpool, Roma, Fulham, APOEL og indiske Dehli Dynamos FC.

Høydepunktet var da han vant Champions League med Liverpool i 2005.

Vladimir Smicer og John Arne Riise feirer Champions League-triumfen med Liverpool. FOTO: AP Photo/Thomas Kienzle
Vladimir Smicer og John Arne Riise feirer Champions League-triumfen med Liverpool. FOTO: AP Photo/Thomas Kienzle Foto: Thomas Kienzle

Et annet stort øyeblikk var en frisparkkanon for samme klubb mot erkerival Manchester United. Se den i videovinduet øverst.

Hylles

– John Arne er en bauta i norsk fotballhistorie og en fyr jeg er full av beundring for, sier Davy Wathne.

– At hans generasjon på landslaget ikke ble like suksessfylt som den før ham var ikke hans skyld. Han var av internasjonalt format, sammen med Morten Gamst Pedersen og John Carew, men for mange av dem rundt holdt ikke samme nivå. Det forsvant for mange av målscorerne og de kreative spillerne som det fantastiske laget på 90-tallet hadde.

Han skryter også av Riise for det han oppnådde på klubbnivå.

– Han har et fantastisk ettermæle i Liverpool, blant annet etter målene mot Everton og Manchester United. I tillegg var han med på å vinne Champions League, lenge etter klubbens siste storhetstid. Klubben og supporterne trengte det, og alle som var med på det dyrkes som helter, Ingen kan ta fra ham det, sier Wathne.

– Han er beviset på at vil man nok, så kan man ende opp som Mesterliga-vinner. Ettermælet er en hardtarbeidende, ambisiøs og seriøs fyr, som fikk mye ut av et litt begrenset talent fordi han har en sterk vilje, en utrolig venstrefot og en evne til at det utenomsportslige bråket preller av.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen pratet med Riise selv i går kveld.

– Da gruet han seg veldig til dagen i dag. Han sa at det ble en fryktelig tung og vanskelig dag, men at han hadde tenkt veldig nøye igjennom valget og at det derfor ble som det ble, sier Mathisen om samtalen med 35-åringen.

Slik dekket TV 2 Carew/Riise-konflikten

– Han er en av de største vi har hatt i norsk idrett noensinne. På en dag som denne fortjener han all mulig hyllest. Liverpool har ennå ikke klart å erstatte ham på venstrebacken. Det sier alt. Så har ikke comebacket til norsk fotball vært slik som han ønsket, men det er tross alt bare en parentes i hans utrolige karriere.

Bemerket utenfor banen

Utenfor banen har nemlig Riise også gjort seg bemerket. Han havnet i slagsmål med John Carew i spillerbussen etter en landslagstrening i Drammen i 2002. I 2005 kom det frem at Riise hadde SMS-flørtet med flere norske kjendiskvinner.

To år seinere ble han angrepet med golfkølle av lagkameraten Craig Bellamy fordi han ikke ville synge på oppfordring.

I et TV 2-intervju i 2013 la Riise ut om hvordan han følte det var å bli forbigått av Tarik Elyounoussi som visekaptein for Norge. En uke seinere takket han nei til videre landslagsspill.

– Det utenomsportslige har kludret til bildet av John Arne Riise. Han er en fyr du ikke er likegyldig til. Det er en du elsker eller forakter. Det er umulig ikke å bli imponert av og beundre det han har fått til, og så er det andre sider som er kritikkverdige. Han har vært så stor, og vært med på så mye, at man kanskje ikke skjønner den litt umodne trangen til ikke å kunne heve seg over en del som har vært skrevet og sagt, sier Davy Wathne.

– Men alle er forskjellige og man må se hele mennesket. Jeg kjenner John Arne som en fin gutt, som det ikke er noe som helst vondt i. Han er raus med sine venner og god med familien sin, men han har vært lite kløktig i måten han håndterer mediene. Han har til tider hatt dårlige rådgivere, eller ikke hørt på de gode rådene han har fått.

Til sist kommer Davy Wathne med en liten oppfordring.

– Jeg håper vi er så rause her i landet at vi kan trekke frem de vakre, gode og hyggelige minnene. Vi må være store nok til å huske ham for prestasjonene. Det er de som er arven etter John Arne Riise.