Russiske Bråkmakere til angrep ved kampslutt:

– Supportere løp for livet

Russiske fans stormet mot engelske da sluttsignalet lød i EM-kampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter kampslutt på Stade Velodrome i Marseille tok en allerede anspent situasjon fyr igjen.

Etter et par døgn med fyll, bråk og slagsmål hadde selve kampen mellom Russland og England (endte 1-1) foregått uten de store problemene.

Men da sluttsignalet lød angrep russiske fans de engelske, og TV 2s kommentatorer hadde utsikt til de fæle scenene som utspant seg inne på stadion.

– Det vi så etter kampslutt det var det mest skremmende. Det forsterket inntrykket av at der det var kontroll på sikkerheten i Paris, er det ingen kontroll i Marseille. Russiske fans stormet mot den engelske seksjonen, mot engelske supportere som løp for livet, sier kommentator Alsaker.

– Det er fryktelig at de ikke har noe vaktmannskap som står mellom supportergruppene når de vet hva som har foregått i sentrum tidligere i dag. Det er rett og slett galskap. Livredde folk prøvde å hoppe over gjerdet, for de hadde en gjeng russere i hælene, sier hans sidemann Petter Myhre.

– Det virket som de bare hadde ventet til etter kampslutt og at dette absolutt var planlagt, for det var ganske mange russere som heiv seg over sperringene.

– Russiske fans stormet mot dem. Engelske fans løp livet

– Kast dem ut

Stadion ble etterhvert tømt, men de engelske supporterne TV 2 møtte utenfor stadion var ikke nådige i sin beskrivelse av pøblene.

– Russland-fansen er en vits. Se på dem, de slo barn på tribunen, sier en supporter.

– Russerne kom løpende mot England-fansen, og begynte å slå. Russerne må bli kastet ut av turneringen, de er forferdelige. Om UEFA har noen baller så gjør de det, istemmer en annen.

Se vitneskildringene i videovinduet øverst.

Den russiske supporterlederen benekter på sin side at det var noen form for bråk.

– Det var ikke noe bråk. Hele den engelske delen av stadion bare reiste seg og sprang. Det var ikke noe slagsmål, politiet var der. Alt er bra. Politiet jobber bra, sier Aleksandr Sjprigin til nyhetsbyrået TASS ifølge Russia Today.

Også den russiske idrettsministeren Vitaly Mutko avkrefter at situasjonen var alvorlig.

– Det var ikke noe sammenstøt, det er overdrevet. Britene var opprørte, selvsagt, men det hele ble raskt avsluttet, sier ministeren.

– Håper sikkerhetsfolkene våkner

Engelske fotballsupportere har et dårlig rykte, men denne gangen kan fotballkommentatoren slå fast at det ikke var den grupperingen som startet bråket.

– Engelske fans får ofte skylden for slik type bråk. De har en historie. Men øyenvitneskildringer fra tidligere i dag, og det vi har sett i dag med egne øyne underbygger at det er russiske bråkmakere som står bak det verste scenene. Scener vi for alt i verden vil unngå på en fotballfest, sier Øyvind Alsaker.

Det sene kamptidspunktet har blitt kritisert, og det kan se ut til å ha vært en tabbe. Nå krysser kommentatorparet fingrene for at det nå skal bli noe mer orden i byen som huser 70.000 engelskmenn og 20.000 russere i forbindelse med kampen.

– Marseille går en veldig spennende natt i møte. Nå får vi håpe at politi- og sikkerhetsfolk våkner, for det er en eksplosiv stemning her, sier Øyvind Alsaker.


Åpner disiplinærsak

Det europeiske fotballforbundet UEFA melder nå at det vil ta affære etter tribunebråket.

Russland vil få de strengeste straffene etter at fansen deres angrep engelske supportere på stadion. Russerne brøt seg gjennom sperringer og kastet gjenstander etter engelske fans.

UEFA vil også ta stilling til tidligere hendelser i disiplinærsaken, inkludert hendelsen da russiske fotballfans angrep sikkerhetsvakter i Polen i 2012.