Berishas drømmescoring ikke nok mot verdenstoer Belgia

Norge rystet en periode Belgia. Men landet som er nummer to på FIFA-rankingen kunne juble til slutt i søndagens privatlandskamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Belgia – Norge 3-2 (1-1):

Koning Boudewijnstadion/Bergen (TV 2 Sporten):

Joshua King utlignet til 1-1, og Veton Berisha sendte Norge opp i 2-1-ledelse etter en drømmescoring mot Belgia.

Men så våknet verdenstoeren på FIFA-rankingen.

Se Kings scoring i videovinduet øverst (video med tillatelse fra MAX)

I løpet av tre minutter i andre omgang snudde Belgia kampen fra 1-2 til 3-2-ledelse takket være scoringer av Eden Hazard og Laurent Ciman, og Belgia kunne juble for seier i generalprøven før EM.

Per-Mathias Høgmos menn står dermed uten seier i de fire siste bortekampene. Norges neste kamp er VM-kvalifiseringskamp mot Tyskland til høsten.

– Det er bittert å stå igjen her med 2-3-tap. Vi ledet 2-1, og så scoret Belgia to mål som vi kunne unngått. Det er surt å stå igjen med tap, for jeg hater å tape. Men vi må huske på at Belgia er et av verdens beste landslag, og dette var god læring for oss før Tyskland-kampen, sa Norges kaptein Stefan Johansen til TV 2 Sporten etter kampslutt.

Midtbanespilleren roser Norges målscorere i landskampen.

– Kings scoring var en god, gammeldags Thierry Henry-scoring. Det er bare å hylle Veton og Joshua King, sa Johansen.

– Må snu hederlige tap til seier
Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge spilte i perioder god fotball mot Belgia, men mener landslaget må snu hederlige tap til seier når VM-kvalifiseringen starter til høsten.

– Det var en veldig god siste halvtime av første omgang. Vi var veldig kompakte i forsvar og hadde noen gode kontringer og kunne ledet 2-1 til pause. Så fikk vi 2-1-scoringen etter en belgisk dobbeltsjanse. Etterhvert åpnet Belgia oss, og så slapp vi inn noen lette mål, oppsummerte toppfotballsjef Nils Johan Semb til TV 2 Sporten etter kampslutt.

Han påpeker at landslagssjef Per-Mathias Høgmo ikke burde foretatt bytter på defensiv dødball. Like etter byttene scoret Belgia.

– Nei, det skal ikke byttes på defensiv dødball, det er helt riktig, sa Semb til TV 2 Sporten.

– På defensiv dødball skal vi ikke bytte, men de kunne like gjerne scoret i en annen situasjon. Rollefordelingene er klare og spillerne som kom inn har fått tydelige beskjeder. Det er en gyllen regel at det ikke skal byttes på defensiv dødball, fortsatte han.

– Kommer du til å ta dette opp med Høgmo?

– Nei, men de tingene må vi naturligvis være bevisste på. Det kan skje i kampens hete, og vi skal ikke legge skylden på det for at det kom mål i mot, mente han.

Semb hyllet Norges to scoringer i 2-3-nederlaget mot Belgia.

– Det er to klassescoringer. Det var bra forarbeid av Stefan Johansen og fint satt av King. Den andre scoringen var nesten en reprise av en nesten-scoring i første omgang. Det var to veldig fine scoringer. Men hederlige tap blir det ikke poeng av, og når kvalikken begynner må vi snu hederlige tap til seier, poengterte Semb.

Berisha med drømmescoring
Andre omgang åpnet med at Belgias Kevin de Bruyne fikk en dobbeltsjanse. Ørjan Nyland reddet begge avslutningene, og Norge kontret.

Der viste Veton Berisha seg frem. Han dro av tre belgiske spillere ved 16-meteren, og avsluttet med å klinke ballen i krysset med venstrefoten da kampuret viste 48 minutter.

Berisha, som debuterte i landskampen mot Portugal, scoret sitt første landslagsmål i sin andre landskamp på vakkert vis.

Premier League-stjernene viste seg frem
20 minutter før slutt svarte Belgias Premier League-stjerner.

Everton-spissen Romelu Lukaku fant Manchester Citys Kevin de Bruyne, som igjen fant Chelsea-stjernen Eden Hazard med et perfekt innlegg.

Han fikk hodet på ballen, og sendte ballen i lengste hjørnet og utlignet til 2-2.

Like etter scoret Belgia igjen. Innbytter Laurent Ciman fikk hodet på ballen etter et corner, og Belgia hadde snudd kampen fra 1-2 til 3-2 i løpet av bare tre minutter.

Slo tilbake etter Lukakus drømmetreff
Det tok under tre minutter før Belgias spisstjerne Romelu Lukaku viste at han er i ferd med å prikke inn EM-formen.

Fra rundt 18 meters holdt dundret Everton-spissen ballen i mål bak Ørjan Nyland. Norges keeper var uten sjanse til å redde det knallharde skuddet.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mente imidlertid at både Nyland og forsvarsspiller Jonas Svensson tabbet seg ut i forkant av scoringen.

– Og selvfølgelig er det meget svakt og puslete av Svensson. Men ikke fortell meg at skuddet er så hardt at det ikke bør tas. Kjempetabbe, slår Mathisen fast på Twitter.

Etter 20 minutter slo Norge tilbake på mesterlig vis. Stefan Johansen fant Joshua King med en lekker pasning i feltet.

King lurte Thibaut Courtois
Bournemouth-spissen satte bredsiden til og utlignet til 1-1 med en markkryper i lengste hjørnet. Scoringen var Kings femte fulltreffer på landslaget totalt.

Drøye fem minutter før pause kunne Veton Berisha sendt Norge i ledelsen.

Vegard Forren leverte en strålende pasning, og Berisha ble spilt alene med keeper. Berisha fikk omsider avsluttet, men skuddet ble reddet av Belgias verdensstjernekeeper Thibaut Courtois.

Det førte til at stillingen mellom Belgia og Norge var 1-1 til pause.

– Vi slet de første ti minuttene og ble ubesluttsomme og passive. Men så løftet laget seg veldig og fikk stengt rommene defensivt og spilte god kontringsfotball. Norge var nærmere 2-1 enn Belgia var å ta ledelsen, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb til MAX i pausen.

Belgia drillet EM-laget
Belgias landslagssjef Marc Wilmots valgte å sende utpå sitt aller sterkeste lag mot Norge.

Het Nieuwsblad skrev i forkant av privatlandskampen at oppgjøret mot Norge brukes til å spille inn EM-laget.

Internasjonale stjernespillere som Courtois (Chelsea), Eden Hazard (Chelsea), Kevin de Bruyne (Manchester City) og Romelu Lukaku (Everton) alle startet oppgjøret for Belgia.

Høgmo gjorde én endring
Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo fortsatte i en 4-3-3/4-5-1-formasjonen som ga suksess offensivt mot islendingene.

Høgmo gjorde kun én endring på laget. Pål André Helland måtte som kjent melde forfall på grunn av skade. Han ble erstattet av Veton Berisha.

Det var ventet at Martin Samuelsen kanskje ville starte kampen mot Belgia etter et godt innhopp mot Island, men unggutten måtte starte på benken.

Belgia er den tredje EM-klare motstanderen Per-Mathias Høgmos menn møter. De første to kampene har endt med 0-3 i Portugal og 3-2 over Island hjemme på Ullevaal.

Slik startet lagene:

Belgia: Thibaut Courtois (Chelsea) – Jason Denayer (Galatasaray), Jan Vertonghen (Tottenham), Toby Alderweireld (Tottenham), Jordan Lukaku (Oostende) – Radja Nainggolan (Roma), Axel Witsel (Zenit) - Eden Hazard (Chelsea), Kevin de Bruyne (Manchester City), Dries Mertens (Napoli) – Romelu Lukaku (Everton).

Norge: Ørjan Håskjold Nyland – Jonas Svensson, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami – Markus Henriksen, Ole Selnæs, Stefan Johansen – Veton Berisha, Joshua King, Adama Diomande

Dommer: Tobias Stieler, Tyskland