IKKE NOE VALG: Gerhard Heiberg og IOC blir tvunget til stillhet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
IKKE NOE VALG: Gerhard Heiberg og IOC blir tvunget til stillhet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Får ikke lov til å kommentere «smigun-saken» og Torino-oL:

– Havner i kjempetrøbbel om jeg ikke holder kjeft

Mens resultatene fra OL i 2008 og 2012 blir offentliggjort, vil IOC fortsatt ikke si noe om hva som skjedde med prøvene fra 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte i fjor om hvordan dopingsaken til Kristina Smigun fra Torino-OL i 2006, hvor hun tok to gull, stadig drar ut i tid og enda ikke har resultert i noen straff - til tross for at både a - og b-prøvene til den estiske skiprofilen var positive.

De andre positive prøvene fra det mesterskapet, angivelig flere hundre, har heller ikke offentligheten fått innsyn i.

Og det til tross for at resultatene fra retestingen av dopingrøver fra Beijing i 2008 og London i 2012 i disse dager blir offentliggjort.

– Jeg har dessverre, dessverre, ingenting å si

Det er nemlig stille som i graven hos alle involverte parter.

IOCs representant i Norge sa i november at «vi får håpe og tro at resultatet i Smiguns sak kan bli offentliggjort om tre til seks måneder». Syv måneder senere er det klart at det estimatet var i overkant optimistisk.

– Har du noe nytt å meddele angående retesting i Torino generelt og Smigun spesielt?

– Jeg kan svare at jeg ikke har noe å meddele. Beklager. Jeg har fått beskjed om å holde kjeft, og det har jeg tenkt å gjøre. Ellers havner jeg i kjempetrøbbel, så jeg har dessverre, dessverre, ingenting å si. Det er idioti, men sånn er det i det sveitsiske juridiske systemet, sier Gerhard Heiberg.

TV 2 forstår at det er Smiguns kobbel av advokater, som fører sin klients sak i Idrettens voldgiftsrett (CAS), som presser IOC, og derfor også Heiberg, til stillhet i saken.

Smigun-leiren har ikke svart på noen av TV 2s henvendelser på flere måneder, og de vil heller ikke si noe om hvem som representerer Smigun i saken mot IOC.

Smigun kan ikke reddes av foreldelsesfristen

Å svare vil heller ikke IOC sentralt.

Da TV 2 sendte IOC fire konkrete spørsmål om retesting av dopingprøver fra lekene i Beijing, London og Torino i midten av mai, ble bare tre av de besvart. Spørsmålet om Torino ble forbigått i stillhet.

Etter å ha gjort IOC oppmerksom på dette, kom følgende respons ett døgn senere:

«Vi viser til tidligere kommunikasjon og har ikke noe å meddele nå».

Spørsmålene om når de eventuelt har noe å meddele, har ikke blitt besvart.

Heldigvis for utøverne som havnet på plassene bak Smigun i Torino-OL, og som på den måten kan klatre på resultatlistene ved en eventuell dom, er ikke foreldelsesfristen et problem. Smigun ble varslet om sine positive prøver før det hadde gått åtte år (altså før Verdens antidopingbyrås forrige tidsfrist). Så lenge utøveren har blitt varslet før utløpet av foreldelsesfristen, vil tidspunktet for en domsavsigelse være uvesentlig.