Denne fisketuren i Norge skal hjelpe svømmestjernen å sløye «Superfish» Phelps i Rio

Treneren tror Kosuke Haginos første fisketur noensinne, i Øygarden utenfor Bergen, kan ha hjulpet ham med å vokse opp før OL-alvoret starter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jatta!»

Det hørtes nesten ut som et norsk «jada», men det var lyden av en japansk verdensmester i svømming som fikk sin første fisk noensinne.

Jubelropet var nok bare en forsmak på hva som kan ventes om et par måneders tid.

I august kan Kosuke Hagino (21) stå med sitt første OL-gull noensinne: Han er blant gullfavorittene på 200 og 400 meter medley i Rio.

Skal han vinne førstnevnte er det særlig et navn man merker seg at han må slå. Tidenes mestvinnende olympier: Michael Phelps.

– Det er et mål for meg å slå ham. Jeg vil ha en gullmedalje, sier Hagino til TV 2, på en RIB i havgapet utenfor Bergen.

Tatt lærdom av Dale Oen

Som en del av oppladningen til lekene deltok Hagino på Bergen Swim Festival i Alexander Dale Oen arena.

Men også turen til Herdlevær i Øygarden, til Alexander Dale Oen-land, er med på å forberede 21-åringen på sitt livs viktigste svømmestevne.

– Kanskje denne opplevelsen kan hjelpe Kosuke til å vokse opp, sier trener Norimasi Hirai til TV 2.

Det var trener Hirai som tok initiativet til turen til Øygarden.

Den legendariske japanske treneren, som også trente Kosuke Kitajima, mannen som snøt Dale Oen for OL-gullet i 2008, lærte en verdifull lekse av tidenes beste norske svømmer da han besøkte Japan for å trene med sin nemesis.

– De japanske svømmerne var hele tiden i bassenget. Alexander lærte meg at det ikke er bra for dem, at de må gjøre andre ting også. Som å være i naturen.

Og fisketuren i Øygarden var barriebrytende.

Allsidig – i bassenget...

Kosuke Hagino er en ekte bygutt født og oppvokst i Tokyo og har aldri fisket før turen til vestkysten av Norge. Kajakk fikk de også prøvd, svømmeren mestret det utmerket, mens det gikk verre for læremesteren.

Etter et par japanske gloser gikk det rundt for Hirai til Hagino og resten av det japanske lagets store forlystelse.

Til like stor forlystelse vil det nok være om Hagino tar innersvingen på Phelps i Rio. I sist OL tok den da 17 år gamle japaneren tredjeplass på 400 meter medley. Det var plassen foran Phelps.

Jeg var fornøyd med det, men det var en bronsemedalje... Nå vil jeg ha et gull, gjentar svømmeren som har fått kallenavnet «den asiatiske Phelps».

Begge er svært allsidige og kan svømme de fleste distanser i verdenstoppen. Men konkurransen er tøffere fra Phelps på 200 meter medley enn den var på den doble distansen i sist OL.

Den amerikanske supersvømmeren hadde årsbeste i verden i fjor, og sier selv at han er i sitt livs form. Det er et skremmeskudd fra mannen Hagino kaller sitt idol.

– Han er den største stjernen og den største personen for meg. Jeg respekterer ham, men det vil gjøre meg glad om jeg kan slå ham. Det gjør meg glad at jeg i det hele tatt kan konkurrere med ham, sier den høflige toppsvømmeren.

– Det er et stort og vanskelig mål for ham å slå Michael Phelps og Ryan Lochte, sier trener Hirai.

– Kan han klare det?

– Ja! Vi tror på det.

– Spennende å se på

Den norske toppsvømmeren Henrik Christiansen er ikke like sikker, men er imponert over Hagino som gjorde han til statist på 200 meter fri under Bergen Swim Festival.

– Han er god. Med stor GOD. Det er ganske spennende å se ham, for han er beviset på at man ikke trenger å være to meter høy for å lykkes i svømming, sier Christiansen.

Japaneren er bare 175 cm på strømpelesten.

– Dersom jeg fikk velge så hadde jeg gjerne vært noen centimeter høyere, men heldigvis driver jeg ikke med basket- eller volleyball. Der er det viktigere, smiler 21-åringen.

Propellbein og lidenskap

Beinsparkene til Kosuke Hagino driver ham frem som propellene på en båt. Rent fysisk og teknisk er det der bronsemedaljevinneren fra London har sin styrke.

Men mye sitter mellom ørene.

– Han liker tøff trening, og så har han et tøft hode, sier Norimasa Hirai.

– Lidenskap, gliser Hagino selv og slår seg på hjertet.

Så spørs det om det er nok til å slå 193 cm høye «Superfish» Michael Phelps med vingespenn på over to meter.