MØTTES SIST, MØTES IGJEN: Sergio Ramos og Luka Modric i duell om ballen i 2012-gruppespillkampen i Gdansk. I år blir det nye dueller.
MØTTES SIST, MØTES IGJEN: Sergio Ramos og Luka Modric i duell om ballen i 2012-gruppespillkampen i Gdansk. I år blir det nye dueller.

EM-gruppe D:

– Det spørs om ikke dette er dødens gruppe

Den regjerende mesteren møter laget som kanskje ga dem mest motstand sist, samt to outsidere som viste i kvaliken at de kan overraske de fleste. Dette er alt du trenger å vite om EM-gruppe D.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik ender EM - tipp utfallet!

Spill EM-manager her!

I gruppe D utfordres de regjerende mesterne Spania av Kroatia, Tsjekkia og Tyrkia.

I tillegg til den ubestridte kvaliteten i Spanias mannskap, kan gruppen altså by på fotballgenier som Luka Modrić og Hakan Çalhanoğlu.

Krydderet i gryten er det søreuropeiske temperamentet som etter alt å dømme vil gjøre gruppe D til en heftig batalje om avansementet.

Det er bare å glede seg, og i mellomtiden byr TV 2-ekspertene Simen Stamsø Møller og Jesper Mathisen på sine synspunkter om de fire lagene i den knalltøffe gruppen.

– Man har snakket mye om gruppe E, men det spørs om ikke dette er dødens gruppe, sier Jesper Mathisen.

Slik sendes gruppe D på TV:

  • 12. juni kl 15.00: NRK1: Tyrkia - Kroatia (Parc des Princes, Paris)
  • 13. juni kl 15.00: NRK1: Spania - Tsjekkia (Stadium Municipal, Toulouse)
  • 17. juni kl 18.00: TV 2: Tsjekkia - Kroatia (Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne)
  • 17. juni kl 21.00: TV 2 Zebra: Spania - Tyrkia (Allianz Riviera, Nice)
  • 21. juni kl 21.00: TV 2 Zebra: Kroatia - Spania (Noveau Stade de Bordeaux, Bordeaux)
  • 21. juni kl 21.00: TV 2: Tsjekkia - Tyrkia (Stade Bollaert-Deleis, Lens)

KROATIA

Nøkkelspiller

Selv om Kroatia utvilsomt har et spennende mannskap, kan det knapt være tvil om hvem som er lagets store stjerne. Luka Modrić besitter den sjeldne og uvurderlige evnen til både å styre kampene og avgjøre dem med et blits av total genialitet. Kombinasjonen er svært verdifull i enhver fotballkamp, men kanskje særlig i tette og jevne EM-kamper.

Mens kroatisk suksess naturligvis hviler på langt mer enn Real Madrid-stjernens skuldre, er det innlysende at sjansene vil økes betraktelig dersom midtbanegeniet leverer et sterkt mesterskap. 91% treff på pasningene denne sesongen illustrerer at 30-åringen er blant verdens tryggeste pasningsspillere. Fire målgivende pasninger illustrerer imidlertid også at hans rolle i Real Madrid ikke først og fremst er sjanseproduksjon, men å styre spillet i den oppbyggende fasen. Det spørs om ikke kroatene forventer at Modrić skal kunne gjøre begge deler for dem i sommer. Det er harde krav - selv for en av Europas beste fotballspillere.

Ung profil

Man kunne utvilsomt brukt dette avsnittet til å snakke om Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen) eller Mateo Kovačić (Real Madrid), men det er vanskelig å komme utenom Ante Ćorić (Dinamo Zagreb).

– Ante er en skatt for klubben vår. Han er et større talent enn Luka Modrić og Mateo Kovačić var på hans alder, sa klubbens trener Zoran Mamić i 2015.

– Han er bedre enn Zvonimir Boban og Robert Prosinečki var på samme alder, mente klubbens president Zdravko Mamić.

Selv om en naturligvis kan mistenke at de to har egne og gode grunner til å snakke opp 19-åringens talent, er det likevel liten tvil om at midtbanespilleren har et sjeldent stort talent. Med en meget sterk kroatisk midtbane er også hans plass i troppen en bekreftelse på dette. Det er ikke gitt at Ćorić vil få spilletid i EM, men i så fall bør man holde et øye med hans flotte teknikk og utpreget elegante driblinger.

Trener

Niko Kovač fikk sparken etter 0-2-tapet mot Norge på Ullevaal. Inn kom Ante Čačić, som fulgte opp med to trepoengere og dermed sendte Kroatia til EM og Norge til playoff. Likevel vil det neppe være kontroversielt å trekke frem 62-åringen som Kroatias kanskje svakeste ledd. Den tidligere radio- og TV-reparatøren (!) har gått fra klubb til klubb de siste 25 årene, og kun unntaksvis har det blitt suksess.

Med en svært beskjeden CV var Čačić mildt sagt et kontroversielt valg. Ansettelsen ble ikke mindre kontroversiell da han valgte Josip Šimunić som assistent. Forsvarsspilleren mistet nemlig VM 2014 (ti kampers suspensjon) etter å ha dratt i gang nazi-relatert allsang i forbindelse med en kvalik-kamp. For å gjøre vondt verre har Dejan Lovren blitt droppet fra troppen etter en offentlig feide med trener Čačić, mens utstrakt eksperimentering i treningskampene har fremstått famlende snarere enn fleksibelt. Kroatia har 99 problemer, og Ante Čačić representerer mange av dem.

Kvaliken

Kvaliken til EM 2016 ble en svært turbulent reise for Kroatia, men det endte til slutt godt. Det sterke mannskapet varierte stort i prestasjonene og ble ikke hjulpet ved at et hakekors på gressmatten kostet dem et poeng. Mens en del av problemene er enklere å håndtere, fremstår forsvaret som det store usikkerhetsmomentet før turneringen.

Til tross for sterk statistikk i kvaliken (fem baklengsmål på ti kamper), er det vanskelig å se den helt store tryggheten i midtstopperduoen Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva) og Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb). Usikkerhet er det også på venstrebacken, hvor Domagoj Vida (Dinamo Kiev), Ivan Strinić (Napoli) og Šime Vrsaljko (Sassuolo) duellerer om startplassen. Keeper Danijel Subašić (Monaco) og høyreback Darijo Srna (Sjakhtar Donetsk) var faste i kvaliken og blir førstevalgene i EM.

Lengre frem på banen ser det bedre ut. I midtbane og angrep ser det faktisk direkte kruttsterkt ut på papiret. Selv om Ante Čačić har eksperimentert med 3-5-2, ventes han å sjøsette laget i 4-2-3-1. Luka Modrić (Real Madrid) og Marcelo Brozović (Inter) gir Kroatia to meget sterke holdepunkter dypt på midtbanen, mens trioen Rakitić (Barcelona), Kovačić (Real Madrid) og Perišić (Inter) inntar posisjonene bak Mandžukić (Juventus). Perišić ble lagets toppscorer i kvaliken med seks mål og har også sett bra ut for Inter denne sesongen.

EM-historie

Kroatia har deltatt i fire av fem EM siden de for første gang fikk muligheten til å kvalifisere seg forut for mesterskapet i England i 1996, og har hver eneste gang vært nevnt som en av outsiderne til å ta seg langt. Allikevel er det kun blitt med to kvartfinaler og to gruppespill-exiter for kroatene, som altså tar fatt på sitt femte EM nå i sommer.

I 1996 imponerte de med å slå Tyrkia 1-0 og knuse regjerende mester Danmark 3-0, før Portugal ble for sterke med 0-3-tap i siste gruppespillkamp. I kvartfinalen tapte de så 1-2 for kommende mester Tyskland. Neste deltakelse var i 2004, da det ble 0-0 mot Sveits, 2-2 mot Frankrike og 2-4-tap for England og hjemreise før sluttspillet slo inn, før 2008-mesterskapet gav dem deres mest hjerteskjærende EM-øyeblikk til nå.

Kroatene imponerte stort i gruppespillet, vant 1-0 mot Østerrike, 2-1 mot Tyskland og 1-0 mot Polen, og var nevnt som en outsider til å vinne hele turneringen da Tyrkia stod på motsatt banehalvdel i kvartfinalen. I en utrolig fotballkamp tok kroatene ledelsen via Ivan Klasnic i det 119. minutt, ett minutt før slutt i 2. ekstraomgang, men kom grusomt ned på jorden igjen da tyrkerne utlignet til 1-1 etter 122 minutter.

Kroatene var slagne allerede før straffekonken var i gang, og i tur og orden bommet de store stjernene Luka Modric, Ivan Rakitic og Mladen Petric med sine forsøk. Kun Darijo Srna holdt roen, og dermed var det Tyrkia som gikk til semifinale med 3-1-seier fra straffemerket.

For fire år siden var kroatene i gruppe med begge de to landene som etter hvert skulle gå hele veien til finalen, og etter 3-1-seieren mot Irland i den første kampen ble det 1-1 mot Italia før avgjørende gruppespillkamp mot Spania skulle forsegle kroatenes 2012-skjebne.

Det som den gang var Slaven Bilics mannskap presset store deler av 2. omgang og hadde de kommende mesterne i kne, men ettersom 0-0 ikke ville vært nok til å ta dem videre måtte de til slutt ofre alt offensivt. I det 88. minutt kontret så Spania, og Jesus Navas sendte Kroatia ut av EM med sin matchvinnerscoring. Nå er det duket for revansj.

Ekspertenes vurdering

Selv om Kroatia slapp inn bare fem mål på ti kamper i kvaliken, er TV 2-ekspertene samstemte i sin dom: Forsvaret er et stort spørsmålstegn.

– Kroatia har naturligvis et meget sterkt lag fra midtbanen og fremover, men det må også sies at de er veldig dårlige bakover. All logikk tilsier at Kroatias kamper blir underholdende, innleder Simen Stamsø Møller.

– Jeg ser særlig frem til kampen mot Spania, hvor det nesten bare er midtbanespillere fra Real Madrid og Barcelona. I mine øyne kan faktisk Kroatia gå hele veien, selv om de har et svakt forsvar. Det er det nemlig ganske mange lag i denne turneringen som har. Jeg vil ellers tilføye at Luka Modrić er min favorittspiller, fortsetter han.

Jesper Mathisen er helt enig i at midtbanen ser meget god ut, men tror ikke det vil være nok til å ta dem helt inn i kampen om tittelen.

– Man skal kanskje ikke legge for mye vekt på hva som skjedde i kvaliken. De gjorde det de måtte, og man hadde hele veien følelsen av at de skulle ta seg greit videre - selv da de tapte på Ullevaal. 10-0 mot San Marino nå før EM viser at de har stor kvalitet fremover på banen, og jeg tror de kan gå et stykke i turneringen. Men jeg ser ikke for meg at de kan gå hele veien.

TSJEKKIA

Nøkkelspiller

Arsenal-duoen Petr Čech og Tomáš Rosický er utvilsomt viktige for Tsjekkia, men i et mannskap uten store offensive ressurser kan Vladimír Darida (Hertha Berlin) muligens være den viktigste spilleren. Midtbanespilleren har en imponerende aksjonsradius og er nesten alltid blant spillerne som løper mest i Bundesliga.

Med sin energiske spillestil og gode skuddfot kan han - i mangel på utpregede målscorere - være mannen som må score de avgjørende målene for Tsjekkia. 25-åringen scoret fem mål for Hertha Berlin i Bundesliga denne sesongen og kommer til mesterskapet i god form.

Ung profil

Som troppens yngste spiller fikk venstrekanten Ladislav Krejčí mye spilletid i kvaliken. 23-åringen fra Sparta Praha har scoret fire mål på 20 landskamper og kan noen ganger minne litt - og vi understreker litt - om Arjen Robben når han setter full fart mot forsvarerne.

Det tsjekkiske mannskapet har utgangsposisjon i 4-2-3-1 og legger opp til offensivt kantspill. Det kan bli interessant å se hva Krejčí får til fra sin posisjon ytterst til venstre, hvor han hele tiden vil prøve å utfordre og komme til innlegg.

Trener

I motsetning til overnevnte Ante Čačić (Kroatia), kommer Tsjekkia til EM med en trener som både har sterke meritter og stor støtte blant folket. Pavel Vrba er klar for sitt første mesterskap med Tsjekkia etter å ha tatt jobben i 2014, men 52-åringen kan vise til bemerkelsesverdig suksess med Viktoria Plzeň.

I 2010 ledet han klubben til deres første cuptittel i historien, før han året etter fulgte opp med klubbens første ligatittel. Vrba ble kåret til årets trener i Tsjekkia utrolige fem år på rad (!) og vant til slutt to ligatitler med Viktoria Plzeň, i tillegg til å ta dem til Champions League-gruppespillet. I 2014 bestemte det tsjekkiske forbundet seg for å hente Vrba, som leverte varene på første forsøk og kvalifiserte nasjonen til EM i Frankrike.

Kvaliken

Tsjekkia kvalifiserte seg til EM som vinnere av en gruppe med Island, Nederland og Tyrkia som hovedkonkurrenter. Vrbas mannskap endte på 22 poeng med den litt alarmerende målforskjellen 19-14. På ti kamper holdt de aldri nullen, og det er dermed ikke til å stikke under stol at forsvaret kan by på problemer for tsjekkerne i EM.

I så måte må Petr Čech (Arsenal) være på sitt beste i mesterskapet, både som skuddstopper og organisator. Det må også det «tyrkiske» stopperparet. Tomáš Sivok (Bursaspor) og Michal Kadlec (Fenerbahçe) spilte henholdsvis fire og seks kamper i kvaliken, men blir ventelig duoen som skal vokte rommet foran Čech. Kadeřábek (Hoffenheim) og Limberský (Viktoria Plzeň) var faste i kvaliken og ser ut til å være førstevalg på backene også i EM.

Nevnte Darida får ventelig selskap av Plašil (Bordeaux) og Rosický (Arsenal) sentralt, mens Krejčí og Dočkal (Sparta Praha, tidligere Rosenborg) tar hver sin kant. Som lagets toppscorer i kvaliken illustrerer Dočkal (fire mål) at det virkelig lugger på spissplass. 30-åringen Milan Škoda (Slavia Praha) fikk landslagsdebuten for et år siden og har levert tre mål på åtte landskamper. Det er bedre enn alternativene Necid og Lafata, men langt fra avskrekkende.

EM-historie

Tsjekkia har vært med i EM hver eneste gang de har kunnet siden de, som Kroatia, for første gang kunne kvalifisere seg i 1996. Fra tidligere tider har de, som Slovakia, den tsjekkoslovakiske fotballhistorien å se tilbake på. Den er som nevnt i gjennomgangen av gruppe B svært stolt, med ett gull og to bronse på tre forsøk.

Les også: 1976: «Panenka-straffen» ble født

Da Tsjekkia for første gang fikk delta som egen nasjon, ble det også edelt metall. I debuten i 1996 imponerte de nemlig stort og tok seg videre fra den knalltøffe puljen med både Tyskland, Italia og Russland. I kvartfinalen slo de Portugal, før Frankrike ble overvunnet på straffekonk i semien.

Finale mot Tyskland på Wembley ventet, og lenge så det ut til at det tsjekkiske eventyret skulle fortsette. Patrik Bergers straffescoring sendte dem foran, men 17 minutter før slutt utlignet Oliver Bierhoff. Da samme mann scoret EM-historiens første Golden Goal i ekstraomgangene måtte debuterende tsjekkere konstatere at det ble sølv på første forsøk.

Siden den gang har de altså også vært med i EM hver eneste gang, men aldri klart å komme helt opp til det nivået de hadde for 20 år siden. Gruppespill-exit i både 2000 og 2008 er fasiten, samt semifinaletap mot Hellas i 2004 og kvartfinaletap mot Portugal i 2012.

Ekspertenes vurdering
Tsjekkia må akseptere at de er store underdogs i denne knalltøffe gruppen, selv om de gjorde det godt i kvalifiseringen. TV 2s eksperter tror ikke Tsjekkia vil ta seg videre, men nekter å avskrive Vrbas menn.

– Resultatene i kvaliken er langt mer overbevisende enn navnet på spillerne. De har ikke mange store stjerner, men en del rutinerte spillere med erfaring fra store mesterskap og store klubber, ispedd noe nytt og litt spennende. Det skader heller ikke å ha en matchvinner bakerst. Likevel føles dette som et «terningkast fire»-lag, sier Møller.

– Jeg synes litt synd på Tsjekkia, for de hadde en fin kvalik og havnet deretter i en fryktelig tøff gruppe. I motsetning til tidligere er det ikke så mange kjente spillere her, men kvaliken viste vel at dette lille generasjonsskiftet tydeligvis har fungert. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med disse spillerne i EM, men jeg frykter at det stopper i gruppespillet, sier Mathisen.

SPANIA

Nøkkelspiller

Toppnivået og bredden er, som vanlig, svært imponerende i alle ledd når Spania kommer til et stort mesterskap. Selv om Vicente del Bosque sannsynligvis også ville funnet en god løsning dersom Sergio Busquets ble skadet, er det imidlertid her de føles mest sårbare. Hovedsaklig fordi Barcelona-strategen er så enestående god i sin balanse mellom å bryte opp motstanderens spill og bygge opp lagets eget spill.

Den høyreiste 27-åringen har en pasningsfot helt i verdenstoppen, uavhengig av om han gjør trygge eller mer risikable pasningsvalg. Med spillere som Iniesta og Silva i miksen foran seg, vil motstandere kanskje fristes til å markere disse tettere, men det er sjeldent en god idé å gi Busquets for mye tid. Tvert imot vil de fleste erkjenne at en helt skreddersydd tilnærming er nødvendig for å håndtere trusselen midtbanespilleren representerer. For Spania er han spilleren som på mange måter gjør ting mulig for resten av laget, og det gjør ham til en nøkkelspiller.

Ung profil

Angrepet er leddet det knyttes mest usikkerhet til. Ikke nødvendigvis fordi alternativene er svake, men fordi det er vanskelig å se det soleklare førstevalget. Det gjør også Álvaro Morata ekstra spennende før EM. Tolv mål for Juventus i Serie A, Champions League og Coppa Italia illustrerer at spissen tidvis har problemer foran mål, men 23-åringen har til gjengjeld hatt flere råsterke kamper i løpet av sesongen. Forarbeidet til Juan Cuadrados mål på Allianz Arena var et godt eksempel på Moratas farlige blanding av fart, teknikk og styrke, samt hans evne til å ta tak når laget trenger det. En klausul i kontrakten mellom Juventus og Real Madrid gjør at Champions League-vinnerne kan kjøpe den lovende spissen tilbake for 30 millioner euro innen 15. juli. Spissens fremtid er foreløpig uavklart, men et sterkt EM vil ikke gjøre ham mindre ettertraktet enn han allerede er.

Trener

Som sjef for en unikt sterk generasjon av spanske fotballspillere, vil noen kanskje hevde at Vicente del Bosque kom til dekket bord da han ble landslagstrener. 65-åringen fikk også hard kritikk etter fiaskoen i VM 2014, da de regjerende mesterne ble slått ut i gruppespillet. Regjerende mestere er de også i år, og for fjerde mesterskap på rad er det del Bosque som leder spanjolene.

I løpet av de siste 15 årene har Spanias trener skrudd sammen en voldsomt imponerende CV. På listen over titler finner man EM, VM, Champions League og La Liga. Ironisk nok har det hele skjedd, ifølge ham selv, på noe tilfeldig vis. I et intervju med irske Independent forklarer han at planen etter spillerkarrieren var å jobbe med talentutvikling i Real Madrid. Det gjorde han også en stund, før Real Madrid hadde behov for en ny A-lagstrener. Etter å ha vunnet to Champions League-titler og to La Liga-titler valgte Real Madrid ikke å forlenge kontrakten.

Allerede da, i 2004, ble del Bosque koblet til jobben som spansk landslagssjef, men han havnet i stedet i tyrkiske Besiktas. Det ble alt annet enn en suksess, og i 2008 tok han omsider over det spanske landslaget. Siden den gang har Spania vunnet VM og forsvart EM-tittelen fra 2008. Denne sommeren kan trenerlegenden lede Spania til sin tredje strake EM-tittel.

Kvaliken

Etter VM-fiaskoen i Brasil hadde Spania få problemer med å kvalifisere seg til årets EM. På ti kamper ble det ni seiere, og det eneste tapet kom på bortebane mot Slovakia. Dermed vant også Spania gruppen foran nevnte Slovakia, mens Ukraina tok tredjeplassen. Grunnet et over gjennomsnittlig stort tilfang av gode fotballspillere, har Vicente del Bosque benyttet seg av flere spillere enn mange andre nasjoner i løpet av kvaliken. Overnevnte Sergio Busquets var faktisk den eneste spilleren som var på banen i samtlige kamper.

Iker Casillas (Porto) voktet buret i sju av ti kamper, men det forventes likevel at David de Gea (Manchester United) blir førstekeeper i EM. Sannsynligvis blir det Juanfran (Atlético Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona) og Jordi Alba (Barcelona) som bekler de fire forsvarsrollene.

Lenger fremme er det noe mer usikkerhet, selv om Barcelona-duoen Sergio Busquets og Andrés Iniesta riktignok er sikre kort. Trolig vil også Thiago Alcântara (Bayern München) og David Silva bli gitt startplasser. Med fire mål på tre treningskamper før EM vil det bli vanskelig å vrake Nolito (Celta Vigo), men alternativene på kant er mange og gode. Det gjenstår også å se hvem del Bosque velger på spissplass - om han i det hele tatt velger å bruke en ren spiss.

EM-historie

Spania har vunnet EM tre ganger, inkludert de to siste, og er etter hvert blitt en gigant i europeisk fotball. Lenge var de dog sett på som en «nesten-nasjon», til tross for at EM-debuten i 1964 endte med gull på hjemmebane.

Les mer om Spanias «glemte» EM-triumf i 1964 her!

De tre neste EMene var ikke Spania med i, før det i 1980 ble farvel etter gruppespillet. 1984 gav ny finale, men vertsnasjonen Frankrike ble for sterke og sørget for spansk sølv med 2-0-seier i Paris. I 1988 røk man igjen i gruppespillet, før 1992-mesterskapet gikk uten spansk deltakelse.

På 90-tallet reiste dog storheten seg noe, men tapte igjen for en vertsnasjon i England i 1996. I den eneste straffekonken England noensinne har vunnet, ble nemlig Spania overvunnet da både Fernando Hierro og Miguel Angel Nadal misset på David Seaman foran et jublende Wembley-publikum i kvartfinalen.

Fire år senere var det spanjolene sin tur til å ha marginene med seg, noe som gikk på bekostning av Norge da spanjolene scoret to på overtid, slo Jugoslavia 4-3 og tok seg videre fra gruppespillet på bekostning av Nils Johan Sembs mannskap. Begge målene kom etter at Norges egen kamp mot Slovenia var over.

I kvartfinalen var det dog uansett slutt for spanjolene, som tapte 1-2 for kommende 2000-mester Frankrike i et oppgjør som best huskes for Zinedine Zidanes magiske frispark. Også fire år senere skulle kommende mester være med på å sende spanjolene ut av EM, da de havnet på 3. plass i gruppe med vertsnasjonen Portugal og kommende mester Hellas. Til tross for seier mot Russland i åpningskampen, ble det nemlig 1-1 mot grekerne, 0-1 mot naboene fra Portugal og adios før kvartfinalene startet i Portugal.

Siden den gang har det dog vært smil, glede, tiki og taka for spanjolene, som altså har vunnet EM de to siste gangene mesterskapet er blitt arrangert. I 2008 fikk de revansje over grekerne da de etter å ha knust Russland 4-1 og slått Sverige 2-1 også overvant Hellas med 2-1 i en gruppe de overlegent gikk seirende ut av.

I kvartfinalen måtte man ha straffekonk for å overvinne Italia, før Russland ble knust igjen med 3-0 i semien. Tyskland ventet i finalen, og Fernando Torres' elegante chip over Jens Lehmann var nok til å sikre 1-0-seier og Spanias andre EM-tittel noensinne.

For fire år siden ble de så historiske, som første nasjon til å vinne EM to ganger på rad. Som nevnt i avsnittet om Kroatia var man nære ved å ryke i gruppespillet, men med 2-0-seier over Frankrike i kvartfinalen og ny straffekonktriumf - denne gang mot Portugal - var det duket for ny finale.

Denne gang var det Italia som ble finalemotstander, og ettersom lagene hadde spilt 1-1 mot hverandre i gruppespillet, forventet mange en ny jevn batalje. I stedet gruste Vicente del Bosques mannskap italienerne, og David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres og Juan Mata scoret målene i 4-0-seieren på Olympiastadion i Kiev for fire år siden.

Ekspertenes vurdering

Etter fadesen i Brasil er forventningene til Spania nesten litt underlig lave før årets mesterskap. Det forstår ikke TV 2-ekspertene mye av.

– Sammen med Tyskland er dette den store favoritten. De dundret gjennom kvaliken og har en råsterk tropp. I backrekken er det masse rutine og kvalitet, mens midtbanen også er proppfull av kvalitet. På papiret er kanskje spissene det svakeste punktet, men jeg tror faktisk Morata kan bli turneringens toppscorer. Kort og godt forventer jeg at Spania blir fryktelige å ha med å gjøre, sier Mathisen.

Simen Stamsø Møller er enda mer overbevist.

– Jeg tror de vinner EM. Hvis de Gea får stå bak Ramos og Piqué, så har de både den beste keeperen og det beste stopperparet. Over hele banen er det spillere som kjenner hverandre så godt som det nesten er mulig. Busquets er fotballens mest uvurderlige spillere og fortjener all ros han kan få, i tillegg til at Iniesta er like god som han alltid har vært. Den eneste åpenbare mangelen er en klar målscorer, men jeg ser ikke for meg at det vil være et stort problem. Jeg tror det vil være et større problem når man diskuterer dette laget i forkant av turneringen, enn hva det faktisk vil være når vi kommer i gang.

TYRKIA

Nøkkelspiller

På sitt beste er Arda Turan en fryd å se på, men midtbanespillerens form er et aldri så lite spørsmålstegn før mesterskapet. Teknikeren ble hentet til Barcelona forrige sommer, men på grunn av UEFAs overgangssanksjoner kunne han ikke spille offisielle kamper for katalanerne før nyttår. Siden den gang har det blitt ni kamper fra start og ni innhopp i La Liga, hvilket illustrerer at sesongen kanskje ikke har vært helt optimal for 29-åringen. Til gjengjeld kan det tenkes at han har friskere bein enn mange andre. Ballsikre og kvikke Turan scoret to mål og serverte tre målgivende pasninger i løpet av kvaliken. Forhåpentligvis for Tyrkia er han i toppform når EM starter.

Ung profil

Tyrkia kommer til mesterskapet med det som trolig er EMs farligste frisparkfot. Hakan Çalhanoğlu (Bayer Leverkusen) har for lengst blitt en av de heteste unge spillerne i Europa, og det er mye takket være hans magiske tilslag på ballen. 22-åringen har rukket å score elleve frisparkmål i Bundesliga, og interessant nok varierer han mellom ulike teknikker. I det ene øyeblikket kan han prøve seg på en klassisk skru over muren i nærmeste hjørne, mens han like etter kan sende avgårde et nymotens «knuckle shot». I den grad den offensive midtbanespilleren ikke allerede er et hett navn på overgangsmarkedet, vil en frisparkperle eller to i EM sende ham helt til himmels. Og da har vi hittil ikke nevnt at han også er god i åpent spill.

Trener

Tyrkia stiller til EM med hard skyts på banen, men også på benken. Ikoniske Fatih Terim er inne i sin tredje periode som trener for Tyrkias landslag og skal prøve å overgå prestasjonene i EM 2008.

Terims første perioden som Tyrkia-sjef var mellom 1993 og 1996, etter tre år som trener for U21-landslaget. Deretter fulgte snaut ti år med høyprofilerte trenerjobber i Galatasary, Fiorentina og Milan, før han i 2005 gikk i gang med en ny periode for Tyrkia. Høydepunktet for Terim var semifinale i EM 2008, da tyrkerne viste en forbløffende evne til å kjempe til siste sekund. I løpet av 480 minutter ordinær spilletid (inkludert «ordinære» ekstraomgangsminutter) ledet Tyrkia kun i fem av dem, men det var likevel nok til å ta dem helt til semifinale. Der ble det tap mot Tyskland.

Terim forlot jobben da han ikke maktet å ta Tyrkia til VM 2010 og ble i stedet sjef i Galatasaray for tredje gang. Siden 2013 har han holdt tømmene for et tyrkisk landslag som har både ferdigheter og mentalitet til å være en mulig outsider i EM.

Kvaliken

Tyrkia kom på tredjeplass i sin gruppe, men som beste treer i de ni gruppene var det nok til å sikre direktekvalifisering til EM. Tyrkerne startet svært dårlig med 0-3 tap for Island, etterfulgt av 1-2-tap hjemme mot Tsjekkia. Deretter ble det imidlertid 5-3-0 på de siste åtte kampene.

Tyrkias kvalikrunde var preget av høy omløpshastighet i troppen. Det kan i så måte være vanskelig å spå hvordan Terim vil sette opp laget i EM. Keeper Volkan Babacan (İstanbul Başakşehir) var det klare førstevalget i kvaliken og ser ut til å ha samme status før mesterskapet. I forsvaret er det imidlertid mer uro å spore. Midtstopper Serdar Aziz (Bursaspor) spilte sju av kvalikkampene, men mister mesterskapet med skade. Dermed kan det se ut til at Galatasaray-midtstopper Hakan Balta får selskap av midtbanespiller Mehmet Topal (Fenerbahçe) i midtforsvaret. I så måte kan Terim angre på at han ikke tok med Ömer Toprak, som har hatt en meget god sesong for Bayer Leverkusen. Caner Erkin (Fenerbahçe, snart Inter) er et sikkert og godt kort på venstreback, mens treningskampene antyder at Gökhan Gönül (også han fra Fenerbahçe) inntar høyrebacken.

På midtbanen har Tyrkia to store kreative ressurser i Arda Turan og Hakan Çalhanoğlu, samt målfarlige Selçuk İnan (Galatasaray), som også har en fryktet frisparkfot. Kantspilleren Volkan Şen (Fenerbahçe) har krutt i mer enn bare føttene, og ble suspendert fra europeiske klubbturneringer frem til 2017 etter å ha dyttet en dommer. Et sikkert kort i Tyrkias startellever er han trolig likevel. I tillegg har Tyrkia også elegante Nuri Şahin (Borussia Dortmund). Det gjenstår å se om Topal blir trukket ned i forsvaret og hvordan tomrommet eventuelt blir fylt, men i angrepet må Burak Yılmaz (Beijing Guoan) vise at det fortsatt bor en fryktet spiss i ham.

EM-historie

Tyrkia deltar i EM for fjerde gang, og dersom fremgangen fortsetter kan det bli mye å juble for ved Bosporosstredet i sommer. I debuten i 1996 røk man nemlig ut etter gruppespillet, før det ble kvartfinale i Belgia og Nederland i 2000. Tredje deltakelse var i 2008, som altså endte med semifinale, og om man tar nok et steg på stigen er det bare å glede seg til tyrkisk deltakelse i EM-finalen på Stade de France 10. juli.

2008-mesterskapet var som nevnt meget spesielt, da man kun ledet i totalt fem ordinære minutter fordelt på de fem kampene man spilte. I åpningskampen tapte Terims gutter 0-2 for Portugal, og det så ut til å bli ny kamp uten seier mot vertsnasjonen Sveits i kamp to. I stedet dukket Arda Turan opp to minutter på overtid, og sørget med det for 2-1-seier og håp om avansement forut for den avgjørende gruppespillkampen mot Tsjekkia.

Tsjekkerne tok etter hvert ledelsen 2-0 og så ut til å sette en stopper for Tyrkia, men igjen vekket en Arda Turan-scoring de tyrkiske spillerne. Redusering til 1-2 i det 75. minutt gav håp, og da kaptein Nihat Kahveci utlignet til 2-2 tre minutter før slutt etter en enorm Petr Cech-tabbe var lagene like langt.

Tsjekkerne hadde også et tomålstap og en ettmålsseier i sine to første kamper, og for åtte år siden var reglene slik at det i et slikt tilfelle blitt arrangert en straffekonkurranse mellom de to lagene som endte likt dersom de var involvert i den avgjørende uavgjortkampen. Publikum på Stade de Genéve ble dog snytt for den historiske straffekonken.

Allerede et drøyt minutt senere scoret nemlig Nihat sitt andre, da han i det 89. minutt satte inn 3-2 og tyrkernes andre dramatiske matchvinnerscoring på rad. Dramatikken var ikke over, da keeper Volkan Demirel fikk rødt kort på overtid for å ha dyttet ned Jan Koller. Med angrepsspiller Tuncay Sanli i mål, holdt dog resten av tyrkerne roen, og kvartfinaleplassen var booket.

I kvartfinalen ble det, som du kunne lese om litt lengre oppe i artikkelen om Kroatia, altså nok en dramatisk kamp. 119.-minuttsledelsen som kroatene skaffet seg via Ivan Klasnic ble utlignet etter 122 av Semih Sentürk, og samme mann var sammen med Arda Tura og Hamit Altintop iskald fra elleve meter i den påfølgende straffekonken.

Semifinaleplass mot Tyskland var booket, etter å ha ledet i totalt ett ordinært minutt på fire kamper. Utrolig nok de sin første 1-0-ledelse mot tyskerne, da Ugur Boral satte inn kampens første mål på St. Jakob-Park i Basel, men allerede fire minutter senere utlignet Bastian Schweinsteiger. Miroslav Klose sendte tyskerne foran med elleve minutter igjen, før helten fra kvartfinalen deretter så ut til å gjøre det igjen.

Med en scoring som kunne generert drømmeoverskrifter for ordspillhungrige journalister, besørget nemlig Semih 2-2-scoringen i det 86. minutt, men det skulle bli semifinaleexit for tyrkerne allikevel. Philipp Lahm hadde nemlig ett ess til i ermet, og senket tyrkerne med sitt 3-2-mål i det 90. minutt.

Ekspertenes vurdering

Simen Stamsø Møller setter et stort utropstegn bak Hakan Çalhanoğlu.

– Med så få kamper er det nesten overraskende viktig med frisparkskyttere. Og Tyrkia har her mesterskapets beste på dette området. Samtidig er det også verdt å merke seg venstrefoten til Caner Erkin. Fra venstrebacken kan han skape mye med de lange innleggene fra dypet. Mens midtbanen er en av mange gode i denne gruppen, mangler de samtidig en typisk spiss som kan avgjøre det. Forhåpentligvis for Tyrkia kan de mange gode skuddføttene kompensere for dette.

Jesper Mathisen er enig.

– De er selvfølgelig outsidere når de kommer i gruppe med Spania og Kroatia, men her er det masse spennende spillere fremover i banen. Turan har kanskje slitt litt med spilletid i Barcelona, men jeg vil nesten se på det som en kjempefordel. Det kommer til å være mange slitne bein i dette mesterskapet, men Turans to kommer ikke til å være blant dem. Som Simen er jeg imidlertid litt bekymret på spissplass.

TIDLIGERE MØTER

Gruppen sparkes i gang 12. juni med NRK1-oppgjøret Tyrkia-Kroatia på Parc des Princes i Paris klokken 15.00. Som du kanskje allerede har registrert, møttes de to i EM i 2008 i det dramatiske straffekonkoppgjøret i kvartfinalen. De møttes også i gruppespillet i EM i 1996, da Kroatia vant 1-0. I tillegg har de møttes fire ytterligere ganger, og Tyrkia har aldri vunnet etter ordinær tid. Siste møter var i play-offen til EM i 2012, da Kroatia vant 3-0 i Tyrkia og sikret EM-plassen med 0-0 på hjemmebane.

Dagen etter er det duket for regjerende mesters første kamp, når Spania-Tsjekkia går av stabelen på Stadium Municipal i Toulouse og NRK klokken 15.00. Dette er femte gang Spania møter Tsjekkia, men de har også møtt Tsjekkoslovakia ytterligere elleve ganger tidligere. Blant disse elleve finner vi ett mesterskapsoppgjør, gruppespillkampen i 1962 der tsjekkerne vant 1-0 og slo ut blant annet spanjolene på sin vei mot sølvmedaljer i Chile. Sist nasjonene møttes var i kvalik forut for 2012-EM, da Spania vant 2-1 på hjemmebane og 2-0 i Tsjekkia.

17. juni klokken 18.00 kan du på TV 2 se Tsjekkia-Kroatia fra Stade Geoffroy-Guichard i Saint-Étienne. De to er begge relativt nye land i europeisk målestokk, og har kun møttes to ganger tidligere. Begge har vært treningskamper, og endt med 1-1 i 1996 og 4-2 til kroatene i 2011.

Samme dag skal TV 2 også vise Spania-Tyrkia fra Allianz Riviera i Nice klokken 21.00. De to har møtt hverandre oftere, med totalt ti kamper opp gjennom historien, og spanjolene har et 5-3-2-overtak over laget fra Europas sørligste østkant. Sist de møttes var i VM-kvaliken forut for mesterskapet der Spania skulle ta sin første verdensmesterskapstittel i 2010, og den gangen vant spanjolene 1-0 hjemme og 2-1 borte over et tyrkisk lag som måtte nøye seg med tredjeplass i gruppen.

21. juni klokken 21.00 på TV 2 skal Kroatia-Spania-oppgjøret fra Noveau Stade de Bordeaux muligens avgjøre hele gruppe D. Det gjorde det som nevnt i Gdansk for fire år siden, da kroatene måtte bli hjemme etter 0-1-tap i sluttminuttene. Det var femte gang nasjonene møttes, og de fire første kampene var treningskamper. Kroatias eneste seier kom i det første møtet, en 2-0-triumf 23. mars 1994.

Samtidig kan man på TV 2 Zebra se Tsjekkia-Tyrkia fra Stade Bollaert-Deleis i Lens. Igjen kan det bli reprise av dramatikk fra nylig EM-historie, med den tyrkiske 3-2-seieren fra 2008 friskt i minnet. De to har møttes 19 ganger om man regner med tsjekkoslovakisk historie, og Tyrkia har kun vunnet fire og spilt tre uavgjort. Det første møtet var i OL i 1924, da Tsjekkoslovakia vant 5-2 i åpningsrunden, mens det siste kom i kvaliken til nettopp dette mesterskapet da tyrkerne vant 2-0 i Tsjekkia 10. oktober i fjor. Det var nok til at Tyrkia ble beste treer og direktekvalifiserte seg til mesterskapet.

EKSPERTENE: SLIK ENDER GRUPPEN

Simen Stamsø Møller og Jesper Mathisen mener Spania vil vinne gruppen greit, mens Tsjekkia trolig havner sist. Kroatia og Tyrkia kjemper om andreplassen og eventuelt beste treer.

  1. Spania
  2. Kroatia
  3. Tyrkia
  4. Tsjekkia

Spanias tropp:

Keepere:
1. Iker Casillas (Porto)
13. David De Gea (Manchester United)
23. Sergio Rico (Sevilla)

Forsvar:
2. Cesar Azpilicueta (Chelsea)
3. Gerard Piqué (Barcelona)
4. Marc Bartra (Barcelona)
12. Hector Bellerin (Arsenal)
15. Sergio Ramos (Real Madrid)
16. Juanfran (Atlético)
17. Mikel San José (Athletic)
18. Jordi Alba (Barcelona)

Midtbane:
5. Sergio Busquets (Barcelona)

6. Andres Iniesta (Barcelona)

8. Koke (Atlético)
10. Cesc Fábregas (Chelsea)
14. Thiago (Bayern München)
19. Bruno Soriano (Villarreal)
21. David Silva (Manchester City)

Angrep:
7. Alvaro Morata (Juventus)
9. Lucas Vázquez (Real Madrid)
11. Pedro (Chelsea)
20. Aritz Aduriz (Athletic)
22. Nolito (Celta)

Kroatias tropp:

Keepere:
1. Ivan Vargic (Rijeka)
12. Lovre Kalinic (Hajduk Split)
23. Danijel Subasic (Monaco)

Forsvar:
2. Sime Vrsaljko (Sassuolo)

3. Ivan Strinic (Napoli)
5. Vedran Corluka (Lokomotiv Moskva)

6. Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen)
11. Darijo Srna (Sjakhtar Donetsk)
13. Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb)
21. Domagoj Vida (Dinamo Kiev)

Midtbane:
4. Ivan Perisic (Inter Milan)
7. Ivan Rakitic (Barcelona)
8. Mateo Kovacic (Real Madrid)
10. Luka Modric (Real Madrid)
14. Marcelo Brozovic (Inter Milan)
15. Ante Coric (Dinamo Zagreb)
18. Marko Rog (Dinamo Zagreb)
19. Milan Badelj (Fiorentina)

Angrep:
9. Andrej Kramaric (Leicester City)
16. Nikola Kalinic (Fiorentina)
17. Mario Mandzukic (Juventus)
20. Marko Pjaca (Dinamo Zagreb)
22. Duje Cop (Dinamo Zagreb)

Tyrkias tropp:

Keepere:
1. Volkan Babacan (Istanbul Basaksehir)
12. Onur Kivrak (Trabzonspor)
23. Harun Tekin (Bursaspor)

Forsvar:
2. Semih Kaya (Galatasaray)
4. Ahmet Calik (Genclerbirligi)
7. Gökhan Gönul (Fenerbahce)

13. Ismail Koybasi (Besiktas)

22. Sener Özbayrakli (Fenerbahce)

Midtbane:
5. Nuri Sahin (Borussia Dortmund)
6. Hakan Calhanoglu (Bayer Leverkusen)

8. Selcuk Inan (Galatasaray)
10. Arda Turan (Barcelona)

11. Olcay Sahan (Besiktas)

16. Ozan Tufan (Fenerbahce)

18. Caner Erkin (Fenerbahce)
19. Yunus Malli (Mainz)
20. Volkan Sen (Fenerbahce)

Angrep:
9. Cenk Tosun (Besiktas)
17. Burak Yilmaz (Beijing Guoan)
21. Emre Mor (Nordsjælland)

Tsjekkias tropp:

Keepere:
1. Petr Cech (Arsenal)
16. Tomas Vaclik (Basel)
23. Tomas Koubek (Slovan Liberec)

Forsvar:
2. Pavel Kaderabek (Hoffenheim)
3. Michal Kadlec (Fenerbahce)
4. Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen)
5. Roman Hubnik (Viktoria Plzen)
6. Tomas Sivok (Bursaspor)
8. David Limbersky (Viktoria Plzen)
11. Daniel Pudil (Sheffield Wednesday)
17. Marek Suchy (Basel)

Midtbane:
9. Borek Dockal (Sparta Praha)

10. Tomas Rosicky (Arsenal)
13.Jaroslav Plasil (Bordeaux)
14. Daniel Kolar (Viktoria Plzen)
15. David Pavelka (Kasimpasa)
18. Josef Sural (Sparta Praha)
19. Ladislav Krejci (Sparta Praha)
20. Jiri Skalek (Brighton)
22. Vladimir Darida (Hertha Berlin)

Angrep:
7.
Tomas Necid (Bursaspor)
12. Milan Skoda (Slavia Praha)
21. David Lafata (Sparta Praha)