Amanda Kurtovic og Nora Mørk kan nå juble for norsk plas i EM i desember etter seier over Hviterussland. Arkivfoto: NTB scanpix
Amanda Kurtovic og Nora Mørk kan nå juble for norsk plas i EM i desember etter seier over Hviterussland. Arkivfoto: NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Mørk i storform da håndballjentene sikret seg EM-plass

Hviterussland ble knust 32-22 på bortebane. Dermed har håndballjentene sikret seg plass i EM i Sverige i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge trengte uavgjort eller seier for å sikre EM-billetten. Kampen var også nest siste mulighet til å vise seg frem i kamp før OL-uttaket 19. juni der bare 14 får være med i troppen.

Om OL-uttaket lå i bakhodet er ikke godt å si, men Norge gikk hardt ut fra start og vant til slutt 32-22. EM-billetten er i boks og tankene kan være helt og fullt på Rio i august.

Mørk og Herrem i slag

Camilla Herrem (29) stod bak Norges første mål på en kontring og var dødelig effektiv resten av omgangen med fire scoringer på fem forsøk.

Nora Mørk (25), som neste sesong spiller for ungarske Györ, tok ansvar på et sprudlende norsk lag, som til tider rundspilte hviterusserne. Fire scoringer ble det på Mørk før pause.

Etter et kvarter ledet Norge hele 10-3. Til pause stod det 15-9. Katrine Lunde, som ikke kom med til VM i desember i fjor, startet i mål for Norge og gjorde en god figur.

– Imponert over Norge. Såpass friske i begynnelsen av juni når alle akkurat er ferdig med klubbsesong. Tydelig at OL-uttaket gir ekstra motor, tvitret TV 2s ekspert Randi Gustad.

Slapp seg ikke ned

Etter hvilen beholdt Norge kontrollen over hviterussere uten håp om seier. Mørk og Herrem fikk hvile litt, mens skytterne Linn Jørum Sulland og Ida Alstad var blant dem som fikk sjansen.

Sulland var ustoppelig og ble toppscorer med seks scoringer på seks forsøk.

– Veteranene vet hva som står på spill. Sulland og Lunde med gode OL-søknader i dag, mener Randi Gustad.

Romania slo Litauen og er også EM-klare fra Norges gruppe.

Norge manglet en skadd Heidi Løke. Torsdag slutter Kari Aalvik Grimsbø, Pernille Wibe, Stine Skogrand, Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Betina Riegelhuth seg til troppen.

Håndballjentene spiller den siste EM-kvalifiseringskampen, som er mot tabelljumbo Litauen, lørdag. Dette er også jentenes siste kamp før OL-uttaket 19. juni.