1988: Se Marco van Basten score tidenes EM-mål: – Alt ble rett

Marco van Basten med drømmemål og drømmemesterskap.

Ved siden av Antonin Panenkas straffe fra 1976, så er nok Marco van Bastens drømmemål fra finalen i 1988 det mest kjente målet som er scoret i EM-historien.

Nederlands stjernespiss fikk et innlegg fra Arnold Mühren, som han traff klokkerent på hel volley. Ballen gikk i over hodet på Rinat Dasajev, som ikke rakk å få opp armene.

– Det var i andre omgang og jeg begynte å bli litt sliten. Ballen kom fra Arnold Mühren, og jeg tenkte: «OK, jeg kan ta ballen ned og prøve på noe mot alle disse forsvarsspillerne eller jeg kan gjøre det litt enklere. Jeg kan ta en sjanse og skyte. Man trenger mye flaks med et sånt skudd. Alt ble rett. Det er en sånn ting som av og til bare skjer, forteller han til UEFA.

Spill EM-manager her

Tipp utfallet av EM

Startet EM på benken
Men det var en lang vei til det vidunderlige 2-0-målet, som avgjorde finalen mot Sovjetunionen.

For van Basten startet mesterskapet i Vest-Tyskland på benken.

EMs drømmelag:

Hans van Breukelen, Nederland

Giuseppe Bergomi, Italia
Ronald Koeman, Nederland
Frank Rijkaard, Nederland
Paolo Maldini, Italia

Giuseppe Giannini, Italia
Lothar Matthäus, Vest-Tyskland
Jan Wouters, Nederland

Ruud Gullit, Nederland
Marco van Basten, Nederland
Gianluca Vialli, Italia

Sommeren før hadde han forlatt Ajax til fordel for AC Milan. Men det første året i Italia ble et mareritt for nederlenderen. Han fikk hele sesongen spolert av en ankelskade, og da EM startet så foretrakk landslagssjef Rinus Michels å bruke John Bosman på topp.

Hattrick mot England
Men etter 0-1 for Sovjetunionen i åpningskampen, fikk van Basten sjansen mot England. Han takket for tilliten med å ydmyke Tony Adams og Mark Wright.

Van Basten stoppet ikke før han hadde satt ballen forbi Peter Shilton tre ganger da Nederland vant 3-1.

1-0 over Irland i den siste gruppekampen betydde semifinale mot vertsnasjon og storfavoritt Vest-Tyskland.

Kohler vs van Basten
Etter fiaskoen i Frankrike fire år tidligere hadde Franz Beckenbauer tatt over som landslagssjef. Han ledet tyskerne til VM-finale i 1986 og på hjemmebane skulle EM-tronen gjenerobres.

Inn i forsvaret hadde råskinnet Jürgen Kohler kommet.

Beckenbauer sverget til en libero og to markeringsstoppere. Og i sine 18 første landskamper hadde Kohler hatt ansvaret for spisser som Michael Laudrup, Gianluca Vialli, Jean-Pierre Papin, Jorge Valdano, Claudio Caniggia og Emilio Butragueño. Ingen av dem som hadde hatt Kohler som oppasser hadde klart å score mot Vest-Tyskland.

I semifinalen var det van Basten som hadde fått den «umulige» oppgaven med å ødelegge statistikken til Köln-stopperen.

Det så ut til å ende med en oppskriftsmessig tysk seier da Lothar Matthäus satte et straffespark i mål ti minutter etter pause.

Sendte Nederland til finale
Men van Basten trengte ikke mye rom, og da Kohler ga ham to centimeter, så slo han til.

Kohler prøvde å stoppe nederlenderen, og trodde han tok ballen. Men dommer Ioan Igna mente han tok beina og pekte på ellevemeteren. Ronald Koeman sørget for 1-1 fra straffemerket.

Og da det gikk mot full tid og ekstraomganger, slo van Basten til igjen. Han fikk slengt en tå foran Kohler, og ballen trillet forbi en feilplassert Eike Immel i det tyske målet.

– Pressen skrev mye om kampen min mot Kohler. Men jeg tok meg av laget mitt, mens han gjorde jobben sin for sitt lag. Jeg føler vi vant som et lag. Nederland mot Vest-Tyskland. Det beste var at vi endelig vant en semifinale etter å ha tenkt på tapet i VM i 74 i så mange år, forteller han.

I finalen fikk de revansje mot Sovjetunionen, som de tapte for i åpningskampen. Ruud Gullit headet dem i ledelsen, før van Bastens drømmevolley avgjorde det hele.

Den evige toer var endelig et vinnerlag. Og det er fortsatt den eneste pokalen Nederland har vunnet. De kan se tilbake på tre tapte VM-finaler og totalt åtte bronsemedaljer i VM og EM.