Elverum-keeperen «Nullet» i ferd med å sette fantastisk rekord

Elverums keeper blir kalt «nullet» etter åtte (!) kamper uten baklengs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrik Tervaniemi (36) er i ferd med å sette en fantastisk rekord. Som sisteskanse på Elverum i 2.divisjon har han fortsatt ikke sluppet inn et eneste mål så langt i sesongen. Hedmarkslaget har vunnet alle kampene, og har en målforskjell på uvirkelige 26-0.

– Det skal egentlig ikke være mulig i moderne fotball. Det er flaks. Griseflaks, ler sympatiske Tervaniemi.

– Nullet
Svensken, som kom til Norge for knappe ti år siden, har spilt i Nybergsund, Fredrikstad, Alta og Eidsvold Turn. Nå har han fått et nytt klengenavn i Elverum.

– Ja, i det siste så har vel det blitt «Nullet», ler han.

– Mange smultringer til frokost?

– Ja, he, he. Jeg begynner å bli litt feit, faktisk.

Trener Tore Fossum er full av lovord om veterankeeperen.

– Det er moro at han får oppleve dette i godt voksen alder. Vi har spilt veldig bra, og har hatt god defensiv kontroll. Det skal sies at han ikke har hatt veldig mye å gjøre, smiler Fossum.

– Så keeperen får ikke æren?

– Joda, han har vært bra. Men det er mange tilfeldigheter i fotballen, og vi må være ærlige å si at vi har hatt marginene på vår side.

Tervaniemi forteller at en av motstanderne dundret ballen over på nærmest åpent mål.

– Men vi har flyt, og da går det ofte vår vei. For å være seriøs så har hele laget spilt fantastisk bra, så jeg har fått god hjelp.

Ikke rekord
Ifølge avisa Østlendingen så er ikke rekken på åtte kamper uten baklengs rekord. Elverum mangler 45 minutter på å slå fylkeskollega Kongsvingers 13 timer og 47 minutter uten baklengsmål. En rekord som ble satt tilbake i 2003, da rødtrøyene i KIL gikk gjennom hele sesongen uten å tape. I motsetning til Elverum vant ikke KIL alle kampene, men spilte 0-0 mot Lørenskog i et av oppgjørene. Men lørdag kan altså Elverum ta rekorden i møte med tabelltoer Brattvåg. Da må altså målet holdes rent i hele første omgang.

– Siden dere er her nå og lager sak, så kommer det vel til å smelle etter et par minutter mot Brattvåg, humrer Tervaniemi som innrømmer at den gode starten har gitt ny giv i klubben.

– Vi har lyst til å vinne alle kamper, og håper selvfølgelig at vi kan rykke opp etter den gode starten.

– Så slo dere erkerival Ham Kam 5-0. Det var vel ekstra viktig å være best i den duellen?

– Ja, selvfølgelig. Nå skal vi overta tronen, så om noen år så kan vi kalle dem lillebror, ler han.

– En kunst å holde nullen
TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller har spilt en rekke år i 2. divisjon for Kjelsås. Han synes det Elverum har fått til er imponerende.

– Min erfaring er at det veldig er ofte er en del surr, tull og tøys i 2. divisjon. Det er sjelden sånn at det blir mål- eller sjansefattige kamper i den divisjonen. Satt på spissen er det mange dårlige forsvarsspillere. Fokus på å holde nullen er en av de største utfordringene for et 2. divisjonslag. Mange spiller fotball for å ha det gøy, og slik er det også for forsvarsspillerne. Det er tøft å høre at det er et lag som helt sikkert legger mye i det å holde nullen. Det er en kunst, sier Stamsø Møller.

– Jeg er glad i at forsvarsspillere og keepere er så kyniske som mulig. Mitt lag «nullet» i to kamper på rad mot gode lag og var stolt av det, fortsetter han.

Flere gjerrige lag
Men det er ikke bare Elverum som er gjerrig nedover i divisjonene. En rask titt på tabellene i 2.- og 3.divisjon, viser at forsvarsspill er en prioritert oppgave rundt om i vårt langstrakte fotballrike.

Helt i nord har både Tromsdalen, og Sortland (6 kamper) foreløpig bare sluppet inn to mål. Den gamle storheten Lyn har hentet ballen tre ganger ut av eget nett så langt. Mens Nest-Sotra, Østsiden, Valdres, Eidsvold og Fauske/Sprint (6 kamper) står registrert med bare fire baklengs etter sesongens åtte første runder.