SÅ RYTTERNE VELTE: Vegard Breen satt lenger bak i feltet under den stygge velten i Belgia lørdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SÅ RYTTERNE VELTE: Vegard Breen satt lenger bak i feltet under den stygge velten i Belgia lørdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Breen til TV 2: – Helt uaktuelt å sykle videre

Kansellerte etappe etter at to motorsykler kjørte ned syklister

Én rytter skal ligge i koma etter voldsom krasj.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdagens etappe i Belgium Tour er kansellert etter en stygg massevelt. To motorsykler skal angivelig ha krasjet i hverandre og felt 19 ryttere 65 kilometer ut på etappen.

Ifølge Sporza er elleve av de involverte rytterne fraktet til sykehus. Verst skal det ha gått utover Stig Broeckx. Lotto Soudal-rytteren mottok behandling i veikanten før han ble fraktet til sykehus i Aachen.

Het Nieuwsblad skriver at Broeckx ligger i koma med et brudd i hodeskallen etter den voldsomme velten.

De norske rytterne Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept) og Kristoffer Skjerping (Cannondale) sykler rittet. Skjerping var involvert i velten, men skal bare ha pådratt seg skrubbsår etter sammenstøtet. Det bekrefter Cannondale på sin Twitter-konto. Han ble fraktet til sykehus, men er nå skrevet ut.

– Vi har akkurat forlatt sykehuset. Røntgen viste ingen brudd, men han er meget forslått. Han er klar i hodet, sier Cannondales sportsdirektør Johnny Weltz til procycling.no.

Breen til TV 2: – Uaktuelt å sykle videre

Breen satt lenger bak i feltet da velten skjedde.

– Jeg så at mange gikk ned i velten, slik det pleier å gjøre. Jeg kjørte gjennom og snakket med andre for å finne ut hva som skjedde. Jeg hørte på radio at rittet ble nøytralisert. Jeg sjekket rundt for å høre hvordan det hadde gått med mine nærmeste venner. Skjerping er kjørt til sykehus, men det skal bare være snakk om skrubbsår. Det er godt å høre, sier Breen til TV 2.

Beskjeden om at Broeckx ble alvorlig skadet i velten kom som et sjokk for Breen. Han syklet på lag med belgieren så sendt som i fjor.

– Jeg ble satt ut mer enn jeg hadde trodd. Det er rart. Man sykler jo sammen i feltet, men det blir noe ekstra når man kjenner dem. Da vi hørte at han var skadet, var det helt uaktuelt å sykle videre. Det stod hele feltet bak. Da beskjeden kom, ble det en trist tur tilbake til hotellet, sier Breen.

Ikke første gang...
Dette er andre gang denne sesongen Broeckx blir felt av en motorsykkel. Under Kuurne-Brussel-Kurne i februar ble 26-åringen påkjørt av en legemotorsykkel.

De siste årene har det ved en rekke anledninger gått galt med motorsykler i feltet. Listen over velt og ulykker er blitt unødvendig lang.

Sykkelsporten fikk sitt hittil største sjokk da Wanty-Groupe Gobert-rytter Antoine Demoitié mistet livet etter å ha blitt påkjørt av en motorsykkel i Gent-Wevelgem. Lagets ryttere var raske med å stoppe lørdagens ritt i Belgia da en motorsykkel nok en gang var involvert.

– Wanty-rytterne var veldig klare på at de ville stoppe løpet da det var snakk om en motorsykkel og med tanke på det som har skjedd tidligere. Jeg tror alle stilte seg bak det med en gang. Så kom rapporterene om at situasjonen var veldig alvorlig for Broeckx. Da fikk jeg en klump i halsen, sier Breen

– Hva tenker du om at dette skjer igjen?

– Min første reaksjon er at jeg blir veldig irritert over at de skal ta sånne risker. Ofte følger jeg motorsyklistene tar større risker enn jeg gjør på sykkelen.

– Dersom alle hadde vært helt fine etter velten og det ikke var så alvorlig, så hadde vi nok syklet videre som en «statement». Så hadde vi nok kjørt ritt som vanlig i morgen. Nå regner jeg med at situasjonen avhenger av hvordan det går med Broeckx, sier Breen.

– Kan ikke skje igjen

Wanty-Groupe Goberts Enrico Gasparotto skal være en av rytterne som gikk i bresjen for å få rittet stoppet. Han er rystet over at en motorsykkel igjen feller rytterne.

– Det som allerede har skjedd med en rytter på vårt lag, kan ikke skje igjen. Vi er først og fremst fedre og familiemenn, dernest syklister. Det er viktig å tenke på før man snakker om resultater og kontrakter. Vi kan ikke skrive kontrakter hvis vi ikke er i live, sier Gasparotto til Sporza.

– Laget mitt vet hvordan det er å miste en lagkamerat. Forhåpentlig unngår Lotto Soudal det.

Noen av rytterne som skal ha vært involvert i velten er Broeckx og Frederik Frison (begge Lotto Soudal) , Frederik Ludvigsson (Giant-Alpecin) , Jesper Asselmann, Berden De Vries og Barry Markus (begge Roompot) , Lieuwe Westra (Astana) , Florian Senechal og Loic Chetout (begge Cofidis) , Pieter Jacobs (Crelan) , Kenneth Vanbilsen (Cofidis) , Tony Hurel (Direct Energie) , Rudiger Selig og Bartosz Huzarski (Bora Argon) , Olivier Chevalier (Wallonie - Bruxelles) , Joeri Stallaert (Cibel-Cebon) og Skjerping (Cannondale).