– Øl-krangel startet 16 års elendighet for gigantklubben

Les alt om milliardkampen som kan vekke den sovende kjempen for godt, eller sende dem tilbake i koma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hull-Sheffield Wednesday (18.00) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no.

Sheffield Wednesday er en av engelsk fotballs største aristokrater, men etter at klubben rykket ned fra Premier League i 2000 har de levd en tilværelse på skyggesiden.

En tidligere spiller tror hele ørkenvandringen kunne vært unngått – hadde det ikke vært for uenigheter om en og annen øl.

Benito Carbone og Paolo Di Canio var et italiensk radarpar som herjet for Wednesday på slutten av 90-tallet.

Men de to italienerne passet aldri helt inn i garderoben på Hillsborough.

– Å spille med Paolo var magisk, sier Carbone til The Guardian.

– Men det var problemer i garderoben. To italienere på den ene siden, og engelskmennene på den andre. Problemet var at de ville alle gå ut og ta en øl, men jeg drakk ikke. Det er der alt gikk galt. Om jeg kunne gjort det igjen, så ville jeg gått ut med dem, tatt en cola og ledd av det.

Begge italienerne forsvant i 1999, og uten de to mistet Wednesday mye kreativitet og offensiv kvalitet. Ett år senere rykket klubben ned, og har aldri kommet tilbake.

Sovende kjempe

På et tidspunkt var klubben nær avgrunnen og nede på tredje nivå, men etter hyppige eierskifter har klubben nå gjort en snuoperasjon og lørdag kan klubben igjen ta steget inn i det forgjettede (og lukrative land) Premier League.

– Vi vet at vi skaper historie i klubben. Det har vært lenge siden Sheffield Wednesday har oppnådd denne typen suksess. Det er svært viktig for klubben, sa trener Carlos Carvalhal etter at klubben hadde sikret plassen i playoff-finalen på Wembley.

– Selvtilliten er mye større denne sesongen. Klubben sov, og vi har vekket kjempen.

Se hvordan Sheffield Wednesday sikret finaleplassen i videovinduet øverst.

Hull knuste Derby i første playoff-semifinale

Enorme summer

Men den slumrende kjempen kan fort bli sendt tilbake i koma i kampen som omtales som fotballverdens mest lukrative.

Forskjellen på seier og tap er enorm. Et opprykk til øverste divisjon er estimert å være verdt 200 millioner pund (2,3 milliarder norske kroner).

Det er 900 millioner kroner mer enn forrige sesong, på grunn av de økte TV-inntektene. Så for Hull og Sheffield Wednesday er det enorme økonomiske insentiver for å vinne.

De to klubbene kommer fra helt ulike veier. Hull rykket ned fra Premier League i fjor, og har takket være fallskjermen til lagene som rykket ned beholdt et Premier League-oppsett på klubben, med tanke på lønninger og stall.

Et finaletap kan bety drastiske kutt i satsingen.

For Sheffield Wednesday er historien en annen. Rundt 2010 var klubben på randen av konkurs, men ble reddet. Etter å ha bygget seg opp igjen, står de nå rett ved inngangen til der krøsushornet befinner seg.

– Sheffield Wednesday er nok mer i angrepsposisjon, sier TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Men taper de, kan det som se ut som en oppvåkning ende med at klubben blir slynget tilbake i koma.

– For Wednesday er dette en mulighet som kanskje bare kommer en gang i karrieren til spillerne. Alt kan skje i denne kampen. Rykker de opp er de i Premier League, gjør de ikke kan de fort bli værende i Championship lenger, sier Wikestad.

– For Hull har mye mer å tape med tanke på at de har et veldig mye høyere lønnsbudsjett. Også får de et tøft valg om de skal holde på Steve Bruce. Så langt har de stått ved hans side, men om de ikke går opp igjen får de en avgjørelse å ta.

Klar over konsekvensene

Og de involverte vet hva det betyr.

– Dette rangerer som den største på lang, lang tid på grunn av det som står på spill, sier Steve Bruce.

– Om du kan komme deg inn i Premier League nå, kan det virkelig være med på å trygge klubbens situasjon, med alle pengene som er flommer omkring. Det er ganske utrolig. For en klubb som vår ville det utgjort en stor forskjell.

På tross av det hevder Bruce at spillerne hans ikke tenker på penger.

Daily Mail har samlet sammen en oversikt over alt du trenger å vite om opprykksfinalen. Her er noe av det.

Hvor mange billetter er solgt?

Selv om det er Hull som har hatt noen opptredener i Premier League de siste årene er det liten tvil om at det er uglene fra Sheffield som er den største klubben.

Klubben solgte ut sine 39.000 billetter innen en halvtime, mens Hull bare har maktet 27.000 fredag.

På grunn av at Hull ikke solgte billettene i blokker, som FA ba dem om, blir trolig ikke Wembley solgt ut, fordi det vil presentere en sikkerhetsrisiko om disse blir solgt til motstandernes fans.

Hvem er nøkkelspillerne?
Ifølge den britiske avisen blir det en spissduell mellom Abel Hernandez (Hull) og Fernando Forestieri (Wednesday).

Hernandez ble nummer to på toppscorerlisten i Championship med 21 scoringer, mens Forestieri står med 15.

Hvem er managerne?
Steve Bruce kan bli historisk som den første til å vinne fire opprykk til Premier League. Det vil han være den første manageren som makter. Han har klart det to ganger med Birmingham og også med Hull i 2013.

Carlos Carvalhal kom til England i 2015 og har gjort en god jobb med Sheffield Wednesday, blant annet eksemplifisert med at laget gruste Arsenal i ligacupen. Han er ikke helt uten erfaring med opprykk heller. I 2003/04 ledet han Vitoria Setubal til å rykke opp til den øverste divisjonen i Portugal.

Hvordan er formkurven:

Hull var inne i topp to som gir direkte opprykk til Premier League helt frem til februar, men opplevde en liten formsvikt mot slutten av sesongen. Slo ut Derby i playoff-semifinalen.

Wednesday har hatt en oppsving mot slutten, og stjal den siste playoff-plassen før Ipswich og Cardiff. De tapte bare to ganger på de siste elleve kampene. Slo ut Brighton i playoff-semifinalen.

Slik gikk det i serien:

Lagene spilte uavgjort 1-1 på Hillsborough i oktober, der Forestieri og Hernandez scoret målene. Det omvendte oppgjøret på KC Stadium så lagene spille uavgjort 0-0.

Finalen blir det 50. møte mellom de to lagene. Hull har vunnet elleve, Wednesday 20. Hele 18 ganger har det endt uavgjort.