Forhåndsfavorittene har svakheter som Zlatan kan utnytte

– Midtbanen ser faktisk helt ødelagt ut.

Slik ender EM - tipp utfallet!

Spill EM-manager her!

Belgia, Italia, Irland og Sverige kunne sukke i kor da EM-gruppene ble trukket. Gruppe E ble nemlig utnevnt til dødens gruppe i årets EM-sluttspill. Med mesterskapet få dager unna spørs det om ikke andre grupper er vel så sterke, men her blir det uansett knallhard kamp om avansementet.

Les også: Ekspertene om gruppe D: – Spørs om ikke dette er dødens gruppe

Belgia er nummer to på FIFA-rangeringen og stiller kanskje sterkere enn noensinne i et internasjonalt mesterskap. Italia har utvilsomt hatt sterkere mannskap enn i år, men til gjengjeld er sentrallinjen robust og vinnermentaliteten ubestridt. Irland og Sverige får en tøff jobb med å kvalifisere seg fra gruppen, men er definitivt sterke nok til å gi de to favorittene hodebry.

Slik sendes gruppe E på TV:

  • 13. juni kl 18.00: TV2: Irland - Sverige (Stade de France, Saint Denis)
  • 13. juni kl 21.00: TV2 Zebra: Belgia - Italia (Stade des Lumières, Lyon)
  • 17. juni kl 15.00: NRK1: Italia - Sverige (Stadium Municipal, Toulouse)
  • 18. juni kl 15.00: TV2: Belgia - Irland (Matmut Atlantique, Bordeaux)
  • 22. juni kl 21.00: NRK1: Sverige - Belgia (Allianz Riviera, Nice)
  • 22. juni kl 21.00: NRK3: Italia - Irland (Stade Pierre-Mauroy, Lille)

BELGIA

Nøkkelspiller

Belgia fremstår som et av turneringens mest komplette mannskap, og det kan i så måte være vanskelig å peke på én nøkkelspiller. Med en uhyre sterk angrepsrekke er trener Marc Wilmots velsignet med fullgode alternativer dersom førsterekken ikke leverer. Bakover på banen er det derimot litt tynnere i rekkene.

Lagets kaptein og åndelige leder, Vincent Kompany, mister mesterskapet med skade. Dermed må andre spillere stå frem for å organisere forsvaret. Keeper Thibaut Courtois er blant dem. Tette og jevne EM-kamper avgjøres ofte på keeperplass, og i så måte er Courtois det nærmeste Belgia kommer én enkelt nøkkelspiller. Belgia er avhengige av at Courtois ikke bare hever seg til sitt beste, men også fremstår som en leder bakover på banen. Etter en variabel Premier League-sesong er ikke det noe man kan ta for gitt.

Ung profil

Den gylne generasjonen fra talentfabrikken Belgia har begynt å bevege seg inn i andre halvdel av 20-årene. Dermed kommer også årets EM på et tidspunkt der generasjonen ventelig skal kunne levere sine beste prestasjoner. I tillegg til en solid og etablert stamme, kommer det også nye talenter opp til Wilmots' mannskap.

Den største unge profilen må sies å være Divock Origi (21), som etter Klopps ankomst til Liverpool har sett svært spennende ut. Med fart, styrke og entusiasme besitter angriperen ferdighetene til å kunne snu en kamp på hodet. Men er han i toppform etter skaden? Og vil han få spilletid i en særdeles sterk angrepsrekke?

Trener

47 år gamle Marc Wilmots har fått æren av å skulle lede Belgias spennende mannskap til nye høyder. Med troppen han har til rådighet følger det imidlertid også et stort press. Selv om det riktignok var finalistene fra Argentina som slo ut Belgia i VM 2014, hadde mange forventet at Wilmots skulle ta dem lenger enn til kvartfinale. I årets EM er i alle fall forventningene betydelig høyere enn et hederlig forsøk.

Den tidligere landslagsspilleren, som med 70 landskamper var aktiv til EM på hjemmebane i 2000, har vært i det belgiske støtteapparatet siden 2009. Etter tre år som assistenttrener overtok han hovedtrenerjobben i 2012. Wilmots er en populær mann i Belgia, mye takket være evnen til å få opp unge talenter, men han lever nå under et sterkt press om å levere. Og med en tøff gruppe får verken Wilmots eller Belgia noe som helst gratis.

Kvaliken

Belgia tok seg videre som gruppevinner foran Wales. Belgia endte på 23 poeng etter sju seirer, to uavgjort og ett tap. Tapet kom i bortekamp mot gruppetoer Wales. Gjennom kvaliken måtte Wilmots, i fravær av gode backalternativer, gjøre drastiske grep. Premier Leagues kanskje beste midtstopperpar denne sesongen, Vertonghen og Alderweireld (Tottenham), ble ofte splittet i to og plassert på hver sin back. Lombaerts (Zenit) og Kompany (Man. City) tok plassene sentralt. Med begge skadet må kabalen legges på nytt, og det gjenstår fortsatt å se nøyaktig hvordan det blir løst. Mot Norge så det i alle fall ikke bra ut.

Med utgangspunkt i 4-2-3-1 ventes det at Wilmots vil bruke Radja Nainggolan (Roma) og Axel Witsel (Zenit) i de to dypeste midtbaneposisjonene. Førstnevnte har tilbakelagt en særdeles sterk sesong i Serie A og kan være på flyttefot denne sommeren. Med sin ekstremt energiske spillestil kan Nainggolan også flyttes opp bak spissene, hvor han har hatt stor suksess for Roma denne våren. Det åpner i så fall for at Dembélé kan dyttes inn dypere i banen.

Lenger fremme er Eden Hazard (Chelsea) og Kevin De Bruyne (Manchester City) trolig de første navnene på blokken (med fem mål hver ble de Belgias toppscorere i kvaliken), men Wilmots har meget sterke alternativer i Yannick Ferreira Carrasco (Atlético Madrid) og Dries Mertens (Napoli). Sistnevnte ventes å bli det tredje navnet i rekken bak spissen. Det store spørsmålstegnet offensivt er hvorvidt Lukaku finner målformen for landslaget (0 mål i kvaliken), eller om Wilmots i stedet vil bruke Origi (Liverpool) eller formsterke Batshuayi (Marseille).

EM-historie

Belgia deltar i EM for sjette gang, men det er faktisk første gang siden 1984 at de har klart å kvalifisere seg via en vellykket kvalik. Forrige deltakelse kom i 2000, da de slapp å kvalifisere seg fordi de var arrangør sammen med Nederland, men det hele ble en gedigen nedtur for hjemmenasjonen da de ende på sisteplass i gruppen sin.

Da gikk det betraktelig bedre i EM-debuten i 1972, da belgierne faktisk tok bronsemedalje i mesterskapet på hjemmebane. I 1980 gikk det enda bedre, da belgierne kun ble slått av Vest-Tyskland og sikret seg sølvmedaljene i mesterskapet i Italia. Fire år senere endte de på sisteplass i gruppen da mesterskapet sist ble arrangert på fransk jord.

Ekspertenes vurdering

Både Jesper Mathisen og Simen Stamsø Møller liker det belgiske mannskapet, men er usikre på den defensive tryggheten.

– De kommer til å savne Kompany, men det verste her er at de risikerer å bruke midtstoppere som backer. I mine øyne er det aldri optimalt. Courtois blir viktig, og de har en av turneringens beste keepere dersom han er på topp. Fra midtbanen og fremover har de et arsenal av kvalitet. Både med tanke på toppnivå og bredde, sier Mathisen.

– Hvis Belgia hadde Sveits' backer, altså Rodriguez og Lichtsteiner, så ville de hatt et komplett lag, men nå ser det litt skeivt komponert ut. Hvis de skulle få en skade til, så er faktisk forsvaret litt tvilsomt. Ellers er det råsterkt. Jeg håper at Nainggolan starter i stedet for Fellaini, selv om sistnevnte er godt likt av Wilmots. Med riktig uttak kan denne midtbanen være direkte vond å møte. Lengre fremme, med Lukaku, De Bruyne og Hazard, er det også positivt.

ITALIA

Nøkkelspiller

Årets Italia mangler de store profilene offensivt, og det kan være vanskelig å se nøyaktig hvor målene skal komme fra. Sannsynligvis sliter også Antonio Conte med å danne en helt klar visjon for den offensive sammensetningen. Som vanlig kommer imidlertid Italia til mesterskapet med en robust sentrallinje man aldri skal kimse av.

Selv om Gianluigi Buffon fortsatt er blant verdens ypperste keepere, og ikke minst ledertyper, er det vanskelig å overse Leonardo Bonucci når en nøkkelspiller skal utpekes. Juventus-stopperen er blant verdens aller beste midtstoppere og styrer spillet bakfra med en utpreget italiensk fotballhjerne. Leonardo Bonucci blir helt avgjørende for Antonio Contes evne til å sette et solid forsvar. Og det blir igjen helt avgjørende for at Italia skal kunne gå langt i EM.

Ung profil

Napoli-vingen Lorenzo Insigne føles yngre enn han egentlig er, men det er også først denne sesongen at 24-åringen virkelig har begynt å kvitte seg med stempelet som «ung og lovende». I en tropp som ellers preges av hardtarbeidende systemspillere, representerer Insigne et av få kreative innslag.

Den dynamiske kantspilleren avsluttet Serie A-sesongen med tolv mål og ti målgivende pasninger, og det kan i så måte bli vanskelig for Conte å benke napolitaneren. Mens Insigne i utgangspunktet er for gammel til å bli trukket frem som en ung profil, er han likevel et symbol på den italienske landslagsfotballens drakamp mellom ung lekenhet og Contes kompromissløse soliditet.

Trener

Hele Italia vil se på Antonio Conte dersom landslaget ikke lykkes denne sommeren, men interessen blir ventelig også stor i England. Etter mesterskapet overtar 46-åringen jobben som Chelsea-manager, og EM tilbyr således en unik innsikt i taktikerens stil og system.

Sannsynligvis vil Contes Italia gi samme svar som før. For den tidligere Juventus-manageren handler fotball mindre om konkrete tall-kombinasjoner og overordnede filosofier. Det handler til gjengjeld mer om mentalitet og pragmatiske løsninger. Mens den tidligere Juventus-manageren har variert mellom lavt press, høyt press, 3-5-2 og 4-2-4, er han alt annet enn fleksibelt i sine krav til spillernes holdning og innstilling. Det vil være rimelig å forvente et ærgjerrig Italia som spiller på defensive styrker og angriper på kontringer. Spørsmålet er imidlertid om Conte har nok kvalitet i midtbane- og angrepsleddet til å konkurrere med de aller beste.

Kvaliken

Italia tok seg komfortabelt videre fra EM-kvaliken og sikret gruppeseieren med 2-1 over Norge i siste kamp. Contes menn gikk ubeseiret gjennom kvaliken, og foruten tre uavgjorte midtveis i gruppespillet (Bulgaria og to ganger Kroatia) ble samtlige kamper vunnet.

I løpet av de ti kampene var hele 49 spillere var innom troppen. 35 av dem fikk spilletid og de 16 målene ble scoret av ti ulike spillere. Med beskjedne tre mål ble Graziano Pellè lagets toppscorer. Blant flere lag som er vanskelige å spå før sommerens EM, er Italia blant de aller mest utfordrende. Noen faste holdepunkter er det imidlertid enkelt å finne.

Juventus-trioen Gianluigi Buffon, Leonardo Bonucci og Giorgio Chiellini var hjertet i det italienske forsvaret gjennom kvaliken, og det kommer de også til å være i Frankrike. Matteo Darmian (Manchester United) og Mattia De Sciglio (Milan) fikk mye spilletid i kvaliken, men sistnevnte kan fort forsvinne ut av laget – særlig dersom Conte vil bruke energiske Alessandro Florenzi (Roma) til høyre i 3-5-2. Med trebackslinje vil Andrea Barzagli komme inn.

Uten Verratti og Marchisio, som begge er skadet, får Daniele De Rossi (Roma) og småskadede Thiago Motta (PSG) det store ansvaret med å stabilisere midtbanen. Fraværet av Verrattis kreativitet i dype posisjoner øker behovet for kreativitet lengre fremme, og i så måte kan formsterke Lorenzo Insigne (Napoli) og Stephan El Shaarawy (Roma) være aktuelle navn for Conte. Solide Antonio Candreva (Lazio) var imidlertid en Conte-favoritt gjennom kvaliken og vil ventelig være hyppig brukt i mesterskapet. Som i kvaliken ventes det at Graziano Pellè eller Ciro Immobile, i fravær av noe bedre, blir brukt i midten av angrepet.

EM-historie

Italia er en av gigantene i europeisk fotballsammenheng, og har deltatt hele ni ganger tidligere i EM. Debuten på hjemmebane i 1968 endte sågar med triumf, men det skulle gå historisk lange 32 år før neste finaleopptreden som endte med tap for Frankrike i 2000. Ingen andre nasjoner har vært i to EM-finaler med like stort mellomrom.

Innimellom de to finaleopptredene ble det 4. plass i 1980 og tapt semifinale i 1988, mens laget både i 1996, 2004 og 2008 røk ut i gruppespillet. For åtte år siden tapte de kvartfinalen for Spania på straffesparkkonkurranse, mens man for fire år siden igjen gikk til finalen der det ble 0-4-tap for spanjolene i Kiev.

Ekspertenes vurdering

Mens forsvaret er det store spørsmålet i Belgias tilfelle, mener ekspertene at forsvaret omtrent er det eneste sikre i Italias lag.

– De ser definitivt solide ut defensivt, men hvor god er midtbanen uten Verratti og Marchisio? Og hvem skal score målene? De blir som alltid vanskelig å slå, men jeg tror Italia vil kunne slite offensivt. Jeg tviler på at det blir noe festfotball her.

– Midtbanen deres ser faktisk helt ødelagt ut, istemmer Simen Stamsø Møller.

– De får fryktelige problemer uten Verratti og Marchisio. I stedet for å ha spillere med ulike kvaliteter får de nå en midtbane der alle må gjøre alt. I så måte synes jeg det er pussig at ikke Jorginho er med til EM. Logisk sett må de få inn noen dynamiske kantspillere for å avhjelpe dette problemet, men jeg tviler på at det blir sånn. Det blir tvert imot sikkerhet først og mer fem enn tre bak. Insigne og El Shaarawy blir trolig plan B, mens Pellè om ikke annet er en typisk mesterskapsspiss. Trøsten for Italia er at de, i motsetning til mange andre lag, ser virkelig sterke ut defensivt.

IRLAND

Nøkkelspiller

Med en uglamorøs stamme fra Premier League fremstår Shane Long som lagets største ressurs. Angriperen leverte brukbare ti mål og fire målgivende på 28 kamper i Premier League denne sesongen. Til tross for sine 180 centimeter er han en trussel i luftrommet, men det er først og fremst takket være hans bevegelser uten ball. Irland-spissen går på løp etter løp uten å klage, og det pleier å bli farlig når han først får ballen i gunstige posisjoner. Etter den gode sesongen for Southampton kobles han til både Tottenham og Liverpool, og et sterkt EM vil neppe svekke markedsverdien.

Ung profil

23 år gamle Cyrus Christie (Derby) er troppens yngste spiller, uten at det gir særlig stor grunn til entusiasme. Høyrebacken, som kan minne om en fattigmanns Glen Johnson, spilte seg inn i troppen utover i kvaliken og blir også med til sommerens EM. Noen stor, ung profil er han imidlertid ikke. Med Séamus Coleman på høyrebacken blir det neppe EM i Frankrike neppe mer enn en læringstur for Derby-spilleren.

Trener

Trener Martin O'Neill har lang og god Premier League-erfaring fra Leicester, Aston Villa og Sunderland. I tillegg har han også vært sjef i Celtic. Erfaringen kommer godt med i en gruppe der Irland må betraktes som store underdogs, og der de utvilsomt må heve seg til maksnivået for å kunne ta seg videre. Gjennom kvaliken har også O'Neill vist at det er noe han er i stand til å få til. Fire poeng mot Tyskland var meget sterkt. 3-1-seier mot Bosnia i playoff er heller ikke til å kimse av. Martin O'Neill har lyktes med å skape engasjement og entusiasme i en tropp uten de helt store profilene. Med sin detaljorienterte tilnærming (som hobby liker han å følge og løse drapssaker i retten) kan han være typen til å skape uro i dødens gruppe.

Kvaliken

Irland åpnet helt etter skjema med seiere mot Georgia og Gibraltar, etterfulgt av et sterkt poeng borte mot Tyskland. Deretter ble det en avsporing for det irske EM-toget. To poeng på tre kamper, mot Polen og Skottland (to oppgjør), betydde at det mest realistiske ville være å kjempe for tredjeplass. Med seier i tre av de siste fire kampene, deriblant hjemme mot Tyskland, klarte de det uten altfor store problemer. I playoffen mot Bosnia ble 1-1 borte, før 2-0 på hjemmebane spikret EM-plassen.

Selv om Shay Given fikk en del sjanser i kvaliken, er det West Ham-keeper Darren Randolph som har fått flest sjanser i oppkjøringen. Sannsynligvis er det også han som vokter buret. John O'Shea (Sunderland) er et klart førstevalg på midtstopperplass, mens makkeren virker å være mer uavklart. Séamus Coleman (Everton) tar høyrebacken, mens de siste treningskampene peker i retning av at Robbie Brady (Norwich) trekkes ned til venstreback.

Premier League-kvartetten James McCarthy (Everton), James McClean (West Bromwich Albion), Glenn Whelan (Stoke) og Wes Hoolahan (Norwich) ble alle hyppig brukt i kvaliken. Det er sannsynlig at disse fire bekler midtbanerollene. Lengst fremme står det mellom Robbie Keane (LA Galaxy), Shane Long (Southampton) og Jonathan Walters (Stoke). Trolig er det de to sistnevnte som vil starte for Irland i EM.

EM-historie

Irland er klare for sitt tredje EM-sluttspill, og håper på å gjøre det betraktelig bedre enn i de to foregående. Både i 1988 og i 2012 ble det nemlig exit etter gruppespillet for irene. Deres første kamp i 1988 er fremdeles deres beste sportslige minne fra turneringen, da storebror England ble slått 1-0 på Neckarstadion i Stuttgart i gruppespillet for 28 år siden.

Dessverre for irene var ikke 1-1 mot kommende sølvvinner Sovjetunionen og 0-1 for kommende europamester Nederland nok til å gå videre fra gruppen. Da irene var med igjen for andre gang, for fire år siden, havne de også i gruppe med de to lagene som til slutt skulle ta gull og sølv i mesterskapet i Polen og Ukraina. Etter 1-3 for Kroatia i åpningskampen ventet nemlig Spania og Italia, hvorpå det ble nye nederlag med henholdsvis 0-4 og 0-2 i den grønne hatten.

Ekspertenes vurdering

Det blir ingen stor entusiasme i rommet når Simen Stamsø Møller og Jesper Mathisen innser at Irland er neste lag.

– Dette er et kjempegrått lag, åpner Mathisen.

– Hakket mindre grått en koksgråe Nord-Irland, svarer Møller.

– Det er stor sprik i kvalitet her. Clark har vært horribel for Aston Villa, mens Shane Long er i superslag. McCarthy og Coleman er egentlig ganske gode, men har vært pyton denne sesongen. For Irlands del frykter jeg at litt for mye ligger på Shane Long, fortsetter Møller.

Mathisen ser noe positivt i irenes mentalitet og lederne de har på benken.

– Jeg vil faktisk si at de har en fantastisk trenerbenk. Jeg er stor fan av Martin O'Neill og Roy Keane. De passer godt til denne gruppen og vil klare å mobilisere dem fullt ut. Samtidig er de typene til å trekke oppmerksomheten bort fra spillerne. Det blir, om ikke annet, full fart og EMs svar på «the crazy gang». Rent kvalitativt er det likevel ikke godt nok til at det blir så veldig mye mer enn det, sier han.

SVERIGE

Nøkkelspiller

Sverige med og uten Zlatan Ibrahimovic er to vidt forskjellige fotballag. Det merket svenskene godt i den ikke altfor underholdende treningskampen mot Slovenia. Etter 90 minutter var det kun storskjermbildene av superstjernen som hadde fått publikum til å juble. Ibrahimovic er et aktivum i ethvert angrep, så også det svenske, og i løpet av kvaliken scoret han elleve mål på ti kamper. Nest farligst foran mål var Erkan Zengin med sine tre scoringer.

Svensk EM-suksess er ikke bare avhengig av at Zlatan Ibrahimovic finner frem toppformen, men også at resten av laget lykkes med å spille ham god. Selv om spissen kan utrette enorme ting på egen hånd, er det likevel viktig at han ikke blir verken isolert eller dratt for mye ut av farlige posisjoner. Uansett blir Zlatan en av mesterskapets aller største attraksjoner.

Ung profil

21-åringen Victor Nilsson Lindelöf kobles til en rekke storklubber, deriblant Barcelona og Manchester United, etter en god sesong for Benfica. Med 15 kamper for den portugisiske storklubben denne sesongen har midtstopperen fått sitt gjennombrudd på landslaget. Debuten kom 24. mars da Sverige tapte 1-2 mot Tyrkia, og nå er han klar for sitt første mesterskap. Den duellsterke midtstopperen har stor tilstedeværelse i luftrommet og kan i tillegg benyttes på høyreback. Dersom han får sjansen i EM vil det definitivt være en rekke store klubber som holder et øye med ham.

Trener

Tidligere Rosenborg-trener Erik Hamrén bør være kjent for de fleste nordmenn. Velkjent bør også hans terping på «attityd» være. Med Marc Wilmots, Antonio Conte og Martin O'Neill på trenerbenkene i gruppe E, skulle det bare mangle at også svenskene stilte med en detaljorientert og metodisk trenertype. Selv om svensken fremstår jovial og gemyttlig, vil trønderne huske ham best for å stille harde krav til spillerne. Økt treningskvalitet, bedre kosthold og tydeligere struktur var hovedingrediensene i Hamréns hestekur for Rosenborg. Det gir også en god pekepinn på hva man kan forvente av Sverige i årets EM.

58-åringen har vært svensk landslagssjef siden 2009. Sverige deltok ikke i VM 2010, men var tilbake i EM 2012 etter å ha fullført kvaliken som beste toer. Der ble det sisteplass i gruppe med England, Frankrike og vertsnasjon Ukraina. Ny VM-skuffelse ble det da svenskene kom på andreplass i kvalikgruppen og tapte playoff mot Portugal. Når Zlatan Ibrahimovic nå drar til sitt kanskje siste mesterskap, vil svenskene håpe på mer enn et hederlig forsøk. Det er også Erik Hamrén helt klar over.

Kvaliken

Sverige åpnet med uavgjort mot Østerrike (borte) og Russland (hjemme), før 2-0-seier mot Liechtenstein fulgte i tredje kamp. Med uavgjort borte mot Montenegro, som riktignok ikke er en enkel kamp, begynte det imidlertid å se dårlig ut for mulighetene til å sikre direktekvalifisering. Etter seier mot Moldova og Montenegro så det bedre ut, men det store vendepunktet i negativ retning var da Russland slo dem i Moskva. Verre ble det med et pinlig 1-4-tap i den påfølgende kampen mot Østerrike. Dermed måtte svenskene ut i kvalik mot Danmark, som endte med 4-3-seier sammenlagt.

Med sine elleve mål var Zlatan Ibrahimovic det naturlige midtpunktet i Sveriges ferd mot EM. Veteranen Andreas Isaksson (Kasimpasa) voktet buret i samtlige kvalikkamper og blir etter alt å dømme også førstevalg i EM. Basert på de siste treningskampene kan det se ut til at kvalikbautaen Andreas Granqvist (Krasnodar) får selskap av nevnte Victor Nilsson Lindelöf (Benfica) i midtforsvaret. Martin Olsson (Norwich) fremstår som et klart førstevalg på venstreback, mens det har blitt rotert langt mer på høyreback. Uansett ser forsvaret ut til å holde det nødvendige nivået for å kjempe om gruppeavansement.

Midtbanen skal også være i stand til å matche mange motstandere i EM. Erfarne Kim Källström (Grasshopper) spilte elleve av kampene i kvaliken og blir ventelig en viktig brikke i mesterskapet. Sebastian Larsson (Sunderland), Erkan Zengin (Trabzonspor) og Albin Ekdal (Hamburg) var også mer eller mindre faste brikker i laget, men sistnevntes form er et spørsmålstegn etter at han falt på et glassbord ved sesongslutt. Durmaz og Forsberg puster disse i nakken. John Guidetti (Celta), Emir Kujovic (Norrköping) og Marcus Berg (Panathinaikos) kjemper om en plass ved siden av Zlatan Ibrahimovic (PSG), dersom ikke Hamrén velger å spille med én spiss.

EM historie

Sverige deltar i sitt femte EM på rad og sitt sjette totalt. Våre naboer i øst debuterte på hjemmebane i 1992 og kom til semifinalen etter å ha imponert ved å vinne innledningspuljen sin der deres motstandere var England, Frankrike og den kommende mester Danmark. I semien tapte de dog 2-3 for Tyskland.

Neste deltakelse kom i EM i Belgia og Nederland i 2000, der de røk ut i gruppespillet, før det ble avansement til kvarfinalen i 2004. Dessverre for svenskene røk man her på straffekonk mot Nederland, da både Zlatan Ibrahimovic og Olof Mellberg misset fra elleve meter. Siden den gangen har ikke Sverige gått videre fra gruppespill, med én seier og to tap som fasit både i 2008 og 2012.

Ekspertenes vurdering

TV 2s eksperter tror denne gangen Sverige kan bite fra seg i den tøffe gruppen, men er ikke akkurat overveldet av hva det svenske laget har vist i nyere tid.

– Dessverre er faktisk Sverige også et ganske grått lag. Det er en del kjedelige spillere i denne troppen, og som kollektiv spiller de heller ikke særlig attraktiv fotball. Guidetti og Hiljemark er gøy å se på, men det er ikke akkurat øverste hylle. Jeg gleder meg imidlertid til å se Lindelöf, som ser spennende ut og er en skikkelig harding. Totalt sett føles ikke dette som et veldig sterkt lag, men de har Zlatan og det er de andre lagene fullt klare over. Det betyr at de vil ta hensyn til ham og forsøke å nøytralisere ham. Det er det mange som har prøvd på før uten å lykkes. Dessverre for Sverige er dette enda mer «one man team» enn Wales, sier Møller.

Mathisen er helt enig.

– De er selvfølgelig helt avhengige av ham. I playoffen mot Danmark var det han som i praksis avgjorde det, og nå i treningskampene har de sett direkte svake ut uten ham. De har et helt greit rammerverk, men avansement står og faller på én mann.

TIDLIGERE MØTER

Den første kampen i gruppen kan du se på TV 2, når Irland-Sverige braker løs på Stade de France 13. juni klokken 18.00. De har møtt hverandre ti ganger tidligere, men aldri i mesterskap, og Sverige har overtaket med 5-2-3 i de innbyrdes oppgjørene. Sist de møtte hverandre var 13. september 2013, da svenskene vant 2-1 i Irland i kvaliken forut for VM i 2014.

21.00 samme kveld er det - også det på TV 2 - duket for Belgia-Italia, to av outsiderne til EM-tittelen, på Stade des Lumières i Lyon. Det blir fjerde gang de to møtes i mesterskap, og 22. gang noensinne. Det første mesterskapsmøtet var i gruppespillet i VM i 1954, da Italia vant 4-1, mens nye gruppespillmøter både i 1980 (0-0) og 2000 (2-0 til Italia) utgjør de to EM-møtene til nå. I det siste av de to oppgjørene spilte for øvrig dagens landslagssjefer, Marc Wilmots og Antonio Conte, på hver sin sentrale midtbane. Totalt har Italia vunnet 13 kamper mot Belgia, fire er endt uavgjort og fire har endt med belgisk seier.

17. juni klokken er det klart for ny kamp i gruppen, og 15.00 på NRK1 skal Italia-Sverige kjempe om poengene på Stadium Municipal i Toulouse. Svenskene er såvidt en motstander Italia har møtt oftere enn de har møtt belgierne, ettersom de nå møter Sverige for 23. gang. Av de første 22 har Italia vunnet ti, tap seks og spilt seks uavgjorte. To VM-kamper og to EM-kamper er det også blitt, med svensk 3-2-seier i VM i 1950, italiensk 1-0-seier i VM i 1970 og 2-1-seier i EM i 2000, mens det ble uavgjort i siste mesterskapsmøte i EM i 2004. Sist de møttes var for øvrig i en treningskamp i 2009, da Italia vant 1-0.

18. juni klokken 15.00 viser TV 2 Belgia-Irland fra Matmut Atlantique i Bordeaux, og dette er første gang de to møtes i et mesterskap. 5-5-4 er statusen i belgisk favør i de 14 kampene de faktisk har møtt hverandre, og de har ikke møttes siden forut for VM i 1998. Den gang møttes de i play-off-kamper om en plass i det forrige mesterskapet Frankrike arrangerte, og belgierne seiret med 1-1 i Dublin og 2-1 i Brussel.

22. juni skal puljen avgjøres, og 21.00 kan man påå NRK1 se Sverige-Belgia fra Allianz Riviera i Nice. Et våkent øye har nok registrert at Italia møtte begge disse i EM i 2000, for da var de nemlig i samme pulje. Dette er også deres eneste EM-møte, og endte med 2-1-seier til Belgia på hjemmebane. Den største seieren i et oppgjør mellom de to kom i 2. runde i OL i 1924, da Sverige vant hele 8-1. Også dette oppgjøret var på fransk jord, ettersom Paris var vertskap for et OL som endte med svensk fotballbronse. Totalt har Sverige og Belgia møtt hverandre 14 ganger, med 7-2-5 i belgisk favør som statistikkfasit. Siste møte var en treningskamp like før VM for to år siden, da Belgia vant 2-0.

På NRK3 kan man samtidig se Italia-Irland fra Stade Pierre-Mauroy i Lille. Landene var i pulje sammen også for fire år siden, da Italia vant 2-0, og har også møttes to ganger i VM. Italia vant 1-0 over irene i kvartfinalen på hjemmebane i 1990, før Irland fikk sin revansj med 1-0-seier i gruppespillet i USA fire år senere. Den gang var de begge i gruppe med Norge. I tillegg til disse tre kampene har lagene møttes ytterligere elleve ganger, og den totale statistikken viser 9-3-2 i Italias favør. Forrige gang de to møttes var også i en treningskamp like før VM for to år siden, og da endte det 0-0.

EKSPERTENE: SLIK ENDER GRUPPEN

Møller og Mathisen spår en jevn gruppe der alt kan skje.

– Det er lett å si at Belgia og Italia skal gå videre her, men dette blir jevnt og tøft. Alle kan ta poeng fra alle, sier Mathisen.

– Det er sannsynlig at Belgia og Italia spiller uavgjort i den første kampen, mens Sverige mot Irland blir en nøkkelkamp for underdogene, tilføyer Møller, før ekspertene likevel faller ned på et nokså konservativ tips for gruppen:

  1. Belgia
  2. Italia
  3. Sverige
  4. Irland

Belgias tropp:

Keepere:
1. Thibaut Courtois (Chelsea)
12. Simon Mignolet (Liverpool)
13. Jean-François Gillet (KV Mechelen)

Forsvar:
2. Toby Alderweireld (Tottenham)
3. Thomas Vermaelen (FC Barcelona)
5. Jan Vertonghen (Tottenham)
15. Jason Denayer (Galatasaray)

16. Thomas Meunier (Club Brugge)
18. Christian Kabasele (Genk
21. Jordan Lukaku (KV Oostende)
23. Laurent Ciman (Montreal Impact)

Midtbane:
4. Radja Nainggolan (AS Roma)
6. Axel Witsel (Zenit)
7. Kevin De Bruyne (Manchester City)
8. Marouane Fellaini (Manchester United)
10. Eden Hazard (Chelsea)
11. Yannick Carrasco (Atlético Madrid)
14. Dries Mertens (Napoli)
19. Mousa Dembélé (Tottenham)

Angrep:
9.
Romelu Lukaku (Everton)
17. Divock Origi (Liverpool)
20. Christian Benteke (Liverpool)
22. Michy Batshuayi (Marseille)

Italias tropp:

Keepere:
1. Gianluigi Buffon (Juventus)
12. Salvatore Sirigu (Paris Saint Germain)
13. Federico Marchetti (Lazio)

Forsvar:
2. Mattia De Sciglio (Milan)

3. Giorgio Chiellini (Juventus)

4. Matteo Darmian (Manchester United)
5. Angelo Obinze Ogbonna (West Ham)
15. Andrea Barzagli (Juventus)
19. Leonardo Bonucci (Juventus)

Midtbane:
6. Antonio Candreva (Lazio)

8. Alessandro Florenzi (Roma)
10. Thiago Motta (Paris Saint Germain)

14. Stefano Sturaro (Juventus)
16. Daniele De Rossi (Roma)
18. Marco Parolo (Lazio)
21. Federico Bernardeschi (Fiorentina)
23. Emanuele Giaccherini (Bologna)

Angrep:
7. Simone Zaza (Juventus)

9. Graziano Pellè (Southampton)
11. Ciro Immobile (Torino)
17. Eder (Inter)
20. Lorenzo Insigne (Napoli)
22. Stephan El Shaarawy (Roma)

Sveriges tropp:

Keepere:
1. Andreas Isaksson (Kasimpasa)
12. Robin Olsen (FC København)
23. Patrik Carlgren (AIK)

Forsvar:
2. Mikael Lustig (Celtic)
3. Erik Johansson (FC København)
4. Andreas Granqvist (Krasnodar)
5. Martin Olsson (Norwich)
13. Pontus Jansson (Torino)
14. Victor Nilsson Lindelöf (Benfica)
17. Ludwig Augustinsson (FC København)

Midtbane:
6.
Emil Forsberg (RB Leipzig)
7.
Sebastian Larsson (Sunderland)
8. Albin Ekdal (Hamburg)
9. Kim Källström (Grasshoppers)
15. Oscar Hiljemark (Palermo)
16. Pontus Wernbloom (CSKA Moskva)
18. Oscar Lewicki (Malmö)
21. Jimmy Durmaz (Olympiakos)
22. Erkan Zengin (Trabzonspor)

Angrep:
10. Zlatan Ibrahimovic (PSG)
11. Marcus Berg (Panathinaikos)
19. Emir Kujovic (Norrköping)
20. John Guidetti (Celta)

Irlands tropp:

Keepere:
1. Kieren Westwood (Sheffield Wednesday)
16. Shay Given (Stoke)
23. Darren Randolph (West Ham)

Forsvar:
2. Seamus Coleman (Everton)

3. Ciaran Clark (Aston Villa)
4. John O'Shea (Sunderland)
5. Richard Keogh (Derby)
12. Shane Duffy (Blackburn)

15. Cyrus Christie (Derby)

17. Stephen Ward (Burnley)

Midtbane:
6. Glenn Whelan (Stoke)

7. Aiden McGeady (Sheffield Wednesday)
8. James McCarthy (Everton)
11. James McClean (West Bromwich Albion)
13. Jeff Hendrick (Derby)
18. David Meyler (Hull)

19. Robbie Brady (Norwich)

20. Wes Hoolahan (Norwich)
22. Stephen Quinn (Reading)

Angrep:
9. Shane Long (Southampton)
10. Robbie Keane (LA Galaxy)
14. Jonathan Walters (Stoke)
21. Daryl Murphy (Ipswich)