KAN REKKE OL: Maria Sjarapova offentliggjorde tidligere i år at hun er utestengt pga. doping. Nå kan straffen fjernes. / AFP / ROBYN BECK
KAN REKKE OL: Maria Sjarapova offentliggjorde tidligere i år at hun er utestengt pga. doping. Nå kan straffen fjernes. / AFP / ROBYN BECK Foto: Robyn Beck

Dopingtatt tennisstjerne med i Russlands OL-tropp

Maria Sjarapova og Russland håper dopingstraffen blir fjernet i tide til lekene i Rio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tennisstjernen Maria Sjarapova (29) er tatt ut som én av fire spillere i Russlands OL-tropp til lekene i Rio – selv om hun for øyeblikket er utestengt fra all konkurranse som følger av en positiv dopingprøve. Det skriver Reuters.

Kan bli frifunnet
Sjarapova er én av en rekke russiske utøver som har testet positivt på det forbudte stoffet meldonium de siste månedene. Stoffet, som brukes i behandling av hjerteproblemer, ble ført opp på Det internasjonale antidopingbyråets (WADA) liste i år.

Nå er håpet til både Sjarapova og det russiske forbundet at straffen skal bli fjernet i tide til innmelding av OL-laget 6. juni.

– Dette viser jo at de virker trygge på at hun skal bli frifunnet. Jeg tror også at de har fått signaler på det. Jeg tror hun har en grei sak juridisk sett mtp. at det er usikkerhet knyttet til hvor lenge stoffet sitter i kroppen, sier TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad.

WADA offentliggjorde forrige uke at utøvere som har testet positivt for melodonium før 1. mars 2016 ikke vil bli straffet, så lenge det kan vises til mindre enn ett mikrogram meldonium i testene. Sjarapova møtte forrige uke i London til høring i saken. Det er ventet avklaring innen kort tid.

– Om hun kan konkurrere eller ikke, blir trolig avgjort ved slutten av den første uken i Roland Garros (startet denne uken), sier Shamil Tarpishchev, president i Russlands tennisforbund.

– Burde være kjent for utøverne
Ifølge BBC har Sjarapova innrømmet å brukt meldonium etter at det kom på dopinglisten 1. januar i år. Det er imidlertid ikke kjent hvor mye av det forbudte stoffet som var i den positive prøven til russeren.

– Da har hun jo brutt reglene, sier Kaggestad.

Kim Robin Haugen skal kommentere tennis for TV 2 under Rio-OL. Han er overrasket over at Sjarapova har havnet i denne situasjonen.

– Ser jeg bort fra det rent sportslige er jeg svært kritisk til både Sharapova og støtteapparatet. At en utøver på dette nivået og i en svært opplyst verden hva angår forbudte stoffer på dopinglisten, blir tatt for bruk av meldonium, er nesten ikke til å tro, sier Haugen.

– På det øverste nivået i tennis (og all sport) er det små detaljer som skiller, og bruk av ulovlige prestasjonsfremmende midler er svært kritikkverdig. Helt generelt trenger vi et dopingarbeid som er systematisk, konsistent og knallhardt, men som kollega Kaggestad er inne på, tror jeg Sharapova, henns rådgivere og det russiske tennisforbundet har informasjon som gjør de rimelig trygge på at hun kan representere Russland under OL og derfor er tatt ut.

Kaggestad tror at det er en mulighet for at WADA lemper på kravene som følger av de mange positive prøvene og mangelen på kunnskap rundt hvor lenge meldonium blir værende i kroppen.

– Allerede på høsten i fjor informerte Antidoping-byrået i Russland om det, så det burde være kjent for de fleste utøverne. Bruken har vært omfattende - det er ekstremt mange russere og østeuropere som har brukt stoffet.

Sjarapova er en av de mest meritterte kvinnelige tennisspillerne. Hun har vunnet alle de fire store Grand Slam-turneringene. I London-OL tok hun sølv i kvinnenes singelturnering.

– Dette er en vanskelig sak for WADA i og med at hun er så stor, men dette er blitt en eneste stor suppe for WADA. Det er så mange utøvere som har testet positivt på melodonium. Det inngår i det store bildet med alt som foregår i Russland. Sånn sett kommer det kanskje i skyggen av det andre.