KAN OVERRASKE: Østerrike er EMs største outsider, mener TV 2s eksperter. Foto: Georg Hochmuth, AFP Photo 
KAN OVERRASKE: Østerrike er EMs største outsider, mener TV 2s eksperter. Foto: Georg Hochmuth, AFP Photo  Foto: Georg Hochmuth

Ekspertene: – Her er både turneringens svakeste lag og den største outsideren

Norges overmenn levnes små sjanser, men en debutant får positive skussmål. Dette er alt du trenger å vite om EM-gruppe F.

Slik ender EM - tipp utfallet!

Spill EM-manager her!

Østerrike og Island regnes kanskje ikke for å være blant fotballens stormakter, men kvaliken viste at de to landene uten tvil kan by på problemer for Cristiano Ronaldo og Portugal.

Norges overmenn fra Ungarn må betraktes som store utfordrere i gruppen der Europas beste individualist skal bryne seg på to sterke kollektiv.

I sin analyse av gruppe F har TV 2-ekspertene Simen Stamsø Møller og Jesper Mathisen funnet frem til turneringens svakeste lag - og den største outsideren. Les alt her.

Slik sendes gruppe F på TV:

  • 14. juni kl 21.00: TV 2: Portugal - Island (Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne)
  • 14. juni kl 18.00: NRK2: Østerrike - Ungarn (Matmut Atlantique, Bordeaux)
  • 18. juni kl 18.00: NRK1: Island - Ungarn (Stade Vélodrome, Marseille)
  • 18. juni kl 21.00: NRK1: Portugal - Østerrike (Parc des Princes, Paris)
  • 22. juni kl 18.00: TV 2: Island - Østerrike (Stade de France, Saint Denis)
  • 22. juni kl 18.00: TV 2 Zebra: Ungarn - Portugal (Stade des Lumières, Lyon)

ØSTERRIKE

Nøkkelspiller

Med ni av ti seirer var Østerrike en av EM-kvalikens mest imponerende nasjoner. Et sterkt og effektivt kollektiv må få mye av æren.

I Østerrikes tropp kan det nemlig være vanskelig å finne de helt store stjernene, selv om seks av de mest brukte spillerne holder til i Bundesliga. I Marcel Kollers tropp er det imidlertid én spiller som skiller seg kraftig ut. David Alaba er ikke bare troppens klart mest kjente spiller – han har også en helt definert nøkkelrolle i laget.

Mens 23-åringen normalt sett brukes som midtstopper eller venstreback for Bayern München, har Koller gjort ham til sjef i maskinrommet. Fra sin dype posisjon sentralt på midtbanen må Alaba både polstre rommet foran midtstopperduoen Dragovic-Hinteregger og være bindeleddet mellom forsvar og angrep.

Foruten Bayern München-stjernen knyttes det også spenning til hva Marc Janko kan få til i EM-sluttspillet. Tankspissen (196 cm, 93 kg) er neppe blant turneringens mest spennende prospekter. Sju mål på ni kamper i kvaliken illustrerer likevel at 32-åringen blir viktig for Østerrike.

Ung profil

Dersom mental alder var gjeldende, kunne Marko Arnautović (27) blitt trukket frem som en ung profil i Østerrikes EM-tropp. Det ville faktisk gjort ham selvskreven i en voksen tropp der unge talenter glimrer med sitt fravær.

22 år gamle Alessandro Schöpf kan imidlertid være verdt å bite seg merke i. Den offensive midtbanespilleren har, til tross for ung alder, lang fartstid i tysk fotball. Etter to år for Bayern Münchens andrelag, valgte Nürnberg å hente ham i 2014. To år senere kom Schale 04 på banen for å hente ham opp fra 2. Bundesliga. Schöpf har spilt 13 kamper for Schalke 04 denne sesongen og scoret tre mål. Forventningene er at han skal ta nye steg i tiden som kommer - kanskje allerede i EM.

Trener

Marcel Koller (55) har lyktes med å skru sammen et lag der helheten utvilsomt er større enn summen av sine bestanddeler. Sveitseren, som tidligere har trent Köln og Bochum, har blitt hyllet i Østerrike etter den råsterke kvaliken. Han har sågar blitt trukket frem som et prakteksempel på den moderne leder.

– Han personifiserer fremragende ledelse, skriver professor Helmut Kasper, som i mange år har forsket på paralleller mellom ledelse innen sport og næringsliv.

Kollers ledelse kjennetegnes ved stor entusiasme og mye følelser. Og selv om han har lyktes med å skape et vinnende kollektiv av et beskjedent spillermateriale, så er ikke det østerrikske landslaget en kynisk og destruktiv maskin. 55-åringen regnes tvert imot for å være utpreget vennligstilt overfor individualisme og kreativitet, og således har den karismatiske treneren lyktes med å bli høyt respektert blant spillerne.

Kvaliken

Med 28 poeng på ti kamper tok kun England (30) flere poeng enn Østerrike i EM-kvaliken. Den store hoppnasjonen ble trukket i gruppe med Russland, Sverige, Montenegro, Liechenstein og Moldova. I første kamp ble det uavgjort mot Sverige, men deretter fulgte ni (!) strake seirer. Østerrike slo Russland 1-0 både hjemme og borte, mens Sverige ble banket 4-1 i Stockholm. Nevnte Janko ble lagets toppscorer med sine sju mål, mens Alaba noterte seg for sterke fire mål.

Robert Almer (Austria Wien) voktet målet i samtlige ti kamper, mens Florian Klein (Stuttgart), Christian Fuchs (Leicester) og Aleksandar Dragovic (Dynamo Kiev) var fast inventar i det sterke forsvaret. Sebastian Prödl (Watford) mistet plassen sin i midtforsvaret til Martin Hinteregger (Borussia Mönchengladbach) midtveis i kvaliken. Ved siden av David Alaba (Bayern München) var Bundesliga-kollega Julian Baumgartlinger (Mainz) også fast inventar. I 4-2-3-1-systemet ble Zlatko Junuzović (Werder Bremen), Marko Arnautovic (Stoke) og Martin Harnik (Stuttgart) vanligvis brukt i rommet bak Marc Janko (Basel).

EM-historie

Årets EM er faktisk det første Østerrike noensinne har kvalifisert seg til. De var også med for åtte år siden, men den gangen arrangerte de mesterskapet sammen med naboene i Sveits.

Til tross for hjemmebanefordelen klarte de ikke å ta seg videre fra gruppespillet, da de tapte 0-1 mot både Kroatia og Tyskland og tok sitt eneste poeng i 1-1-kampen mot Polen. Det poenget kom som et resultat av at veteranen Ivica Vastic scoret på straffespark på overtid.

Ekspertenes vurdering

Jesper Mathisen og Simen Stamsø Møller er samstemte i sin optimisme for Østerrike. Dette kan bli en av turneringens største overraskelser, mener de.

– De har et overraskende godt forsvar, og dette er i det hele tatt et veldig godt komponert mannskap. Jeg liker særlig godt venstresiden, der de har Fuchs på venstreback, Alaba til venstre sentralt på midten og Arnautovic på kanten. De har gode spillere i god form, og jeg tror de faktisk kan vinne hele gruppen. Østerrike er et lag fra tredje hylle som kan skape en ordentlig skrell i dette mesterskapet, sier Møller.

– Enig. Dette er først og fremst et sterkt kollektiv, men de har også enkeltspillere som har kvalitet til å prege kamper. Alaba er naturligvis utrolig viktig for dette laget, men Arnautovic er også en spiller som kan gjøre det stort hvis han er i riktig humør. De bør absolutt gå videre fra denne gruppen, og da har de plutselig muligheten til å gjøre noe stort. Dette er EMs største outsider, slår Mathisen fast.

UNGARN

Nøkkelspiller

Det er langt mellom stjernene i Ungarns mannskap. Balázs Dzsudzsák (29) er trolig det nærmeste man kommer. Lagets erfarne kaptein er en av få spillere i troppen som har evnen til å skape ting på egen hånd, mye takket være fart og en god venstrefot. Etter trenerbyttet i kvaliken er han også en av relativt få faste holdepunkter i laget.

Kantspilleren kom til PSV i 2008 og forlot Nederland tre år senere. På de tre årene etterlot han seg et solid avtrykk i Eredivisie. Dzsudzsák tilbragte fire år i Russland (Anzji og Dinamo Moskva) før han i 2015 meldte overgang til tyrkiske Bursaspor. Ungarns kaptein må være på sitt aller beste dersom laget skal ha en sjanse til å ta seg videre fra gruppespillet.

Ung profil

Trener Bernd Storck overrasket mange da Laszlo Kleinheisler (22) ble tatt inn i troppen før playoff-kampene mot Norge. På tidspunktet var nemlig midtbanespilleren fryst ut av klubblaget Videoton, som følge av at han ikke ville forlenge kontrakten.

22-åringen har fått kallenavnet «Ungarns Paul Scholes» på grunn av hår og spillestil, og mot Norge viste han hvorfor. Selv om skuddet riktignok var med feil fot (venstre), hamret han ballen forbi Nyland og ga Ungarn et vitalt bortemål. Med sin energiske spillestil og farlige skuddfot kan Werder Bremen-spilleren (dro til Tyskland i januar 2016) være en mulig matchvinnertype i EM.

Trener

Tyske Bernd Storck (53) ble flyttet opp fra U20- til A-landslaget da det gjenstod fire kamper av gruppespillet. Storck har tidligere vært assistenttrener i en rekke tyske storklubber, deriblant Borussia Dortmund, i tillegg til å være landslagssjef for Kasakhstan før oppholdet i Ungarn.

Ansettelsen av Storck viste seg å være en klok avgjørelse, da tyskeren lyktes med å ta Ungarn til deres første internasjonale mesterskap siden VM 1986. Storck la om til et mer direkte system da de møtte Norge til playoff. Over to oppgjør ble det en fullt fortjent 3-1-seier sammenlagt.

Kvaliken

EM-kvaliken åpnet dårlig med tap mot Nord-Irland og uavgjort mot Romania. Deretter fulgte tre seirer på fire kamper, før trener Pál Dárdai sa opp jobben for å ta over Hertha Berlin. Med Bernd Storck fulgte to uavgjortkamper mot Nord-Irland og Romania, som dermed betydde at Ungarn var akterutseilt i kampen om direktekvalifisering til EM.

Med 36 (!) ulike spillere på banen i løpet av EM-kvalifiseringen er det vanskelig å vite nøyaktig hvilket mannskap Storck vil sende på banen i EM. Dersom playoff-kampene mot Norge gir noen indikasjoner, kan man forvente et ungarsk mannskap med raske omstillinger mellom forsvar og angrep, der enkeltmannsprestasjoner vil bli viktige. Som målene Kleinheisler og Priškin scoret mot Norge.

EM-historie

Sommerenes ungarske EM-deltakelse er den første siden 1972 og tredje gjennom historien. I debuten i 1964, på et tidspunkt da kun fire nasjoner var med i sluttspillet, ble det semifinaletap mot Spania i den første kampen. Deretter vant ungarerne 3-1 etter ekstraomganger mot Danmark i bronsefinalen, og bygget med det videre på de stolte medaljetradisjonene fra VM-sølvene i 1938 og 1954 og OL-medaljene fra 1952 (gull) og 1960 (bronse).

OL-medaljer har de også tatt i 1964 (gull), 1968 (gull) og 1972 (sølv), men det er også tydelig at det er dette som var ungarernes storhetstid. I 72 var de som nevnt også med i sitt frem til i år siste EM, og da ble det 0-1-tap mot Sovjet i semifinalen og 1-2-tap mot Belgia i bronsefinalen.

Ekspertenes tips

Mens ekspertene betrakter Østerrike som den største outsideren i turneringen, er spådommene betydelig mer pessimistiske for Ungarn.

– Dette er EMs dårligste lag, og derfor er det bare så utrolig surt at vi tapte mot dem. Det er bare å ønske Kiraly lykke til. Det kommer til å bli hett for ham. Ikke bare fordi jeg nettopp så ham stå i mål med joggebukse i 30 grader, noe han altså også vil gjøre i EM, men fordi han kommer til å ha mye å gjøre, sier Mathisen.

Møller er ikke så veldig mye mer optimistisk på magyarenes vegne, men ser i det minste noe nytteverdi i systemet deres.

– Storck er veldig detaljorientert og oppmerksom på de små tingene laget kan utnytte. Han gjør ting helt på sin egen måte og kommer ikke til å være flau over en fullstendig resultatorientert tilnærming. Dette er ikke et prosjekt, som vi kaller det i Norge. De skal prøve alt de kan for å få med seg noe, men jeg tror ikke det vil holde. Som seere kan vi forvente en ekstremt direkte og primitiv fotball. Hvis det er noe som skal skje her, så må det nesten være fra Balázs Dzsudzsák og venstrefoten hans, sukker Møller.

ISLAND

Nøkkelspiller

Til tross for at halvparten av spillerne holder til i skandinavisk fotball, med en Swansea-spiller som lagets største stjerne, har Island vist at de kan oppnå ting som Norge bare kan drømme om. Lars Lagerbäcks Island er effektivt, tydelig, ambisiøst og uredd.

I et solid og voksent mannskap er Gylfi Sigurðsson lagets naturlige midtpunkt fremover på banen. 26-åringen scoret elleve mål for Swansea i Premier League denne sesongen, og hele ni av dem kom etter nyttår. Den offensive midtbanespilleren er i praktslag før EM og kan bli avgjørende for Island. Med sine seks mål ble han også toppscorer for den lille øynasjonen i kvaliken.

Ung profil

Den tidligere Sandnes Ulf-spilleren Arnór Ingvi Traustason (23) var helt avgjørende da IFK Norrköping overrasket stort og vant Allsvenskan i 2015. Kantspilleren scoret sju mål og leverte elleve målgivende pasninger i løpet av sesongen, og i november 2015 fikk han sin landslagsdebut.

Selv om Traustason ikke deltok i kvaliken, er han nå tatt ut i troppen til EM-sluttspillet. I 2016 har kantspilleren produsert tre mål i treningskamper mot Danmark, Hellas og Finland. Med sin arbeidskapasitet, praktiske teknikk og voldsomme klyv er han på mange måter personifiseringen av Islands fotballeventyr. I sommer kan han få sitt internasjonale gjennombrudd. Uansett er han allerede klar for Rapid Wien når overgangsvinduet åpner.

Trener

Suksesstreneren Lars Lagerbäck kan se tilbake på to VM og et EM med Sverige, samt et VM med Nigeria. I 2002 vant Sverige «dødens gruppe» mot England, Argentina og Nigeria. To år senere kom svenskene til kvartfinale etter å ha slått ut Italia fra gruppespillet. Også i 2006 gikk Sverige videre til utslagsrunden, hvor Tyskland imidlertid ble for sterke. Den første virkelige skuffelsen for Lagerbäcks Sverige var gruppespill-exit i EM 2008. Deretter fulgte ny skuffelse med Nigeria i VM 2010.

Til tross for bemerkelsesverdig suksess med det svenske landslaget, spørs det imidlertid ikke om eventyret med Island kan overgå hans tidligere meritter. Etter snart fem år ved roret har han klart å lede Island til nasjonens første mesterskap. Sommerens EM-sluttspill blir også det siste 67-åringen gjør fra trenerbenken. I mai varslet nemlig den svenske treneren at han legger opp etter mesterskapet.

Kvaliken

Island vant seks av sine sju første kamper i EM-kvaliken, inklusiv 3-0-seier hjemme mot Tyrkia og 1-0-seier borte mot Nederland. Dermed var de også i førersetet for å sikre gruppeseieren. Med to uavgjort og et tap på de siste tre kampene ble det imidlertid «bare» andreplass bak Tsjekkia.

Bodø/Glimt-keeper Hannes Þór Halldórsson voktet det islandske buret i ni av ti kvalikkamper. Ragnar Sigurdsson (Krasnodar) og Kári Árnason (Malmö FF) har vært faste midtstoppervalg og spilte begge ti av ti kamper i kvalifiseringen. På backene har Birkir Már Sævarsson (tidligere Brann, nå Hammarby) OB-spiller Ari Freyr Skúlason vært mest brukt.

På midtbanen har det vært noe mer variasjon, men Gylfi Sigurðsson, Aron Einar Gunnarsson (Cardiff) og Birkir Bjarnason (tidligere Viking, nå Basel) ser ut til å være faste valg. I tillegg har Lagerbäck solide spillere i Emil Hallfreðsson (Udinese) og Johann Berg Guðmunds­son (Charlton). Lengst fremme er Kolbeinn Sigþórsson (Nantes) og Alfred Finnbogason (Augsburg) trolig førstevalg, mens Jón Daði Böðvarsson (tidligere Viking, nå Kaiserslautern) ventelig også vil spille en rolle.

EM-historie

Island kommer til sommerens EM som mesterskapsdebutanter, og når vi ser på de foregående kvalifiseringene har de vel egenntlig ikke vært i nærheten da heller. Forut for 2012 ble de nummer fire i pulje med Danmark, Portugal, Norge og Kypros, og hadde hele tolv poeng opp til Portugal og Norge som endte på 2.- og 3. plass.

Forut for 2008 ble de nummer seks av sju i pulje med Spania, Sverige, Nord-Irland, Danmark, Latvia og Liechtenstein, men til 2004-mesterskapet var man i hvert fall i nærheten. Da ble islendingene nummer tre, kun ett poeng bak Skottland som kapret playoffplassen i en gruppe som overlegent ble vunnet av Tyskland.

Nærmere har de aldri vært, før sommerens deltakelse. Bunnpunktet kom for øvrig i kvaliken til EM i 1980. Da tok de null av 24 mulige poeng i pulje med Nederland, Polen, Øst-Tyskland og Sveits.

Ekspertenes tips

Før ekspertene begir seg ut på noen faglige vurderinger av Island, er begge tidlig ute med å hylle det islandske fotballeventyret.

– Island gjør alt vi i Norge ikke får til. Dette er laget vi håper på, sier Møller, og får støtte av Mathisen.

– Det er inspirerende og imponerende at de lykkes så godt med så lite. Det er et produkt av en langsiktig strategi med flinke trenere i barneidretten og gode fasiliteter, som er tilgjengelig for alle. Island er et eksempel til etterfølgelse for Norge, og de er definitivt mitt lag i EM.

Men hva med sjansene deres?

– Kampen mot Norge betydde ingenting for Island, så den legger jeg null vekt på. De stilte med seks av de elleve spillerne vi venter å se i første EM-kamp. Dette er et godt kollektiv som løper og kjemper for hverandre. Gylfi Sigurðsson var enorm i kvaliken og faktisk enda viktigere enn det folk flest tror. De med inngående kjennskap til dette laget sier at det offensive nesten utelukkende handler om ham. Det kan være litt skummelt, sier Mathisen.

– Samtidig har de Birkir Bjarnason, som har gått bakveien i Europa og har spilt seg opp til Basel. Jeg synes han er veldig god og en type vi kunne trengt på det norske landslaget. En kreativ og energisk spiller som gjør at lasten på Gylfi ikke blir så stor. Når det er sagt er Island avhengige av at han leverer. Langskudd, frispark, cornere og målgivende pasninger. Det er en type spiller som må stå frem for at de skal lykkes, mener Møller.

PORTUGAL

Nøkkelspiller

En klarere nøkkelspiller enn Cristiano Ronaldo finner man neppe i årets EM. Europas beste fotballspiller blir helt avgjørende for Portugals suksess i Frankrike, noe han også var i EM-kvaliken. Real Madrid-stjernen spilte seks av åtte kamper og scoret fem mål, hvilket gjorde ham til lagets toppscorer. Med sine fem mål ble han også matchvinner i tre ulike kamper.

På klubbnivå har det vært en ny sterk sesong for 31-åringen. 35 mål er fasiten etter 36 kamper i La Liga, mens prestasjonene i Champions League – 16 mål på elleve kamper – nesten må betegnes som uhørt sterke. For en nasjon som over tid har hatt store problemer med å få frem andre målscorere, så også denne gangen, blir Cristiano Ronaldo naturligvis ekstremt viktig.

Ung profil

De fleste europeiske storklubber hadde Renato Sanches (18) på ønskelisten, deriblant Manchester United, men det var Bayern München som sikret seg Benfica-juvelen. Den tyske storklubben betaler 35 millioner euro for stjerneskuddet, som tidligere i 2016 fikk landslagsdebuten for Portugal.

Til tross for ung alder spiller Sanches med stor selvtillit og autoritet. Den sentrale midtbanespilleren, typisk ansett som en boks-til-boks-spiller, er utstyrt med imponerende arbeidskapasitet og en giftig skuddfot. Det gjenstår å se om unggutten vil få spilletid i EM, men med sin uredde og dynamiske spillestil mener mange at han kan tilføre nyttige ferdigheter til Portugals lag. Uansett er han nå tidenes yngste portugiser i en EM- eller VM-tropp. Den rekorden tilhørte tidligere Cristiano Ronaldo.

Trener

Etter EM 2012 og VM 2014 som trener for Hellas, skal Fernando Santos nå lede hjemlandet Portugal for første gang i et stort mesterskap. Forhåpentligvis for Santos ender det bedre enn i VM 2014, da han ble sendt på tribunen og suspendert etter en voldsom tirade mot dommerne. 61-åringen har tidligere vært trener for både Porto, Benfica og Sporting. Som trener for sistnevnte klubb var han også Cristiano Ronaldos sjef i begynnelsen av karrieren.

Santos har en rekke utfordringer før EM, men det aller viktigste blir naturligvis å få det beste ut av sin største stjerne. Portugal-sjefen har vært tydelig på at Real Madrid-stjernen aldri vil være verken ren spiss eller ren ving, men at han er på sitt beste som en mellomting. For å gi Ronaldo best mulig rammebetingelser har Santos uttalt at han vil skreddersy laget rundt Ronaldo, noe som også vil innebære at superstjernen fritas fra noe defensivt ansvar.

Kvaliken

Portugal åpnet EM-kvaliken med sjokktap hjemme mot Albania, men deretter ble det sju strake seirer og komfortabel kvalifisering til EM i Frankrike. Det hører imidlertid til historien at ingen av kampene ble vunnet med mer enn ett måls margin, og at flere av kampene ble avgjort svært sent. Veien til EM var altså ikke fullt så komfortabel som tabellen skulle tilsi.

Hele 50 spillere var innom Portugals tropp i løpet av EM-kvaliken. 33 av dem fikk spilletid. Det kan dermed være vanskelig å spå hvordan laget vil se ut når mesterskapet starter. Noen spillere synes imidlertid å være sikre kort. Keeper Rui Patricio (Sporting) spilte alle kampene og vokter ventelig buret også i Frankrike. Pepe (Real Madrid), Carvalho (Monaco), Fonte (Southampton) og Alves (Fenerbahçe) kjemper alle om to plasser i midtforsvaret. En skadet Fábio Coentrão mister mesterskapet, og venstrebackalternativene heter dermed Eliseu (Benfica) og Guerreiro (Lorient). Til høyre står kampen mellom Vieirinha (Wolfsburg) og Soarés (Southampton).

Gjennom kvaliken har Santos stilt opp laget i ulike variasjoner av 4-3-3, i tillegg til å eksperimentere med 4-4-2. I rekken lengst fremme er Cristiano Ronaldo (Real Madrid) naturligvis selvskreven, mens Nani (Fenerbahçe) sannsynligvis også vil være en viktig brikke. Det samme gjelder Moutinho (Monaco), mens Dannys kneskade åpner for andre navn i sluttspillet. Som vanlig i Portugals tilfelle er mangelen på en klar midtspiss åpenbar. Med null mål i kvaliken har hittil ikke Éder gjort noe for å endre den tradisjonen.

EM-historie
Portugal deltar i sitt sjette EM på rad, og sitt sjuende noensinne. Debuten i 1984 endte med bronsemedaljer i Frankrike, men det er først fra midten av 90-tallet og til nå at portugiserne virkelig er regnet som en fotballstormakt i Europa igjen.

I England i 96 ble det kvartfinaletap mot Tsjekkia, før man i Belgia og Nederland fire år senere gikk et steg lengre og til semifinalene. Den gangen tapte Luis Figo og co for et Zinedine Zidane-inspirert Frankrike, før de på hjemmebane fire år senere gikk enda et steg lengre. Miksen av gammelt og ungt, fra Figo til Cristiano Ronaldo, tok ibererne hele veien til finalen i Lisboa, men der ble det tragedie og gresk triumf foran 62 865 lamslåtte portugiserne.

EM-tradisjonene er også blitt holdt i hevd i de to seneste EM-sluttspillene, ettersom det ble kvartfinale i 2008 og semifinale i 2012. For fire år siden var laget kun en straffekonkurranse unna å slå Spania, men i stedet endte det altså nok en gang med at Portugal endte opp som et «nesten-lag».

Ekspertenes tips

Møller og Mathisen er enige om at Portugal er vanskelige å spå, men at det samtidig bør være liten tvil om deres avansement fra gruppen.

– Balansen i laget er veldig avhengig av William Carvalho. Det så vi mot Norge, uten at det nødvendigvis trenger å være en god målestokk. Portugiserne har en tradisjon for å være litt ufine i mesterskapene, og det gleder jeg meg faktisk litt til. Det store spørsmålet for meg er hvilken forfatning Ronaldo, som turneringens beste spiller, er i. Dessverre har det virket litt som om ansvaret på landslaget har tynget litt, og at han ofte har fått litt surt kroppsspråk. På Real Madrid står han i stedet ordentlig frem. For å gå hele veien tror jeg Ronaldo må ha samme type oppførsel og innflytelse som det Zlatan viser for Sverige, sier Møller.

– Vi må jo selvfølgelig notere at Portugal, som alltid før, mangler en spiss. Ellers er jeg enig i usikkerheten rundt Ronaldo. Hvor god er han etter denne lange sesongen? Samtidig er dette naturligvis i langt mindre grad et «one man team» enn Sverige og Wales. De har en fin blanding mellom gammelt og nytt, og har i tillegg vært svært heldige med gruppen sin. Hvis Ronaldo får brukt de tre kampene til å finne formen, så kan Portugal gå langt, tilføyer Mathisen.

TIDLIGERE MØTER MELLOM LAGENE

Åpningskampen i gruppen 14. juni klokken 18.00 på NRK 2 er ingen ringere enn Østerrike-Ungarn. Møtet er ikke bare en fotballkamp, men også et oppgjør mellom to nasjoner som mellom 1867 og 1918 faktisk var ett og samme land. De to har gjennom fotballhistorien møtt hverandre 136 ganger, med ungarsk overtak i form av 66 seire, 31 uavgjorte og 39 tap. Ett av oppgjørene var mer spesielle enn de andre: Østerrike slo nemlig sine naboer 2-1 i VM-kvartfinalen i 1934, i et mesterskap der de endte på 4. plass.

21.00 samme kveld er det så duket for Portugal-Island på TV 2. De to har kun møtt hverandre tre ganger, og senest i forrige EM-kvalik. Den gang vant portugiserne 3-1 på Island og 5-3 på hjemmebane. Deres første møte var et OL-kvalfiseringsoppgjør i 1988, der også portugiserne vant. Den gangen ble det 0-1 på Island, noe som betyr at islendingene aldri har tatt poeng mot Portugal.

Da er i det minste den islandske statistikken noe bedre mot Ungarn. Island-Ungarn er nemlig et oppgjør som tidligere i historien er spilt ti ganger, og oppgjøret på Stadé Velodrome og NRK1 18. juni klokken 18.00 blir med det det ellevte i rekken. Island har vunnet tre og tapt sju av disse.

Portugal-Østerrike, som går 21.00 på NRK1 samme dag, er også et oppgjør som er blitt spilt ti ganger tidligere i historien. Statistikken viser 3-5-2 i østerriksk favør, men de to har ikke møtt hverandre på over 20 år. I kvaliken til EM i England tok også portugiserne fire av seks mulige poeng, og det var de og ikke Østerrike som kvalifiserte seg.

Gruppen rundes av 22. juni med kampene Island-Østerrike og Ungarn-Portugal 18.00, på henholdsvis TV 2 og TV 2 Zebra. Island har en negativ statistikk også mot østerrikerne, med 0-1-2, og har sågar flere barrierer å bryte dersom de skal få nok poeng i denne gruppen til å ta seg videre. Når det gjelder Portugal-Ungarn, er det portugiserne som har det historiske overtaket. Sju seire og tre uavgjorte på ti kamper viser historiebøkene fra portugisisk perspektiv, og spesielt én av disse kampene skiller seg ut fra de andre. I gruppespillet i VM i 1966 vant portugiserne 3-1 på Old Trafford i Manchester. De vant gruppen og endte til slutt opp med bronsemedaljene i mesterskapet for 50 år siden.

EKSPERTENE: SLIK ENDER GRUPPEN

Portugal er, ikke overraskende, selvskrevne når de to sterkeste lagene skal plukkes. Møller tror Østerrike vil vinne gruppen, mens Mathisen tror østerrikerne må kjempe om andreplassen med Island. På grunn av Ungarn er imidlertid de to ekspertene samstemte i at denne gruppen trolig får tre lag videre.

  1. Portugal
  2. Østerrike
  3. Island
  4. Ungarn

Portugals tropp:

Keepere:
1. Rui Patrício (Sporting)
12. Anthony Lopes (Lyon)
22. Eduardo (Dínamo Zagreb)

Forsvar:
2. Bruno Alves (Fenerbahçe)
3. Pepe (Real Madrid)
4. José Fonte (Southampton)
5. Raphael Guerreiro (Lorient)
6. Ricardo Carvalho (Mónaco)
19. Eliseu (Benfica)
21. Cédric (Southampton)

Midtbane:
8. João Moutinho (Mónaco)
10. João Mário (Sporting)
11. Vieirinha (Wolfsburg)
13. Danilo Pereira (FC Porto)
14. William Carvalho (Sporting)
15. André Gomes (Valência)
16. Renato Sanches (Benfica)
18. Rafa Silva (SC Braga)

23. Adrien Silva (Sporting)

Angrep:
7. Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
9. Éder (Lille)
17. Nani (Fenerbahçe)
20. Ricardo Quaresma (Besiktas)

Østerrikes tropp:

Keepere:
1. Robert Almer (Austria Wien)
12. Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt)
23. Ramazan Özcan (Ingolstadt)

Forsvar:
3. Aleksandar Dragovic (Dynamo Kiev)
4. Martin Hinteregger (Borussia Mönchengladbach)
5. Christian Fuchs (Leicester)
13. Markus Suttner (Ingolstadt)
15. Sebastian Prödl (Watford)
16. Kevin Wimmer (Tottenham)
17. Florian Klein (Stuttgart)

Midtbane:
2. György Garics (Darmstad)
6. Stefan Ilsanker (Leipzig)
8. David Alaba (Bayern München)
10. Zlatko Januzovic (Werder Bremen)
11. Martin Harnik (Stuttgart)
14. Julian Baumgartlinger (Mainz)
18. Alessandro Schöpf (Schalke)
20. Marcel Sabitzer (Leipzig)
22. Jakob Jantscher (Luzern)

Angrep:
7. Marko Arnautovic (Stoke)
9. Rubin Okotie (1860 München)
19. Lukas Hinterseer (Ingolstadt)
21. Marco Janko (Basel)

Islands tropp:

Keepere:
1. Hannes Thor Halldorsson (Bodø/Glimt)
12. Ögmundur Kristinsson (Hammarby)
13. Ingvar Jónsson (Sandefjord)

Forsvar:
2. Birkir Már Sævarsson (Hammarby)
3. Haukur Heiðar Hauksson (AIK)

4. Hjörtur Hermannsson (IFK Göteborg)
5. Sverrir Ingi Ingason (Lokeren)
6. Ragnar Sigurðsson (Krasnodar)
18. Theodór Elmar Bjarnason (AGF)
19. Hördur Björgvin Magnússon (Cesena)
21. Arnór Ingvi Traustason (IFK Norrköping)
23. Ari Freyr Skúlason (OB)

Midtbane:
7. Jóhann Berg Gudmundsson (Charlton)
8. Birkir Bjarnason (Basel)
10. Gylfi Thór Sigurdsson (Swansea)
14. Kári Árnason (Malmö)
16. Rúnar Már Sigurjónsson (GIF Sundsvall)
17. Aron Einar Gunnarsson (Cardiff)
20. Emil Hallfredsson (Udinese)

Angrep:
9. Kolbeinn Sigthórsson (Nantes)
11. Alfred Finnbogason (Augsburg)
15. Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern)
22. Eidur Smári Gudjohnsen (Molde)

Ungarns tropp:

Keepere:
1. Gabor Kiraly (Haladas)
12. Denes Dibusz (Ferencvaros)
22. Peter Gulacsi (Leipzig)

Forsvar:
2. Adam Lang (Videoton)

3. Mihaly Korhut (Debrecen)
4. Tamas Kadar (Lech Poznan)
5. Attila Fiola (Puskas Akademia)
16. Ádám Pintér (Ferencváros)
20. Richard Guzmics (Wisla Krakow)
21. Barnabas Bese (MTK)
23. Roland Juhasz (Videoton)

Midtbane:
6. Akos Elek (Diosgyori)
8. Adam Nagy (Ferencvaros)
10. Zoltan Gera (Ferencvaros)
14. Gergő Lovrencsics (Lech Poznań)
15. Laszlo Kleinheisler (Werder Bremen)
18. Zoltan Stieber (Nürnberg)

Angrep:
7. Balasz Dzsudzsak (Bursaspor)
9. Adam Szalai (Hannover 96)
11. Krisztian Nemeth (Al-Gharafa)
13. Daniel Böde (Ferencvaros)
17. Nemanja Nikolic (Legia Warszawa
19. Tamas Priskin (Slovan Bratislava)