Rosenborg-smellene som gir Nest-Sotra håp om utenkelig cupsensasjon

– Historien viser at alt kan skje i fotball, sier Nest-Sotra-trener Ruben Hetlevik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborg-Nest-Sotra (20.05) | TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no

– Vi tenker at vi skal få lov å prøve oss mot Norges beste lag. Det blir gøy å kjenne på hvor vi står teknisk, fysisk og taktisk. Og, som alle andre kamper, skal vi prøve å vinne.

Rosenborg på Lerkendal.

Oppgaven høres monumental ut for Nest-Sotra og trener Ruben Hetlevik, men historien viser at fjorårets dobbbel-mestere ikke er uslåelige.

Selv ikke på eget gress.

Flere smeller

Flere ganger siden årtusenskiftet har Rosenborg gått på smeller mot lag fra lavere divisjoner. Det, og lignende kamper, er med på å gi Nest-Sotra troen på at dette kan gå.

– Uavhengig av om det er Rosenborg eller andre lag som har gått på slike smeller, så viser historien at alt kan skje i fotball. Det er ikke gitt at RBK slår Nest-Sotra før kampen spilles, sier en offensiv Hetlevik som ikke vil spekulere i prosentsjanser for sjokkseier på Lerkendal.

For det vil være en sensasjon om Nest-Sotra vinner. Et andredivisjonslag. På Lerkendal. Kanskje den største noensinne. Men det har vært noen pinlige øyeblikk før.

Senest for to år siden fikk Rosenborg stryk av trønderlillebror Ranhem i cupens tredje runde.

– Det er pinlig, flaut og bare å beklage til fans, publikum og sponsorer og alle sammen. Dette er ikke Rosenborg verdig, sa Rosenborg-trener Per-Joar Hansen til TV 2 påfølgende 3-4-tapet etter ekstraomganger.

Den gangen ledet Rosenborg 2-0. Se høydepunkter øverst.

Også i 2005 tapte RBK for et lag fra en lavere divisjon hjemme. Den gangen var det Hønefoss som ble for sterke i 2-1-seieren. De påfølgende årene ble det Lerkendal-tap for Tippeliga-motstand i form av Sandefjord og Odd.

Tidenes semifinalesjokk

På bortebane har de gått på flere miner.

Rosenborg ledet også to ganger i den historiske cupsemifinalen mot bunnlaget i 1. divisjon Follo i 2010. De rosakledde snudde imidlertid kampen og vant 3-2.

Noen har tatt til orde for at det var tidenes cupbombe, anledningen tatt i betraktning.

– Om du ser på tabellen så er det 29 lag mellom dem. Spiller for spiller er det litt forskjell i kvaliteten, og når du får et helt lag blir forskjellen stor. Det var ikke guts i Rosenborg i det hele tatt. Slik ting har skjedd før, både med Rosenborg og andre lag, men det er uansett håpløst ikke å slå Follo, sa TV 2-ekspert Mini den gangen.

Tilbake i 2008 røk Rosenborg for 2. divisjonslaget Kristiansund, da nordmøringene holdt det gjestende storlaget til 1-1. I straffesparkkonkurransen var det KBK-spillerne som holdt hodet kjøligest og vant 5-2.

Svei gjorde det også da Strindheim sendte et seiersvant Rosenborg ut av cupen i 2000 med 1-0-seier.

Nesten-ulykke

Samme året som Odd-tapet (2007) hadde de også en nesten-ulykke av episke proporsjoner borte mot tredjedivisjonslaget KIL/Hemne. Da måtte vente Rosenborg-fansen vente med jubelen til overtid av andre ekstraomgang da Didier Konan Ya avgjorde kampen med 4-3-scoringen.

Den utgaven av KIL/Hemne, med blant andre Vegard Forren på laget, slo for øvrig ut Molde i runden før med knallsterke 3-1.

Så kanskje har Nest-Sotra-trener Hetlevik god grunn til å være forsiktig optimist. Han har i alle fall troen på lagets egenskaper.

– Vi har en ganske tydelig spillestil, og vi har mange gode enkeltspillere. Vi er offensive, har selvtillit og en ekstrem tro på det vi holder på med. Vi tror alltid at vi kan prege kampene vi spiller, sier Ruben Hetlevik.

Nest-Sotra leder sin avdeling i andredivisjon etter seks seirer på sju kamper. I tillegg har de slått Sogndal.

– Alle kampene vi har vunnet er bekreftelse på at vi gjør noe viktig. Det gir oss selvtillit, og alle gode opplevelser er selvsagt ekstra viktig inn mot en kamp som denne.